Nazovi Hitchcocka radi smijeha

Za razliku od Hitchcockove napete filmske uspješnice, kazališnih “39 stepenica” temelji se na komičnim obratima i razbarušenoj glumačkoj igri te predstavlja duhovitu parodiju koja se poigrava zakonitostima kriminalističkog žanra

Kada ste posljednji put na domaćim kazališnim daskama gledali uzbudljiv triler o kriminalcima i policijskoj potjeri, začinjen romantičnom ljubavnom pričom i nevjerojatnim obratima? Što se pisca ovih redova tiče, bilo je to 1984. godine, kada je u zagrebačkom RANS-u “Moša Pijade” izvedena “Grisonova banda”, u kojoj je pod redateljskom palicom Dušana Jovanovića nastupila prva postava tadašnjega glumišta: Mira Furlan, Rade Šerbedžija, Mustafa Nadarević, Željko Vukmirica, Danko Ljuština… Bilo je i novijih pokušaja, npr. mjuzikl “Chicago” u Zagrebu i Beogradu, ali Agathe Christie ili Conana Doylea i njihovih junaka u teatru nikada nije bilo.

Zločinački umovi

Zašto je zahvalna tema trilera tako rijetko korištena u našim kazalištima? Bez dubljeg ulaženja u to, odgovor se zasigurno krije i u mentalitetu koji Balkan odvaja od, primjerice, anglosaksonskih društava. U takvim društvima kršenje zakona, zločinački umovi i leševi u ormaru predstavljaju onu vrstu “zabranjenih fantazija” koje su potrebne srednjoj klasi naučenoj na red i ustaljena pravila ponašanja. Konačno, Alfred Hitchcock je uvijek govorio da ga puno više zanimaju uzbudljivi negativci nego dosadni i pošteni ljudi.

Kod nas smo, s obzirom na to da te srednje klase i ustaljenog reda nikada nije bilo dovoljno, u tom smislu uspjeli dobaciti jedino do predstava o udbašima i političkom cinkarenju poput “Balkanskog špijuna”, “Profesionalca” i “Hipertenzije”, u kojima igraju majstori Bata Stojković, Bogdan Diklić i Predrag Ejdus, a koje su s više uspjeha izvođene u Beogradu nego u Zagrebu.

Zato je nova predstava Ludens teatra iz Koprivnice pravo osvježenje: “39 stepenica” u režiji Franke Perković ovih je dana odigrano u Zagrebu, po novijem tekstu britanskog pisca Patricka Barlowa, inspiriranog slavnim filmom Alfreda Hitchcocka i romanom Johna Buchana. Istoimeni komad s velikim se uspjehom igra u Londonu i New Yorku, a priča je poznata: fini engleski gospodin slučajno doznaje informaciju važnu za sigurnost države, pa se iznenada nađe u situaciji da nevin mora bježati od policije, uvjerene da je upravo on ubojica, ali i od agenata strane službe koje je razotkrio. Tu je i tajnovita i zavodljiva žena, za koju do kraja nije jasno na čijoj je strani…

Profesionalna solidarnost

Za razliku od Hitchcockove napete uspješnice, kazališna verzija temelji se na komičnim obratima i razbarušenoj glumačkoj igri te predstavlja duhovitu parodiju koja se poigrava zakonitostima kriminalističkog žanra. Tako i u “39 stepenica” Ludens teatra gledamo komičnu verziju klasične jurnjave automobilima, vratolomne utrke po rubu provalije ili smrtonosne klopke naručenih ubojica, smijući se svim onim napetostima koje nas u filmu ostavljaju bez daha.

Vrijednost ove izvedbe su glumci Filip Jurčić, Jelena Hadži-Manev, Goran Koši i Mladen Kovačić, koji s puno umješnosti i veselja, igrajući po nekoliko lica, parodiraju sve te likove iz arhive kriminalističkih i špijunskih filmova. Nije naodmet spomenuti da je predstava “39 stepenica” proglašena najboljom na prošlogodišnjem Festivalu glumca u Vinkovcima, gdje je Mladen Kovačić ovjenčan titulom najboljega mladoga glumca.

Dobra je vijest što je ova odlična izvedba nastala u koprodukciji Kazališta iz Virovitice, Ludens teatra iz Koprivnice i Hrvatskog kazališta iz Pečuha, čime se pokazuje da i malo profesionalne solidarnosti među kazalištima daje uzbudljive rezultate. Predstava “39 stepenica” predstavlja sat i pol izvrsne zabave i parodije na temu međunarodnih špijuna, policije i fine gospode.