Novi dugovi za građane Crne Gore

Iako je situacija u podgoričkom Kombinatu aluminijuma u posljednje vrijeme bila potpuno beznadežna, vlasti su do zadnjeg časa tvrdile da se može naći rješenje. Kriza sa sirovinama u fabrici, radnici kojima se ne isplaćuju plaće, nagomilani dugovi koje će otplaćivati građani, sve to Vladi Crne Gore nisu bili dovoljni razlozi, nego je dugo čekala da donese neizbježnu odluku o okončanju aranžmana sa Rusima.

Tako je Crna Gora zvanično preuzela dug od 22 miliona eura kredita koji je Kombinat aluminijuma (KAP) uzeo od Dojče banke. Preuzimanje duga obaviće se prema istoj dinamici otplate, koja podrazumijeva vraćanje po šest miliona eura godišnje, uz kamatu koja će ove godine iznositi dva miliona eura. Ministar finansija Milorad Katnić tvrdi da postoji prostor u okviru dozvoljenog limita za zaduživanje i otplatu ovog duga. On je saopštio da Vlada sada mora biti spremna i na aktiviranje ostalih garancija, prema OTP i VTB banci.

U Vladi smatraju da će odlazak Centralnoevropske aluminijumske kompanije iz Kombinata, navodno, ojačati pregovaračku poziciju Vlade u slučaju da se pojavi novi investitor, te da je uvođenje stečaja u KAP jedna od mogućnosti da se država izbori sa ukupnim dugom Kombinata koji, prema dosadašnjim saznanjima, iznosi 350 miliona eura.

Tako je jasno da građanima Crne Gore sljeduje vraćanje 132 miliona eura duga, jer je država bila žirant za kredite KAP-a, koji je bio vlasništvo ruskog oligarha Olega Deripaske. Premijer Igor Lukšić potvrdio je da je polovina od 132 miliona zapravo obaveza preuzeta od Deripaskine En plus grupe i da je Vlada građanima nametnula finansijski teret od 60 miliona eura zato što je 2009. godine Rus imao probleme.

– Deripaska je jedva živ dolazio u Crnu Goru, tada u pratnji Sergeja Šojgua koji je, kao kopredsjedavajući onog tima za ekonomsku saradnju, zastupao njihove interese. Dakle, on je tada ličio na čovjeka koji definitivno nema milijarde, nego na čovjeka koji je u predinfarktnom stanju – kaže Lukšić, koji misli da se opravdao ovakvom izjavom.

Tokom jedne konferencije za novinare, tadašnji Deripaskin pratilac, ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, kazao je da je ruski investitor u posao sa KAP-om uložio 300 miliona eura, što je zaintrigiralo javnost koja je prethodno obaviještena da je Kombinat prodat za nepunih 50 miliona.

Ova kontradikcija nije razjašnjena, ali ranije je objavljeno da KAP nije kupila Deripaskina kompanija globalne reputacije Rusal, već offshore firma Salamon Enterprises koja je u sastavu njegovih preduzeća, Centralnoevropske aluminijumske kompanije i En plus grupe. Moguće je da su suvlasnici ove kompanije, pored ruskog aluminijumskog magnata i domaćih moćnika, cijeli posao iskoristili kao mehanizam za isisavanje novca građana Crne Gore.