Rabljena sedmica

MLIJEKO

Hrvatski proizvođači mlijeka prosvjeduju već danima, a počeli su im se pridruživati i slavonski stočari i ratari. Mljekari blokiraju zagrebački Dukat, bjelovarsku Sirelu i mnoge državne i lokalne prometnice, a razlog je najava o smanjenju otkupne cijene mlijeka s dvije kune i sedamdeset lipa na dvije kune i trideset lipa. U srijedu su se sastali s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i najvećim otkupljivačima i prerađivačima mlijeka: do zaključenja ovoga broja Novosti nisu bili poznati rezultati tog sastanka, ali sva je prilika da od sastanka neće biti velike sreće. Osim rečene otkupne cijene, mljekari traže i izdašnije državne subvencije, povlastice na uvoz stočne hrane i umjetnog gnojiva, smanjenje PDV-a na 8,5 posto za sav repromaterijal i fiksiranje cijene plavog dizela. Ako im se zahtjevi ne ispune u zadovoljavajućoj mjeri, mljekari odlučno najavljuju traktorski pohod na Zagreb.

POREZ

Porezna uprava Republike Hrvatske u proteklih dvanaest godina nije uspjela naplatiti čak 51 milijardu kuna poreza, doprinosa i kamata na tu vrstu dugovanja, a nije se uspjelo naplatiti ni devet milijardi kuna različitih koncesijskih naknada. Samo u posljednje tri godine Porezna uprava nije naplatila oko 25 milijardi poreznih dugova, a to jasno govori da Hrvatska nije bila država nego čudan provizorij u kojemu je netko porez morao plaćati, dok se neki drugi baš i nisu morali opterećivati tim nepotrebnim troškovima. Nova ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec u utorak je u Saboru izjavila da je prošla Vlada na zatvorenim sjednicama opraštala kamate na porezna dugovanja pojedinim tvrtkama, na što su demantijima reagirali bivši HDZ-ovi ministri financija Ivan Šuker i Martina Dalić. Nakon toga je i ravnateljica Porezne uprave ublažila svoje optužbe, što se savršeno uklapa u dosadašnji komunikacijski obrazac aktualne vlasti.

KOMADINA

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina hospitaliziran je u Zavodu za gastroenterologiju zagrebačke Kliničke bolnice Rebro. Narav ministrovih zdravstvenih tegoba javnosti zasad nije poznata, a nagađa se o puknuću čira. Nagađa se i o razlozima Komadininih nedaća sa zdravljem, s tim da su informacije oko toga nešto pouzdanije: izvori iz Vlade i iz ministrova radnog okruženja govore da se donedavni primorsko-goranski župan teško nosio s novim radnim mjestom i obavezama, da je teško hvatao konce u glomaznom ministarstvu u koje je žarko želio doći, da je bio pod stalnim stresom zbog problema koje je zatekao i da je padao u depresiju zbog nemoći da uhvati radni ritam, a i sam je, uostalom, u jednom intervjuu priznao da je bio nespreman za poziciju na koju je imenovan. Navodno ga je i premijer Zoran Milanović nedavno upozorio da je vrijeme da se trgne iz letargije i da se odlučnije uhvati posla koji mu je povjeren. Prema nekim izvorima, hospitalizacija bi mogla biti prvi korak u Komadininu povlačenju s ministarske funkcije i povratku na lagodno mjesto župana u Rijeci.

MOSOR

Umro je Milorad Bibić Mosor. Bio je inženjer elektrotehnike, ali život je vezao uz novinarstvo i sport. Pisao je i uređivao u “Nedjeljnoj” i “Slobodnoj Dalmaciji”, ali i u mnogim specijaliziranim košarkaškim časopisima kod nas i u svijetu, a godinama je bio i ugledni košarkaški sudac. Pisao je, također, i u humoristično-satiričnim novinama i prilozima. Više od svoga toga, Bibić je bio dobri splitski novinski duh koji je svojim šarmom i opuštenošću osvajao svakoga s kime bi došao u kontakt. Umro je u 60. godini.