Demarš napolje

Ambasada Gane u Beogradu zatvorena je pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo od ambasadora te zemlje Semjuela Valis-Akijanua da napusti Srbiju. Osim toga, Vlada Srbije je zatražila i zatvaranje svoga počasnog konzulata u Akri. Do ovako drastičnih diplomatskih poteza od strane Srbije došlo je nakon što je krajem januara Vlada Gane, kao 86. zemlje po redu, priznala Kosovo. Očito je da je takav potez iznenadio Vladu Srbije.

Do sada je samo u par slučajeva došlo do otkazivanja gostoprimstva ambasadorima država koje su priznale Kosovo. U slučaju Crne Gore, dva puta, i Makedonije, kada je objavila priznanje. Za Srbiju je očito bilo bolnije da Kosovo priznaju Crna Gora i Makedonija nego druge države u regionu i širom svijeta.

Ministar vanjskih poslova Gane Alhaji Mohamed Mumuni izrazio je u parlamentu Gane žaljenje što su srdačni odnosi dvije zemlje narušeni i zapitao se zašto se protjeruje njihov ambasador ako to nije rađeno u najvećem broju slučajeva. Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nema javno objavljenog objašnjenja za otkazivanje gostoprimstva, mada je lako pretpostaviti zašto je baš prema Gani primijenjen taj korak.

U strategiji sprečavanja međunarodnog priznavanja Kosova, srpska diplomatija se oslanjala na zemlje iz Trećeg svijeta, računajući na tradicionalno dobre odnose iz minulih vremena. Pogotovo se na tu kartu igralo u Africi, a Gana je tamo važna zemlja, osobito u Pokretu nesvrstanih. Otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Gane zapravo je bio pokušaj pritiska na Vladu te zemlje da koriguje odluku o priznavanju Kosova, ali još više pritisak na druge afričke zemlje kako ne bi slijedile taj primjer.

Teško je izmjeriti koliki će uticaj ovakva mjera imati na blokiranje priznavanja Kosova. Nakon postizanja sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova, sigurno je da će biti još priznanja, pogotovo što na tome rade diplomatije Zapadnih zemalja. Tim više se otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Gane može smatrati ishitrenim potezom, poput onoga u slučaju Crne Gore i Makedonije, kada su nakon kraćega vremena njihovi ambasadori ponovo primljeni u Beograd.