Do kraja 2013. sve umjetnine u Hrvatskoj

Ministri kulture Hrvatske i Srbije Andrea Zlatar Violić i Predrag Marković potpisali su 23. marta u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu protokol o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije u Hrvatsku, nakon čega ih je primio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

– Potpisivanjem protokola završena je važna faza u rješavanju jednog od otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, povratu kulturnog blaga koje je tokom rata odneseno iz Hrvatske – rekao je Josipović u obraćanju delegacijama dviju zemalja, šeficama međudržavne komisije Branki Šulc i Dušici Marković, kao i bivšem ministru kulture Boži Biškupiću, koji je zajedno sa svojim tadašnjim kolegom Nebojšom Bradićem označen zaslužnim za uspješan proces.

Do sada je u Hrvatsku vraćeno 23.600 predmeta, a do kraja 2013. treba ih vratiti još 1.065, pri čemu je dio kulturnog blaga u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, što je vrlo važno za očuvanje identiteta Srba u Hrvatskoj, rečeno je ne prijemu.

Naglasivši da je nakon deset godina stavljena točka na “i”, Marković je govorio o značajnoj ulozi velikog broja stručnjaka koji su pomogli u popisivanju i restauraciji umjetnina koje su evakuirane u ratu.

– Potpisanim protokolom dogovoreno je da se preostali predmeti vrate brzinom kojom hrvatska strana bude obezbeđivala uslove za njihov smeštaj – rekao je Marković, ističući da blago treba biti dostupno posjetiocima, ali da mora biti u adekvatnim uslovima i dobro čuvano.

– Samo lane Srbija je dala oko 15 miliona dinara (oko 1,25 miliona kuna) za restauraciju i konzervaciju umetnina koje će trebati vratiti – dodao je Marković.

– U cijelom procesu tri su ključna mjesta: povrat blaga iz vukovarskog muzeja, franjevačkog samostana i povrat blaga iz Jasenovca, što je još jednim dijelom ostalo otvoreno pitanje, ali ne tiče se tog sporazuma – rekla je ministarka kulture Andrea Zlatar Violić.

Ona je ocijenila da će za osiguranje adekvatnog smještaja u naredne dvije godine trebati od šest do osam miliona kuna.

I ministri i predsjednik upozorili su na problem ukradenog kulturnog blaga, ističući da će na njihovom otkrivanju i vraćanju uz Interpol raditi i nadležna ministarstva.