Umro dugogodišnji direktor RTV Zagreb i prvi ambasador SRJ u Hrvatskoj

Veljko Knežević, dugogodišnji novinar, direktor Radio-televizije Zagreb i prvi diplomatski predstavnik Savezne Republike Jugoslavije u Hrvatskoj, čovjek koji je mnogo učinio na poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa i uklanjanju teškog ratnog nasljeđa, umro je 11. januara u Beogradu.

Knežević je rođen 1931. u selu Oćestovu kraj Knina, a nakon završene gimnazije u Zadru, diplomirao je komparativnu književnost i ruski jezik u Zagrebu. Nakon rada u časopisu “Kulturni radnik”, a onda na Radio Zagrebu gdje je bio glavni i odgovorni urednik, zatim i direktor, od 1984. bio je direktor TV Zagreb, a od 1986. do 1990. generalni direktor RTV Zagreb. Radnički savjet razriješio ga je dužnosti 29. juna 1990. godine. Kao penzioneru oduzeto mu je stanarsko pravo na stan koji mu je ranije bio dodijeljen, a krajem ljeta 1991. u Zagrebu je smrtno stradao njegov sin.

Savezna Republika Jugoslavija ga 11. februara 1994. imenuje za šefa biroa SRJ u Hrvatskoj, a krajem marta te godine Knežević dolazi u Zagreb. Nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i SRJ 1996. godine, postaje ambasador SRJ u Hrvatskoj. Na toj je funkciji bio do decembra 2000. godine, kada odlazi u penziju.

Kako je najavljeno, Veljko Knežević bit će sahranjen na zagrebačkom groblju Mirogoj.