Kult ličnosti

WHITNEY HOUSTON, slavna američka pjevačica, iznenada je preminula u 48. godini, uoči dodjele muzičke nagrade Grammy, u hotelu “Hilton” u Los Angelesu, gdje se održavala godišnja zabava uoči tog događaja. Obožavatelji će je najviše pamtiti po velikim hitovima poput “I’ll Will Always Love You” i “I Wanna Dance With Somebody” te po glavnoj ulozi u filmu “Tjelohranitelj”, u kojem je igrala s Kevinom Costnerom. Popularna pjevačica posljednjih se godina borila s alkoholom i drogama što, naravno, ne umanjuje njezin umjetnički značaj. Preminula pjevačica u karijeri je dobila sijaset prestižnih nagrada: dva Emmyja, šest Grammyja i 30 glazbenih nagrada Billboard.

VEDRANA RUDAN autorica je romana “Dabogda te majka rodila” koji će biti izveden kao kazališna predstava u Rijeci, u produkciji HNK-a Rijeka i HKD Teatra. “Budući da je u svojoj knjizi bezobrazno iskreno opisala odnos majke i kćeri, bilo nam je važno da predstavu režira redateljica. Pozvali smo Tatjanu Mandić Rigonat, koja je već u Ateljeu 212 režirala ‘Uho, grlo, nož’ Vedrane Rudan. U predstavi svaka uloga može biti mali biser”, izjavio je na press konferenciji direktor HKD Teatra Nenad Šegvić. Uloga majke dodijeljena je Editi Karađole, kći glumi dramska prvakinja iz Splita Zoja Odak, a u ostalim ulogama nastupit će Jelena Lopatić, Andreja Blagojević, Tanja Smoje i drugi. Premijera u HKD Teatru na Sušaku očekuje se krajem ožujka.

ANGELINA JOLIE dobila je u Americi uglavnom loše kritike za svoj redateljski prvijenac, film “U zemlji krvi i meda” koji govori o ratu u Bosni i Hercegovini. “Ključni zapleti filma su nerazrađeni, i u njima dominira horor”, piše tako Tom Long iz “Detroit Newsa”. Samuel Adams iz “Los Angeles Timesa” nešto je oštriji: “Ona nudi zgražanje bez razumijevanja i eksploataciju priče koja na kraju naginje ka grotesknom.” Portal FilmCritic.com konstatira da je problem s filmom u tome što se “slike neopisivih okrutnosti spajaju s pričom koja je čista sapunica. Jolie pokazuje izvjestan talent kao scenaristica-redateljica, ali elementi koje sastavlja nikada ne postaju cjelina”.

DIANA BUDISAVLJEVIĆ bila je hrabra žena koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata organizirala jednu od najsloženijih humanitarnih akcija u kojoj je spašeno oko 12.000 srpske djece zatočene u logorima NDH-a. Njezin život tema je dokumentarnog filma Dane Budisavljević i Miljenke Čogelja “Dianina lista”, koji je već osvojio značajne međunarodne nagrade. Autorice o svom filmu kažu: “Većina nas je sudjelovala u nekom ratu i najčešće nismo učinili ništa. Diana Budisavljević je bila žena koja je mogla pronaći brojna opravdanja da pogne glavu. U ustaškom režimu bila je udana za Srbina i u krajnjoj liniji bila je strankinja koja je slabo govorila hrvatski. Usprkos svemu, odlučila je ugroziti vlastiti život i živote ljudi koje je voljela kako bi pomogla drugima.”

BRANIMIR JOHNNY ŠTULIĆ, bivši lider grupe Azra koji već 20 godina živi u nekoj vrsti izolacije u Nizozemskoj, revoltiran je što je novootvoreni rock klub u Sarajevu dobio ime “Johnny” te je vlasnicima zaprijetio sudskom tužbom. U razgovoru za sarajevski “Dnevni avaz” Štulić je izjavio: “Mrzim idole, nikada nisam bio idol, nikome ne mogu da zabranim da mu budem idol, ali sigurno neću dozvoliti da me iskorištavaju. Ima tamo milione drugih imena – ima Ilidža, ima Igman, ima Himzo Polovina, ali nikako ja. Sve sam vrijeme govorio, još od 1977/1978. o krađi autorskih prava, ali šta čovjek može poduzeti? Uspjeli su da pokvare sve što uhvate, svi kvarno rade. Ja ne živim ni na čiji račun, a pogotovo ne živim na njihovim bankovnim računima. Neka mi se skinu s kurca.”

MIRZA DELIBAŠIĆ (1954 – 2001), legendarni bosanski i jugoslavenski košarkaš, predstavljen je u dokumentarnom filmu Miroslava Benkovića “Mirza Delibašić – legenda”, koji je ovih dana premijerno prikazan u Delibašićevom rodnom gradu Tuzli. Dvorana kina “Kaleidoskop” bila je prepuna: u prvom redu sjedili su nekadašnji vođe tuzlanske navijačke skupine Fukara, Dragan Divjak-Šećo i Sulejman Dorić-Suljo, a u publici mlade košarkašice i košarkaši, kao i sportske zvijezde poput Mare Lakić-Brčaninović i Zlatana Saračevića. Film prati sportski i životni put kultnog košarkaša, od Tuzle do madridskog Reala, u kojem upečatljivo djeluju kadrovi ulice u kojoj je popularni Kinđe rođen i koja danas nosi njegovo ime. Poseban štih filmu daju Mirzini prijatelji iz djetinjstva, koji su prisustvovali i tuzlanskoj premijeri, dok su bujicu emocija izazvale Delibašićeve izjave iz opkoljenog Sarajeva u kojima se zalaže za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

MARIA FRANCESCA GARRITANO, jedna od najpoznatijih svjetskih balerina, dobila je otkaz u milanskoj Scali zbog intervjua koji je dala prije mjesec dana britanskom “Observeru”, a u kojem je otvorila bolne teme anoreksije i neplodnosti balerina. Napisala je i knjigu “Molim vas istinu o baletu”, u kojoj je iznijela nevjerojatna iskustva balerina koje su se sustavno morale izgladnjivati i koje su često kolabirale zbog pretjeranih zahtjeva i ucjena producenata. “Mi se trudimo udovoljiti učiteljima i trenerima, pa se danima izgladnjujemo kako bismo imale savršeno tijelo. Tužno je da ovaj fenomen pogađa cijeli svijet baleta, ali se rijetko raspravlja o tome, kao da postoji nepisano pravilo da se o tome šuti. Od igrača se zahtijeva da imaju savršeno tijelo i nikoga nije briga kako ćete to postići”, rekla je balerina.