Intrigator

Intrigator

Katran & perje

Mudrosti “financijskog blogera”

Oporavak bez zapošljavanja

Nenad Bakić, dežurni ispirač mozgova preživjelih pripadnika radničke klase, tržišni fundamentalist i jedan od redovitih protagonista militantnih desno-liberalnih rubrika u bulevarskom tisku, oglasio se najnovijim znanstvenim spoznajama na Radiju 101.

Nakon što se odmorio od naporne afere u kojoj je ridikuloznim mamutskim novinskim oglasima hvalisao tvrtke u koje i sam ulaže, Bakić je puku raščlanio strategiju nove Vlade kakvom je on vidi. Kako prenose pogromaške rubrike, ovaj “investitor i analitičar… pozdravio je smanjenje proračunskih rashoda za 4,6 milijardi kuna, a članove nove Vlade ocijenio je lukavima”.

Niska Bakićevih sadističkih bolnorezačkih bisera: ponovio je poučak o potrebi masovnih otpuštanja iz javnog sektora, prizvao pojavu domaće varijante Margaret Thatcher i pritom se sasvim slučajno prisjetio jednako socijalno tankoćutnog i nježnog Radimira Čačića.

“Mora nam biti još malo gore prije nego nam bude bolje”, ustanovio je “financijski bloger” Bakić, dosjetivši se gotovo genijalnog rješenja – oporavka bez zapošljavanja. Ujedno se snažno obrušio na poznatu komunjarsku floskulu o reindustrijalizaciji, koja ga je toliko iznervirala da mu se poznati lucifersko-poslodavački smiješak zamalo pretvorio u permanentni facijalni grč.

Opravdano je, međutim, sumnjati da pod “nama” Bakić ne pretpostavlja široke mase, već sebe, Todorića, sebe, Pavića i ostale svjetionike poduzetničkog razvoja. Sada, kada nam je lukavi analitičar lukavo otkrio da nas vlastita lukava Vlada želi naprosto zajebati, a usput priznao da je od njegove skromne malenkosti nova vlast tražila savjete, najtužnije će biti da posve vjerojatno – govori istinu.

Petar Glodić

HDZ-ov župan uručio otkaz pročelnici zbog lažne diplome, ali je branio njene proustaške istupe

Zapošljavamo samo diplomirane fašiste

Karlovački župan Ivan Vučić dao je otkaz pročelnici svog ureda Bernardici Topolnjak Halapa čim je utvrđeno da nema stručne kvalifikacije. To što je ona poznata po zagovoru Hitlera i ustaša nikada mu nije predstavljalo problem

Bernardica Topolnjak Halapa, dosadašnja pročelnica Ureda župana Karlovačke županije, inače predsjednica HSP-a Karlovačke županije i članica predsjedništva te stranke, dobila je 3. februara otkaz nakon što je utvrđeno da je falsificirala diplomu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kako bi prije dvije godine pobijedila na natječaju za to radno mjesto.

Nedostatak stručnih kvalifikacija pokazao se razlogom da joj HDZ-ov župan Ivan Vučić, koji je rekao da je ona svoj posao radila zadovoljavajuće i da se on zbog svega osjeća “razočarano, prevareno i tužno”, uruči hitan otkaz. No Vučiću nije smetalo što je za pročelnicu svog ureda imao osobu profašističkih stavova, koja je omalovažavala žrtve ustaških pokolja i otvoreno izjavljivala da bi svima u Hrvatskoj bilo bolje da je u Drugom svjetskom ratu pobijedio Hitler. Za razliku od lažne diplome, te izjave mu nisu bile sporne, to su valjda stvari koje nekoga kvalificiraju za rad u tijelima vlasti koje kontrolira HDZ.

Bernardica Topolnjak Halapa svojevremeno se protivila vraćanju spomen-ploče Većeslavu Holjevcu na zgradu stare karlovačke bolnice u Dubovcu, pri čemu je podržavala polaganje vijenaca za dvojicu ubijenih ustaša na ulazu u tu bolnicu, izjavivši da je i njen otac prošao križni put. Omalovažavala je srpske civilne žrtve, njih više od 1.500, stradale 21. decembra 1941. u Prkosu i Lasinji, mjestu iz kojeg i sama dolazi i kojem je bila načelnica.

Kada je zbog njenih izjava SDSS-ov član županijske skupštine Dušan Jerosimić pitao župana Vučića što će tim povodom učiniti, župan se nekorektno okomio na Jerosimića i žestoko branio pročelnicu svog ureda, rekavši da ona to nije govorila u ime županije, nego u svoje ime i ime svoje stranke, i to izvan radnog vremena.

Župan je, dakle, dobro znao što mu u “slobodno vrijeme” radi pročelnica, a ovih se dana, pak, osjeća povrijeđenim i uvrijeđenim, prevarenim i izigranim, jer eto, nije znao da iza njenih profašističkih stavova ne stoji diploma nekog fakulteta.

Stavovi Bernardice Topolnjak Halapa nisu, zapravo, odvojeni ni od priče o njenoj diplomi, s obzirom na to da ju je prije više od pola godine pokrenula karlovačka inicijativa Stop korupciji, koju vodi Domagoj Švegar, bivši predsjednik karlovačke gradske organizacije HSP-a. Bernardica Topolnjak Halapa tu je gradsku organizaciju raspustila jer se Švegar, zajedno s gotovo cijelim članstvom, protivio suradnji stranke s HDZ-om, kritizirao ovakav oblik kapitalizma i privrede, govorio pozitivno o antifašizmu, a oštro i konkretno napadao gradsku i županijsku HDZ-ovu vlast, u čemu ga predsjednik HSP-a Danijel Srb nije podržao.

Milan Cimeša

Državno odvjetništvo u najnovijem izvještaju prvi put objavilo podatke o žrtvama

Ratni zločinci ubili 5.998 ljudi

Vlada i saborski Odbor za pravosuđe pozitivno su se očitovali o izvještaju DORH-a. Iako su davali primjedbe na neke aspekte njegovog rada, nisu se ni osvrnuli na podatak da je u cijelosti procesuirano tek 109 od 490 poznatih ratnih zločina

Državno odvjetništvo prvi je put u redovnom godišnjem izvještaju o svojem radu, koji podnosi Vladi i Saboru, uz podatke o procesuiranju zločinaca objavilo i zbirne podatke o žrtvama ratnih zločina, prema kojima je u ukupno 490 poznatih zločina ubijeno 5.998 osoba, teško povrijeđeno 2.266, izloženo torturi, zlostavljanju i nečovječnom postupanju 2.354, a silovano 67 osoba.

Riječ je o izvještaju DORH-a za 2010. godinu, koji je dostavljen još u rujnu prošle godine, ali je zbog raspuštanja Sabora dospio u proceduru tek u novom sazivu. Saborski Odbor za pravosuđe, kojim predsjedava Josip Kregar, i Vlada Zorana Milanovića, koji je u opoziciji izražavao nepovjerenje prema radu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, o izvještaju su se pozitivno očitovali i zastupnicima preporučili da ga na sjednici Sabora prihvate.

Što se tiče dijela izvještaja koji se bavi ratnim zločinima, osim što je prvi put objavio podatke o žrtvama, DORH je također prvi put sam konstatirao da su podaci o broju riješenih zločina, po kojima je u cijelosti procesuirano tek 109 od 490 poznatih zločina, zabrinjavajući. No Vlada i saborski Odbor za pravosuđe u svojim se očitovanjima nisu na taj podatak ni osvrnuli, iako su davali primjedbe na neke druge aspekte rada DORH-a.

Nedostatno procesuiranje ratnih zločina, posebno zločina počinjenih od strane hrvatskih snaga, bilo je stalna primjedba Europske komisije tijekom pregovora o članstvu, a taj je pritisak posljednjih godina doveo do intenzivnijeg rada DORH-a, koji je unaprijedio evidenciju predmeta i oformio posebne timove za rad na prioritetnim slučajevima. DORH je ranije izradio bazu podataka s predmetima u kojima je optužio počinitelje ili naredbodavce te predmetima u kojima su počinitelji nepoznati, a sada je objavio da je u tim evidencijama zabilježeno ukupno 490 ratnih zločina sa 13.770 žrtava, u što nisu uračunata sva razaranja i pljačke imovine.

Za 311 zločina terete se poznati naredbodavci i počinitelji, dok su u 179 slučajeva oni još uvijek nepoznati. Ukupno je procesuirano 3.422 ljudi, od čega čak 2.990 u odsutnosti, što pokazuje veliku manjkavost procesa vođenih 1990-ih, a što je dovelo do mnogih kasnijih revizija i obustava. Na dan 31. svibnja 2011. bilo je obustavljeno procesuiranje 1.176 osoba, pod istragom ih je bilo 354, a optuženo njih 629. Osuđeno je 558, a oslobođeno 708 osoba. Od ukupno 5.998 ubojstava, poznatim počiniteljima pripisuje se 5.105, što znači da još uvijek nisu otkrivene ubojice 893 osobe.

Zbirni podaci o žrtvama dani su prema sjedištima županijskih državnih odvjetništava, a najviše ih je na području Osijeka (3.382), Vukovara (2.126), Šibenika (1.652), Zadra (1.565) i Siska (1.286), pri čemu postoje velike razlike u načinu stradanja, koje se dobrim dijelom mogu tumačiti različitim fazama rata u Hrvatskoj.

Najtežih zločina najviše je na području Osijeka (1.890 ubijenih) i Vukovara (1.209 ubijenih), što je 52 posto od ukupnog broja ubojstava. Na području županijskih odvjetništava iz Zadra i Šibenika najviše je žrtava “drugih” zločina, onih koji ne spadaju u ubojstva, teška ozljeđivanja, zlostavljanja i silovanja. Na tim je područjima evidentirano čak 70 posto od ukupnog broja žrtava tih zločina.

Nikola Bajto

Vijeće kažnjava RTL zbog previše zabave, a preklani mu odobrilo novi zabavni kanal

Ljevakov infotainment

Vijeće za elektroničke medije i njegov predsjednik Zdenko Ljevak krenuli su u odlučan obračun s RTL televizijom, nakon što im se ova usudila usprotiviti u aferi “Žikina dinastija”, oglušivši se na naredbu Vijeća da prestane s emitiranjem srpskih filmova bez prijevoda. RTL se pritom pozvao i na diskriminirajuće ponašanje Vijeća, koje takvu zabranu emitiranja bez prijevoda dosad nije izreklo ni jednoj drugoj televiziji, iako su i one godinama prikazivale filmove i druge sadržaje iz srpske produkcije.

Nakon što su zbog te naredbe postali predmet ruganja cjelokupne javnosti, osvetoljubivi članovi Vijeća izvadili su protiv RTL-a drugi, ozbiljniji slučaj, koji se odnosi na RTL-ovo neispunjavanje programske osnove za koju mu je odobrena koncesija, a po kojoj bi trebao emitirati najmanje 18 posto informativnog programa. RTL je godinama tu odredbu izigravao trpajući u informativni program showbizz magazine “Exkluziv” i “Zvijezde ekstra”, pa se i sada poziva na činjenicu da Vijeću ranije to nije predstavljalo problem.

Ipak, Ljevakovo Vijeće je od 2009. zbog toga izreklo dva prekršajna naloga, na koja se RTL oglušio, pa Vijeće sada tvrdi da nema druge mogućnosti osim da tu televiziju sankcionira privremenim zamračenjem emitiranja ili čak ukidanjem koncesije.

Dosljedno, nema što. Osim što je Ljevakovo Vijeće RTL-u, televiziji koja je prekršila uvjete koncesije jer joj se program uglavnom sastoji od sapunica, u rujnu 2010. odobrilo koncesiju za još jedan zabavni kanal, koji se ubrzo počeo emitirati pod nazivom RTL 2.

N. Bajto

Kratko & jasno

Spomenka Avberšek, sindikat zdravstva

Krajnji je čas

Hrvatsko zdravstvo je u kaosu, a prema novom državnom proračunu ove godine za njega će se izdvojiti manje nego lani?

– Lani sam javno iznijela da sustav zdravstva posluje negativno i da su nam bolnice u minusu. Nesređen sustav prenesen je u nasljeđe novoj vlasti, a tako se teško može raditi. I novi kolektivni ugovor koji je potpisan lani, Vladu će nagodinu stajati dodatne milione kuna. No, ugodno me iznenadilo što je ministar Rajko Ostojić najavio da će okupiti zajedno sindikate, udrugu pacijenata i komore kako bi čuo mišljenje svih, te da će tek tada donijeti odluku i preuzeti svaku odgovornost za nju.

Kako riješiti najveće probleme u zdravstvu?

– Samo uvođenjem reda i poštivanjem pravila. Savjesnim ponašanjem upravnih vijeća i ravnatelja, uz striktno poštivanje zakona problemi bi bili riješeni i mogla bi se odmah uštedjeti milijarda kuna. Među glavnim problemima je “preorganiziranost”, odnosno namjerno napuhavanje rukovodećih mjesta radi povećanja osobnog dohotka. Mora se riješiti i odvajanje javnog od privatnog zdravstva, a potrebna je i kontrola rada.

Najavljeno je i smanjenje lista čekanja.

– Očekujem od ministra da javno zdravstvo otvori građanima i u popodnevnim satima, što bi doprinijelo smanjenju lista čekanja. Naša dijagnostika u tom terminu sada skuplja prašinu, dok bi mnogi doktori radili poslijepodne. No, HZZO govori kako za to novca nema, a istovremeno plaća ugovore privatnim poliklinikama.

Veliki su izdaci u zdravstvu. Na što se toliko troši?

– Medicina je grana koja eksplozivno napreduje. Lijekovi za teške bolesti veoma su skupi, kao i napredna dijagnostika. No, svu opremu ne moraju imati sve bolnice, a kada govorimo o vrhunskoj dijagnostici i vrhunskim liječnicima, znamo gdje se oni nalaze, u KBC-ima i sveučilišnim bolnicama. Ne smije privatna praksa biti konkurencija javnom zdravstvu. Krajnji je čas da javno zdravstvo profunkcionira na način kakav građani zaslužuju.

AUTOR: Mirna Jasić