Sredstva jednaka, kriteriji novi

Na sjednici Savjeta za nacionalne manjine predsjednik Aleksandar Tolnauer izrazio je veliko zadovoljstvo što je prijedlogom ovogodišnjeg budžeta za kulturnu autonomiju nacionalnih manjina namijenjeno 41,07 miliona kuna, što je tek za 0,45 posto manje nego lani.

– Takva odluka pokazuje političku volju Vlade i odnos prema nacionalnim manjinama, ali i odgovornost u trošenju sredstava – rekao je Tolnauer i dodao da je Savjet bio imun na sve pritiske i lobiranja.

– Neke organizacije koje su bile nezadovoljne raspodjelom tužile su Savjet sudu, ali su tužbe odbijene. Uostalom, Savjet je jedna od rijetkih institucija koja će u državni budžet vratiti 131.401 kunu jer ih neke organizacije nisu utrošile na valjan način – naglasio je Tolnauer.

Članovi Savjeta usvojili su program rada u kome značajno mjesto ima edukacija manjinskih aktivista, kao i informaciju o prijedlozima programa nevladinih udruženja i ustanova nacionalnih manjina za financiranje u ovoj godini.

Manjinske institucije, njih 115 s preko 200 podružnica, za svoje projekte zatražile su ukupno 69,5 miliona kuna, što je manje nego prošle godine, kada su tražile 80 miliona kuna, rekao je predsjednik Savjeta i dodao da će odluka o financiranju, koja će biti donijeta najvjerojatnije u aprilu, u zakonskom roku od 90 dana od donošenja budžeta, zavisiti od ispunjavanja strogih kriterija koji se prilagođavaju evropskim.

Prvi potez je pregled izvještaja za 958 programa, među kojima je izdavanje 54 manjinska lista, od tog sedam dječjih. Tolnauer je najavio da će se umjesto financiranja samih manjinskih organizacija koje su već stale na svoje noge financirati njihovi projekti, a radit će se na usmjeravanju na evropske fondove. Dodjela sredstava zavisit će o održivosti projekta, riziku ulaganja sredstava, iskustvu i kvaliteti organizacije koja izvodi projekt, ali i o tome na koliko se pripadnika nacionalnih manjina on odnosi.

Sa sjednice je zatraženo i da se omogući zakonom predviđeno povećanje broja zaposlenih u stručnoj službi Savjeta koja s troje, a od marta s dvoje radnika, krajnjom mukom ispunjava svoje zadatke.