Totemska životinja u nama

Georges Gurdjieff, zagonetni duhovni učitelj s početka dvadesetog stoljeća, imao je običaj svojim učenicima dodjeljivati životinjska imena. Neki su tako bili krokodili, drugi kanarinci, kamile, zmije ili vukovi. Gurdjieff je ljude doživljavao kao spavače koji poput automata, iz dana u dan ponavljaju iste radnje. U procesu buđenja izuzetno je bilo važno upoznati i osvijestiti svoju unutrašnju životinjsku prirodu, koju je doživljavao kao središte svih naših instinktivnih nesvjesnih poriva. Dobivanjem informacije o svojoj “unutrašnjoj životinji” svaki učenik je imao priliku uspostaviti kontakt s tim dijelom svoje prirode i započeti s njezinim integriranjem.

Poštivanje moći životinjskih duhova naročito je bilo važno američkim Indijancima. Oni su nosili životinjske kože i pera prilikom izvođenja ceremonijskih plesova, a uz to su svoja tijela oslikavali životinjskim likovima i nosili njihove dijelove u svojim torbicama za lijekove. Isto tako, životinjski simboli u pravilu su zaštićivali indijanske domove od utjecaja zlih duhova. Na taj način Indijanci su održavali povezanost sa svojim životinjskim duhovnim vodičima, koji su im svesrdno prenosili svoju moć i učili ih životnim lekcijama.

Za razliku od modernih vremena, u prošlosti životinje nisu smatrane manje inteligentnima od ljudi. Dapače, upravo su one držale ključeve za prelazak u više duhovne svjetove. Različitim inicijacijama stjecala se sposobnost ostvarivanja komunikacije sa životinjama preko kojih su se saznavale najveće tajne.

Osvješćivanjem svoje “unutrašnje životinje” i njezinom integracijom postiže se uzdizanje svijesti i ostvaruje jedinstvo s prirodom koja nas okružuje. Zbog toga se sposobnost komuniciranja sa životinjama u različitim duhovnim tradicijama pripisivala prosvijetljenim ljudima. Na to nije ostalo imuno ni kršćanstvo, u kojem postoje poznate priče o svetom Franji koji je znao razgovarati s bićima iz životinjskog svijeta. Zbog svega toga vjernici ga smatraju nekom vrstom zaštitnika životinja i općenito ekologije.

Kako odrediti svoju totemsku “unutrašnju životinju”? Počnite tako da razmislite o svom djetinjstvu. S kojom ste se igračkom najčešće igrali i koju je ona životinju prikazivala? Jeste li kao dijete osjećali posebnu bliskost spram neke životinje? Nakon toga počnite analizirati svoje snove. Postoji li san koji se ponavlja a da je u njemu prisutna neka životinja? Ukoliko postoji, pokušajte obnoviti sjećanje na taj san. Je li vam ta životinja nešto govorila? Je li vas ikada pokušala nekamo odvesti? To bi mogla biti vaša totemska životinja.

Totemsku životinju ponekad možemo susresti i u meditaciji. Pronađite mirno mjesto, zatvorite oči i mirno dišite. Da li se pojavila slika neke životinje? Kada ste jednom odredili moguću totemsku životinju, pronađite što ona simbolizira. Pročitajte knjige koje se bave tom tematikom ili jednostavno otiđite na internet. Vrlo je vjerojatno da će upravo ta životinja odražavati vaš način ponašanja, misli i osjećaja. Pokušajte više doznati o značenju te životinje, doznajte što više informacija o njoj i uspostavite pozitivan odnos. Počnite nositi odjeću i nakit koja na neki način nosi obilježja vaše totemske životinje. Svoj dom ukrasite figuricama i posterima. Posjetite mjesta gdje žive te životinje i založite se za njihovu zaštitu. I na kraju, naučite slušati kako biste bili u stanju primati poruke. Jedino tako ćete ostvariti potpuni kontakt. Svijet u kojem živimo prepun je buke i na svaki vam način nastoji odvrati pažnju. Utišajte ga i zaronite u stanje mira.