Srbijagas će i dalje pomagati

Javno poduzeće Srbijagas iz Novog Sada dodijelilo je sredstva za pospješenje rada zagrebačkoj Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković” i Udruženju porodica “Protiv zaborava” iz Zagreba.

Ugovore o donatorstvu potpisali su u prostorijama Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu Dragan Jokić, šef kabineta generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, protojerej stavrofor Duško Spasojević, arhijerejski namjesnik zagrebački i Marica Šeatović, predsjednica Udruženja. Za rad gimnazije Srbijagas je donirao 1,5 miliona dinara (oko 15.000 eura), a za rad Udruženja milion dinara (oko 10.000 eura).

– Ugovor o donaciji je rezultat razgovora koje su u Novom Sadu vodili direktor Bajatović i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac – rekao je Jokić i dodao da se tom donacijom želi pospješiti rad Srpske gimnazije i Udruženja porodica nestalih, pobijenih i zatvorenih iz Zagreba.

– Srbijagas je nacionalna kompanija u vlasništvu Vlade Srbije, tako da imamo i osećamo obavezu da kao nacionalno odgovorna kompanija pomognemo rad svih ustanova srpskog naroda. Pomažemo i Srbima u Mađarskoj, a pomažemo i svetinje kao što je manastir Hilandar – dodao je Jokić i izrazio očekivanje da će ustanova raditi na najvišem nivou, najavivši nastavak suradnje.

Podsjetivši da gimnazija radi sedam godina i da se u njoj blagoslovom mitropolita Jovana i uz pomoć zagrebačke crkvene opštine školuje 80 učenika, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, v.d. direktora gimnazije, naglasio je da učenici te ustanove postižu dobro obrazovanje.

Marica Šeatović, predsjednica Udruženja osnovanog prije 15 mjeseci u Zagrebu, zahvaljujući na pomoći naglasila je da je to ozbiljna donacija:

– Mislim da ćemo na taj način ostvariti svoje projekte u cilju pomoći našim ljudima.

Osim predstavnika SNV-a, Udruženja i sveštenstva SPC-a, potpisivanju ugovora prisustvovali su i ambasador Srbije u Zagrebu Stanimir Vukićević i njegova zamjenica Bosa Prodanović. Srbijagas je SNV-u i srpskoj zajednici u Zagrebu i Hrvatskoj u novembru prošle godine uručio preštampano izdanje Miroslavljevog jevanđelja.