Balkan prolaz

NAJBOLJI

Srbijanske “Večernje novosti” su povodom obilježavanja Dana državnosti u Skupštini Srbije objavile članak o odlikovanjima “17 najboljih u Srbiji”, koja je uručio lično predsjednik Srbije Boris Tadić. Vijest je ilustrirana fotografijom sa potpisom “Najbolji u Srbiji na okupu” na kojoj se pored Tadića, patrijarha Irineja, Novaka Đokovića, ministra kulture Predraga Markovića i premijera Mirka Cvetkovića smješka i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Dodik se, zauzvrat, već u Domu Narodne skupštine “stavio u odbranu Kosova”, kako se to formulira u “patriotskim” medijima. Borba Srba sa Kosova za politička prava apsolutno je ispravna i njih treba da poštuju svi, uključujući međunarodnu zajednicu i Albance, poručio je Dodik. “Republika Srpska nije dozvolila da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova jer je procedura stvaranja Kosova bila motivisana nasiljem međunarodnog faktora i željom da se Srbi ponize. Ostaćemo do kraja na istim pozicijama”, objasnio je “držač pozicija” Dodik.

300

Uslužnost medija iz Republike Srpske prema vlastima tog bosanskohercegovačkog entiteta, kojim predsjedava Milorad Dodik, u Bosni i Hercegovini je već poslovična i nešto sa čime se uvijek može računati. Međutim, posljednji primjer možda ponajbolje ilustrira tu idiličnu simbiozu između vlasti i medija. Naime, iako Ujedinjene nacije u svom članstvu imaju 193 zemlje – a to su sve međunarodno priznate države, osim Vatikana – to ne sprečava “državnu” agenciju SRNA-u da objavi kako je Republika Srpska u Izraelu predstavila svoju turističku ponudu “na sajmu na kojem je učestvovalo” 300 zemalja, pozivajući se na izjavu ministrice trgovine i turizma RS-a Gorane Zlatković. Predstavnici Ministarstva trgovine i turizma i Turističke organizacije Srpske učestvovali su 14. i 15. februara na Međunarodnom sajmu turizma u Tel Avivu. “Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Gorana Zlatković izjavila je da je bila velika posjećenost štanda Turističke organizacije Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma u Tel Avivu i da su izraelski tur-operateri veoma zainteresovani za turističku ponudu Srpske”, piše “rodno osjetljiva” SRNA. “Izraelski turisti ostvare oko četiri miliona putovanja godišnje, a tur-operateri iz te zemlje su posebno zainteresovani za banjski i avanturistički turizam. Prvi put je Republika Srpske imala priliku da na sajmu, na kojem je učestvovalo 300 zemalja, predstavi kompletnu turističku ponudu”, rekla je Gorana Zlatković novinarima i dodala: “Na štandu Turističke organizacije Republike Srpske promovisana je objedinjena turistička ponuda Srpske, a predstavljene su sve destinacije sa svim prirodnim ljepotama.”

NASILNIK

U Skoplju je uhapšen jedan od vođa grupe navijača Partizana, Miloš Radisavljević Kimi, za kojim postoji međunarodna potjernica Srbije zbog izdržavanja kazne zatvora i sumnje da je izvršio druga krivična djela. Uhapšenik je ranije u Srbiji osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja i ugrožavanja bezbjednosti novinarke B92 Brankice Stanković, a u toku je i suđenje Radisavljeviću zbog učešća u neredima u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, kada je zapaljena Bajrakli džamija u Beogradu. Apelacioni sud je 11. jula 2011. ukinuo dio presude koji se odnosi na ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković jer, kako je naveo taj sud, nisu izneseni jasni i ubjedljivi razlozi zbog kojih se smatra da je Radisavljević izvršio krivično djelo na način koji mu se optužnicom stavlja na teret, te je naloženo ponovno suđenje. U utorak navečer je Radisavljević izručen Srbiji, saopćeno je Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije.

SILOS

Sedmorica od osmorice optuženih za zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima na području općine Hadžići kod Sarajeva pred Sudom BiH negirali su krivicu, dok će se optuženi Nezir Kazić naknadno izjasniti o krivici. Zločin su zanijekali Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember. Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 12. januara optužnicu koja navedene osobe tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. U optužnici se navodi da su Mustafa Đelilović, kao predsjednik Skupštine opštine Hadžići i u svojstvu predsjednika Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Fadil Čović, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Hadžići i ujedno člana Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Mirsad Šabić, u svojstvu aktivnog policajca SJB Hadžići i u svojstvu komandira Policijske stanice Pazarić, Nezir Kazić, u svojstvu komandanta 9. Brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, Bećir Hujić, u svojstvu upravnika logora Silos i u svojstvu zamjenika upravnika logora Silos, Halid Čović, u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora Silos te u svojstvu upravnika logora Silos, Šerif Mešanović, u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora Silos, u svojstvu upravnika logora u magacinu u kasarni Krupa u Zoviku i svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora Silos, Nermin Kalember, u svojstvu stražara u logoru Silos, u periodu od maja 1992. do januara 1996. “svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u objektima Silos u Tarčinu, Osnovnoj školi 9. maj u Pazariću i u magacinu kasarne Krupa u Zoviku”. Nakon hapšenja osmorke, Skupština sarajevskog kantona otvoreno je podržala optuženike za ove zločine, a podrška je stigla i od poglavara Islamske zajednice u BiH, Mustafe Cerića.

DŽANKO

Popularnom bosanskohercegovačkom novinaru i TV voditelju Nisvetu Džanki dijagnosticirano je teško oboljenje jetre, zbog kojeg će autor poznatog serijala “Pozitivna geografija” morati na liječenje u italijansku Padovu. U ovom trenutku je u toku akcija prikupljanja sredstava za Džankino liječenje, a samo u prvoj  fazi bit će potrebno prikupiti 50.000 eura da bi se njegovo ime uopće našlo na listi čekanja ove italijanske klinike. Nakon što se nađe na listi, bit će poznato koliko će još novca biti potrebno za pretrage i neophodnu transplantaciju. U akciju su se uključili brojni prijatelji i porodica novinara, koji godinama snima živopisne reportaže o zaboravljenim običajima i ljudima Bosne i Hercegovine, zbog čega ga mnogi s razlogom smatraju nasljednikom legendarnog Zuke Džumhura, najpoznatijeg hodoljupca. Nisvet Džanko, pak, nije klonuo duhom, a svoju najveću borbu prokomentirao je u sebi svojstvenom stilu: “Dođe vrijeme, pa nešta otkaže (…) Skupi su ovi rezervni dijelovi za insana.” “Hvala ljudima u zemlji koji ionako teško žive, a hvala i onima u dijaspori koji su toliko puta izvarani, a ipak i dalje pomažu”, dodaje Džanko. Pomoć za liječenje Nisveta Džanke može se uplatiti na sljedeće račune:

UniCredit banka

3387202114957933 – uplate u KM

40020674101 – uplate u EUR

Za uplate iz inozemstva potrebno je uz broj računa navesti i:

IBAN BA39 3389 0025 7503 7767

SWIFT: UNCR BA22