Da li je vrijeme za promjene?

Nakon januarskog uslijedio je i martovski protest, ništa manje neuspješan od svog prethodnika. Nekoliko hiljada okupljenih prilično mirno je stajalo ispred bine na glavnom podgoričkom Trgu slobode, ponavljajući povremeno neku parolu govornika koji su se mijenjali. Pod sloganom “Vrijeme je” skup je protekao toliko mirno da je slučajni prolaznik mogao pomisliti da je u pitanju neko okupljanje zabavnog karaktera, budući da su transparenti bili gotovo neprimjetni. Uprkos činjenici da je skoro 60 posto stanovnika Crne Gore nezaposleno, odziv na protest koji je imao za cilj da prenese jasne poruke nezadovoljstva, bio je jako mali. “Dosta je!”, “Ovo je trenutak kad je organizovanom kriminalu odzvonilo u Crnoj Gori”, “Od ovog trenutka počinje naše vrijeme i bićemo tu da se borimo zajedno zbog nas, naše djece, naše Crne Gore”, “Stiglo nam je ranije crnogorsko proljeće”, neke su od poruka koje su odjekivale centrom Podgorice.

Organizatori skupa, Unija sindikata, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Studentska unija, od Vlade zahtijevaju da cijene za struju, gorivo, telefon i internet budu “bez ugradnje”, tj. da se spriječi njihovo “naduvavanje”, kojim novi vlasnici javnih preduzeća pokušavaju da što prije povrate uložena sredstva.

– Neće Crna Gora biti ničija prćija niti privatna država. Što su krali – krali su, što su otimali – otimali su, dosta je, više neće. Nismo ovoliko godina ćutali što smo se bojali, nego što smo vjerovali fukarama – kazao je Janko Vučinić iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Od vlasti se traži da preispita štetne i koruptivne privatizacione ugovore, utvrdi pojedinačnu odgovornost svih koji su učestvovali u štetnim i koruptivnim privatizacijama i provjeri porijeklo njihove imovine.

Najveći aplauz i ovacije zasluženo je dobila Vanja Ćalović, izvršna direktorica MANS-a koja od samog početka svog javnog zalaganja nema dlake na jeziku kada je u pitanju otvorena i iskrena kritika vlasti i onih koji su joj bliski.

– Nećemo da živimo u zemlji u kojoj radnici prava traže u jamama. Hoćemo tužioce, koji će da izdaju potrage za kriminalcima, a ne da ih nazivaju moralnima, policiju koja će uhapsiti čak i bivšeg premijera. Dosta je! – poručila je Vanja Ćalović, nakon čega je pred oko šest hiljada okupljenih građana uzviknula: “Milo, lopove!”

Igore Lukšiću, dobro me čuj, ili ćeš biti sa nama ili si lutka organizovnog kriminala. Upravljaćeš ovom državom za nas i narod ili ćeš priznati da državom upravljaju braća Đukanović i Brano Mićunović – poručila je premijeru izvršna direktorica MANS-a.

Premijer Lukšić kazao je da je potpuno vještačka dilema poruka koja mu je poslata sa protestnog skupa – da li je sa narodom ili je lutka organizovanog kriminala. On je ponovio da proteste vidi kao izraz demokratskog društva i odsustvo bilo kakve iluzije da u Crnoj Gori nema nezadovoljnih.

Nakon svega jasno je da ipak nije vrijeme za promjene, kao što su mislili organizatori protesta. Građani su svojim ostajanjem kod kuća potvrdili da im je dobro i da nisu toliko motivisani kao, recimo, devedesetih kada su na vlast doveli Đukanovića i Bulatovića.