Kraj kriminalnog “zemunskog klana”

Jedan od najtraženijih srpskih kriminalaca, Luka Bojović (38), koji je nakon razbijanja kriminalnog “zemunskog klana” 2003. godine (nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića) preuzeo velike poslove toga klana s drogom i prostitucijom, napokon je uhićen u Španjolskoj, gdje se krio od polovine prošle godine, navodno u jednom striptiz-baru u Valenciji.

S njim su uhićeni i Vladimir Milisavljević Budala – kako se pretpostavlja, posljednji živi pripadnik “zemunskog klana” – kojega je policija pratila i tako locirala Bojovića, i pripadnici njegove kriminalne ekipe, njegov kum Vladimir Mijanović Zuba i Siniša Petrić Zenica. Društvo je uhićeno u jednom poznatom restoranu, samo nekoliko trenutaka pošto su platili račun za ručak.

Razbojnička družina

Ministarstvo pravosuđa Srbije već je od španjolskih vlasti zatražilo izručenje Bojovića, koji je poznat u kriminalnim krugovima već godinama, još otkako se pridružio paravojnim “Tigrovima” Željka Ražnatovića Arkana (za vrijeme vlasti Slobodana Miloševića bio je prilično zaštićen, zahvaljujući ocu Vuku Bojoviću, direktoru beogradskog Zoološkog vrta i nekad bliskom Arkanovom prijatelju), jer ga aktualna optužnica Specijalnog suda za organizirani kriminal tereti za tri ubojstva.

Vladimir Milisavljević Budala već je pravomoćno osuđen za ubojstvo premijera Đinđića (35 godina zatvora) i brojne zločine kriminalnog “zemunskog klana” – 17 ubojstava, tri otmice i teroristički napadi – na maksimalnih 40 godina zatvora. Siniša Petrić Zenica bi se, pak, odmah po izručenju trebao naći u zatvoru na odsluženju desetogodišnjeg ostatka zatvorske kazne, zbog brutalnog ubojstva tročlane obitelji 1994. godine; bio je pripadnik zloglasne razbojničke skupine Marinka Magde, osuđen je (najprije na smrtnu kaznu, koja je potom preinačena na 15 godina zatvora), ali su ga iz zatvora na Kosovu 1999. godine, za vrijeme NATO-bombardiranja, oslobodili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije. Osim toga, protiv njega je u tijeku predkrivični postupak zbog sumnje da je na Kosovu počinio ratne zločine.

Za Bojovićevim kumom Mijanovićem Srbija je zbog organiziranog kriminala raspisala tjeralicu, javnost još nije obaviještena što bi mu se moglo staviti na teret, ali se zna da je sve vrijeme Bojoviću pružao logističku podršku organizaciji njegovog “poslovanja”.

Po dosad dostupnim podacima, Srbija i Španjolska tijesno su surađivale u potrazi za ovom kriminalnom skupinom. Konačna je akcija provedena nakon dužeg praćenja Vladimira Milisavljevića Budale, koji je s krivotvorenim dokumentima (još se ne zna čijim) uoči hapšenja bio najprije na Kanarskim otocima, zatim u Madridu, odakle je došao u valencijski restoran na ručak i sastanak. Tada su u restoran, u kojem nisu bili nepoznati gosti, upali španjolski specijalci, kojima je Luka Bojović rekao svoje lažno ime iz litvanske putovnice! (S njim su, inače, u Španjolskoj živjeli i supruga i troje djece.)

Srbija ima prednost

Španjolska policija je pretresla stanove u kojima su uhićeni živjeli i odmah potom im odredila pritvor. Kod Luke Bojovića nađeno je pola milijuna eura, a kod ostalih oko 450.000, a tu su i prilična količina naoružanja (pištolji, škorpioni, prigušivači, panciri…), krivotvorene putovnice, zlatni nakit, skupocjeni satovi…

Tek treba vidjeti što će i španjolski organi staviti na teret uhićenicima, s obzirom na to da Bojovićevu kriminalnu skupinu sumnjiče za likvidaciju “konkurencije” u nekoliko evropskih zemalja. Po procjeni specijalnog tužitelja za organizirani kriminal Miljka Radisavljevića, prednost pred Španjolskom i drugim zemljama koje bi mogle zatražiti izručenje pojedinih uhićenika ipak bi trebala imati Srbija, s obzirom na težinu počinjenih kaznenih djela u “matičnoj” zemlji.

Valja dodati i to da će se predstojećim suđenjima u Srbiji (i Bojović i Milisavljević imaju pravo zatražiti novo suđenje, jer im je suđeno u odsutnosti) dodatno dopuniti mračna slika Srbije 1990-ih godina, u kojoj su povezani i država i kriminalci i ratni zločinci, od Arkana do Milorada Ulemeka Legije, koji je pod svoje stavio “zemunski klan”, a nakon što je u svibnju 2004. godine dopao zatvora, naslijedio ga je Luka Bojović.