Buđenje ženske energije

Po svojoj prirodi, duše koje ulaze u muško tijelo imaju sklonost usmjeravati pažnju prema izvanjskom svijetu i težiti realizaciji na planu konkretne stvarnosti. Za razliku od njih, pažnja duša koje odabiru ženska tijela usmjerena je u većoj mjeri na unutrašnje sadržaje i emocije. Žene su po svojoj psihičkoj konstituciji receptivnije od muškaraca i zbog toga lakše dolaze u kontakt s nematerijalnim dimenzijama postojanja. Muškarci koji imaju posebne psihičke sposobnosti u pravilu odudaraju od uobičajenih predstavnika svog roda i često su po svojoj unutrašnjoj prirodi puno sličniji ženama. Zato su od davnina žene bile te koje su povezivale različite nivoe postojanja i ljudima prenosile želje bogova.

U patrijarhatu ženama je oduzeta ta istaknuta pozicija i njihove su jedine zadaće postale kuhanje i čuvanje djece. U ovim vremenima velikih promjena i osvješćivanja, jednostavno je nemoguće ne primijetiti ponovno okretanje žena duhovnosti. Za razliku od ne tako davne prošlosti, one čovječanstvu ponovno otvaraju kapije koje vode do viših nivoa postojanja.

Razgovaramo sa Sharon Prince koja se već gotovo dvadeset godina profesionalno bavi duhovnim psihičkim “čitanjima”. Posljednjih nekoliko godina svoje je djelovanje posvetila osnaživanju ženske energije putem radionica osvješćivanja ženskih arhetipskih božanskih energija. Nedavno je u Zagreb održala radionicu kanaliziranja energije Marije Magdalene. Autorica je knjige “John of Old, John of New”, a trenutno piše drugu knjigu o svom osobnom duhovnom buđenju.

Držite radionice o božanskim ženskim arhetipovima koji bi se trebali realizirati u ovom svijetu. Kako ostvariti ravnotežu koje trenutno još nema?

– Potrebno je usmjeriti se na ženski aspekt boginje. Mi žene trebale bismo razvijati intuiciju i ostale aspekte božanske ženske energije u nama, a istovremeno dozvoliti muškarcima da tu istu energiju osjete u sebi. Žene, kao što nam je svima poznato, kreiraju ovaj svijet zajedno s bogom. One rađaju djecu i na taj način stvaraju život na ovom planetu. Postoje različiti ženski arhetipovi koji uključuju ljubavnicu, svećenicu i ratnicu. Osnaživanjem tih arhetipova postići ćemo ravnopravnost muškaraca i žena te istovremeno uzdići njihovu svjesnost i povezati ih s božanskim.

Razvijajući ženske arhetipove muškarci će poprimiti više ženskih karakteristika i biti u kontaktu sa svojom ženskom stranom. Što će se u tom procesu dešavati sa ženama?

– Žene će ojačati i doći u priliku da budu jednako moćne kao muškarci. One će integrirati božanske muške arhetipove.

Čini nam se da sve više žena usvaja određene muške obrasce ponašanja i pritom gube kontakt sa svojom ženskom stranom?

– To je točno. Žene se pokušavaju natjecati s muškarcima i tako prihvaćaju pravila muške igre. Ispravni put je istovremeno razvijanje i jednih i drugih karakteristika. I muški i ženski arhetipovi trebaju doživjeti transformaciju. U striktnom feminizmu žene nastoje dominirati muškarcima. Smisao razvijanja božanske ženstvenosti nije u pobjeđivanju muških arhetipova, nego u njihovoj ravnopravnoj suradnji. Jer, kao što je Carl Gustav Jung ustvrdio, i muškarci i žene u sebi imaju i muške i ženske arhetipove.

Posjećuju li vaše radionice i muškarci?

– Iako u mojim radionicama većinom učestvuju žene, one uključuju i muškarce koji imaju želju razvijati i osvješćivati ženske energije. Ponekad se znam našaliti i reći kako su to prosvijetljeni muškarci. Njihova prisutnost me jako inspirira.

Kako je došlo do pokretanja radionica o božanskim ženskim arhetipovima?

– Prije nekoliko godina bila sam inspirirana radom svoje mentorice koja je koristila koncept božanskih ženskih arhetipova. Nakon što je moja mentorica umrla, odlučila sam kreirati svoju verziju osvješćivanja božanskih ženskih energija uz pomoć knjiga koje je napisala dr. Jean Shinoda Bolen. Na taj sam način pokrenula reanimiranje nečega što je bilo pokrenuto prije otprilike 25 godina. Uvjerena sam kako je upravo sada pravi trenutak za manifestiranje tih ideja.

Zašto ste se opredijelili upravo za grčke boginje?

– Dr. Bolen je u detalje razradila temu grčke mitologije. Svoje psihološke teorije vezane uz grčke mitove razvijala je punih 20 godina. Po njezinom mišljenju, grčka mitologija je ključna za razumijevanje psihološke dinamike zapadnog svijeta. Sedam grčkih boginja predstavlja sedam različitih aspekata jedinstvene božanske ženske svjesnosti.