Ako ne padne cijena struje, pašće Vlada

Kako bi spriječili talas poskupljenja, koji je pokrenuo ogroman januarski račun za struju, građani Crne Gore, njih nekoliko hiljada, protestvovali su u Podgorici sa izričitim zahtjevom da poskupljenje električne energije mora biti poništeno, a da oni koji su ga odobrili podnesu ostavke.

Jasno je da skok cijena glavnih energenata automatski povlači poskupljenja svih ostalih artikala, osnovnih životnih potrepština, prije svega hrane. Električna energija je, u skladu sa prethodnom odlukom Regulatorne agencije, a na zahtjev Elektroprivrede, skuplja od prvog dana nove godine, a cijene naftnih derivata se od nedavno nalaze na rekordnim visinama, pa je benzin na crnogorskim pumpama sada najskuplji u regionu. Litar eurosupera 95 sada košta 1,38 eura, dok je cijena eurosupera sa 98 skočila na 1,41 euro, a to bi moglo zajedno sa poskupljenjem električne energije od skoro sedam odsto izazvati strahovit udar na ionako osiromašeni životni standard građana Crne Gore.

Protest održan pod motom “Pobuni se, traži čist račun” organizovali su Unija slobodnih sindikata (USS), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i studenti.

– Došlo je vrijeme da se i mi snađemo kao što su se oni snašli preko naših grbača. Hoćemo da vidimo činjenice i činjenje – kazao je generalni sekretar USS-a Srđa Keković. Vlada se, prema njegovim riječima, mora opredijeliti da li će da bude Vlada građana ili tajkuna.

– Mi smo tu zbog sebe i svoje đece, a oni kradu. Mi plaćamo njihove stanove, avione, kamione, ljubavnice – rekla je direktorica MANS-a Vanja Ćalović. Ona je pozvala državnu tužiteljku Ranku Čarapić da provjeri nekoliko slučajeva privatizacije Elektroprivrede.

Okupljeni građani svoje nezadovoljstvo izražavali su porukama “Nećemo da budemo tranzicioni gubitnici” ,”Nećemo da plaćamo cijenu korupcije i loših privatizacija”. Pozvali su Vladu da fokus sa identitetskih preseli na socijalna pitanja. Organizatori protesta poručili su vlastima da ukoliko ne povuku oduku o poskupljenju struje, građani opet izlaze na ulice.

– Ako na padne cijena struje, pašće Vlada – riječi su Janka Vučinića, predsjednika glavnog odbora sindikalne organizacije.

Na sve to premijer Crne Gore Igor Lukšić poručio je putem svog Facebook profila kako saosjeća sa građanima, ali iz svoje fotelje. Na sastanku sa organizatorima protesta odbio je njihove zahtjeve i rekao im da osnuju političku partiju. Novi protesti zakazani su za 18. februar.