Balkan prolaz

DEKLARACIJA 1

Vijest koja je razjarila ekstremnu srbijansku desnicu: nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca iz Vojvodine zatražili su podršku javnosti za reviziju državnog uređenja, tj. preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem bi sastavu bile Republika Srbija i Republika Vojvodina. Živan Berisavljević i Đorđe Subotić, predlagatelji ideje, svoju su inicijativu namjerili detaljno predstaviti na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji, najavljenoj za 1. april u Novom Sadu, kada će javno zatražiti podršku za deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.

“Pojam autonomije istrošen je i devastiran i zato je potreban novi povijesni dogovor Srbije i Vojvodine o rekonstrukciji države, prema kojem bi buduću SRS činile dvije ravnopravne federalne jedinice”, objavili su Berisavljević i Subotić, naglasivši da je pitanje Vojvodine otvoreno još od gušenja njene autonomije 1988. Berisavljević, koji je bio visoki dužnosnik u vrijeme SFRJ, naglasio je da se tim dokumentom traži da Vojvodini budu priznati njezin politički subjektivitet, povijesna prava i ravnopravnost svih građana koji u njoj žive. Đorđe Subotić, predsjednik nevladine organizacije Vojvođanski klub, rekao je, kako prenose E-novine, kako je Vojvodina “toliko devastirana u poslednje dve decenije da je dospjela do statusa nedovoljno razvijene regije, iako je u bivšoj SFRJ bila po stepenu razvoja odmah iza Slovenije”. Ideju su podržali, kako prenose srbijanski mediji, još i Helsinški odbor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Crnogorska stranka i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

DEKLARACIJA 2

U najavljenoj deklaraciju o “osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije” navedeno je da Vojvodina od 1918. godine, kada je ušla u Kraljevinu SHS, “plaća visoku cijenu zajedničkog života sa Srbijom, kroz sputavanje razvoja, ekonomsku eksploataciju, diskriminaciju i zapostavljanje” te da se danas nalazi “u položaju unutrašnje kolonije Srbije”. Inicijativa za reviziju državnog uređenja Srbije izazvala je ogorčenje pripadnika ekstremističkog pokreta Naši, koji su na nju odgovorili paljenjem vojvođanske zastave u Zrenjaninu pokazujući, kako su poručili, “kakvo je stajalište srpskog naroda o prijedlogu autonomaša za formiranje Republike Vojvodine”. Ekstremisti su pozvali građane da se uključe u uništavanje “antiustavnih separatističkih simbola” i upozorili zagovornike ideje o stvaranju Republike Vojvodine da im to neće biti dopušteno ni po koju cijenu. Predsjednik gradskog vijeća Zrenjanina Aleksandar Marton osudio je paljenje vojvođanske zastave i podsjetio da je srbijanskim ustavom propisano da Autonomna Pokrajina Vojvodina ima svoja obilježja i da je vojvođanski parlament legitimno propisao pravo na uporabu pokrajinskog grba i zastave. “S obzirom na sve to, ovakav vandalski čin protuustavno je i kazneno djelo i svatko tko je za njega odgovoran mora biti primjereno sankcioniran i kažnjen. Kao predsjednik skupštine Zrenjanina, ali i kao čovjek, smatram da je svatko tko je sposoban zapaliti zastavu Vojvodine, sposoban i nastaviti rušiti ustavni poredak djelima mržnje i nasilja”, poručio je Marton u priopćenju. Pripadnici pokreta Naši zapalili su vojvođanski zastavu i početkom marta, zbog čega je jedan od sudionika incidenta bio uhapšen.

ILIRIDA

Dok iz Novog Sada stižu pozivi za preuređenje Srbije, iz Tirane odašilju inicijative za ujedinjenje. I to “svih albanskih teritorija”. Naime, radikalni politički predstavnici Albanaca iz Makedonije i Albanije potpisali su u Tirani dogovor o ujedinjenju rečenih teritorija u zajedničku državu, koja bi se zvala Ilirida, a koju bi činile, kako je precizirano, i “geografske oblasti FIROM (BJRM)”, kasnijim anektiranjem nove države od strane – Albanije. Kako pišu beogradske “Novosti”, pomenuti dogovor u Tirani potpisali su članovi rukovodstva takozvane republike Iliride iz Makedonije i albanske Skupštine građanskih patriota – samoproglašeni predsjednik Nevzat Halili i premijer Salman Baki, kao i Taulant Venka Capa. Dokument iz Tirane sadrži četiri člana kojima se preciziraju uslovi i način formiranja nove albanske države na Balkanu, piše ovaj beogradski list. Ponovno aktuelizovanje inicijative o formiranju republike Iliride koincidira sa sve glasnijim puštanjem ideja o ciljanom ujedinjenju Albanaca sa svih “etničkih teritorija”, što u proteklih dana izjavama potkrepljuju politički predstavnici albanskih stranaka, i u vlasti i opoziciji, iz Prištine, Skoplja i Tetova. Jednostrano organizirani referendum albanskog stanovništva za formiranje Iliride u Makedoniji održan je 11. i 12. januara 1992, kada je gotovo jednoglasno izglasana odluka o proglašenju teritorijalne i političke autonomije Albanaca u ovoj zemlji. Formaliziranje te odluke objavljeno je dvije sedmice prije održavanja referenduma 27. decembra 1991.

SIJEKOVAC

Navršilo se 20 godina od zločina nad mještanima Sijekovca kod Bosanskog Broda. Zločin nad Srbima iz tog malog mjesta nikada nije do kraja rasvijetljen. Smatra se da su pokolj počinile jedinice Hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz Bosanske Posavine. Počinitelji su u Sijekovcu 26. marta 1992. ubili devetero civila, od kojih je najmlađi bio sedamnaestogodišnji Dragan Milošević, a najstariji 72-godišnji Jovo Zečević. Od devetero mještana Sijekovca srpske nacionalnosti, ubijenih prije 20 godina, sudbina troje još nije poznata. Porodice žrtava već godinama apeliraju na tužiteljstva BiH i Hrvatske da procesuiraju naredbodavce i izvršioce zločina za koji još nitko nije odgovarao. Zvaničnici centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske ranije su upozoravali da je veliki problem u tome što ostali učesnici zločina u Sijekovcu nisu dostupni pravosudnim organima BiH jer se nalaze na području Hrvatske te to što nema izražene volje hrvatske strane da se uhapse i procesuiraju ta lica. Ranije je Janko Velimirović, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, izjavio da su u zločinima u Sijekovcu učestvovali pripadnici Interventnog voda Sijekovac kojim je komandovao Nijaz Čaušević Medo te pripadnici HOS-a pod komandom Ante Prkačina.

HAPŠENJE

U blizini Vučitrna na Kosovu, prilikom rutinske kontrole “Opela” sa kosovskim tablicama, pripadnici KPS-a pronašli su, kako javljaju regionalne agencije, 38 kopija magazina “Četnički ravnogorski pokret” štampanog u Kanadi. Tom prilikom su policajci priveli petero osoba srpske nacionalnosti, potvrdio je regionalni glasnogovornik KPS-a Besim Hoti. “Od petero privedenih osoba, dvojice muškarca i tri žene, među kojima je jedan muškarac monah, zadržana je S. A. iz Beograda kojoj je, prema riječima javnog tužioca, određen policijski pritvor u trajanju od 48 sati”, rekao je Hoti. Nezvanično, “muškarac u svojstvu monaha” je bivši monah Eparhije raško-prizrenske Evtimije Milentijević, a uhapšena žena je Snežana Antonijević, magistrica ekologije iz Beograda. Uhapšenima, prema riječima glasnogovornika Hotija, prijeti kazna od jedne do tri godine zatvora za raspirivanje međunacionalne i etničke mržnje, u skladu sa Krivičnim zakonom Kosova.