Intrigator

Katran & perje

Senzacionalno otkriće doktora Marušića

Haj inkam kantri

Ma kakvi ekonomski podaci, kakve kuknjave o tome da nam je svima teško i koje crno ljevičarsko cmizdrenje protiv hrvatske države! Prof. dr. Matko Marušić s Medicinskog fakulteta u Splitu objavio je neupućenom i manipuliranom puku dosad pomno zatajenu činjenicu da je Hrvatska “haj inkam kantri” (po naški: zemlja visokih prihoda ili tako nekako).

Dotični šokantni podatak profesor doktor je otkrio jer za jedan projekt fakulteta nije dobio međunarodni novac i to pod obrazloženjem da spadamo u zemlje s visokim prihodima. Ovu fantastičnu istinu obznanio je u psihoreality showu HTV-a “Puls nacije”. Također se žestoko okomio na objede da stanovništvo loše živi.

“Ne volimo državu, rad i školu… ne razumijem zašto se ljudi jadaju… mi dobro živimo… nemojte plakati nego pjevajte, jer nam država omogućuje da odlično živimo… u Hrvatskoj nikad bolje… nije istina da ima gladnih i da se kopa po kontejnerima… to je socrealističko jadanje”, glasi uzbudljivi potpuri uvjerljivog nastupa prof. dr. Marušića, koji se ovom prigodom svečano pozvao na “Tuđmanovo pomirenje i nauk moralni svete Katoličke crkve” te je u magnovenju na trenutke koristio merčepovsko-glavaševski govor o sebi u trećem licu.

Do kraja emisije Marušić je ispalio nacional-liberalnu tezu da je svatko u potpunosti odgovoran za svoju socijalnu sudbinu, a “slabi se moraju puno jače boriti da pronađu svoje mjesto u svijetu”. Po njegovim nadahnutim tvrdnjama, opća jadikovka posljedica je djelovanja antihrvatskih medija koji šire nezadovoljstvo “da nam se Hrvatska ne bi sviđala”.

“Šta ste uzimali kredite, brate mili, kad ih ne mošte vratit”, završio je Marušić emisiju u gotovo kerumovsko-bečićevskom krešendu.

Petar Glodić

Glavni tajnik Europskog udruženja za zračni promet uzalud povezuje regionalne aviokompanije

Balkan Airlines

I sam Ulrich Schulte-Strathaus sumnja da će se povezivanje aviokompanija dogoditi. Države u regiji spremne su ustrajati u nacionalnim politikama i po cijenu velikih poslovnih gubitaka

Ako žele preživjeti, aviokompanije iz bivše Jugoslavije moraju se ujediniti – savjet je to koji je stigao iz Europske unije, od strane glavnog tajnika Europskog udruženja za zračni promet Ulricha Schultea-Strathausa. Poziv iz EU-a stiže u vrijeme kada je nekadašnje zajedničko jugoslavensko avionsko tržište fragmentirano, a pojedinačni prijevoznici premali i nerentabilni.

“Regija je u teškoj krizi. Srbija za JAT nikako ne uspijeva naći investitora, Croatia Airlines i Montenegro Airlines u sve su većim problemima, a BH Airlines će bankrotirati kad ga prestane financirati Turkish Airlines. Bilo bi potrebno regionalno rješenje”, objasnio je svoju ideju Strathaus, koji je nedavno o tome razgovarao s upravom slovenske aviokompanije Adria Airways.

U trenutku kada se cjelokupna avioindustrija odlučuje za okrupnjavanje, to bi bio logičan korak i za male avioprijevoznike na Balkanu, koje povezuju slične flote i destinacije do kojih lete. Bio bi to dobar put za formiranje zračnog mosta koji bi doveo do brojnih ušteda, smanjenja cijene karti, bolje kvalitete usluga i povećanja prihoda avioprijevoznika. Ideja je zanimljiva i korisna, a podsjeća na prvu JAT-ovu inicijativu o povezivanju od prije dvije godine, na koju su susjedne aviokompanije samo odmahnule rukom. I to više iz političkih, nego ekonomskih rezona, objašnjavajući svoju nezainteresiranost tvrdnjama da već imaju svoj put i pravac razvoja.

U Croatia Airlinesu tada su odgovarali da je njihovo strateško povezivanje već ostvareno u sklopu udruge Star Alliance, u kojoj je i slovenska aviokompanija Adria, te da su zainteresirani isključivo za suradnju kroz međunarodne organizacije. Međutim, sa Slovencima su ipak htjeli razgovarati, iako ni razgovori o najavljenom povezivanju hrvatske i slovenske aviokompanije nisu otišli dalje od same ideje.

Dok tonu sve dublje u probleme i gubitke, pitanje je dokle će avioprijevoznici bježati od regionalnog povezivanja. Posebno zato što to ne bi bilo prvo povezivanje te vrste na Balkanu, jer led poslovnog i strateškog povezivanja hrvatskih, slovenskih i srpskih prijevoznika probile su prije dvije godine željeznice. Svjestan situacije je i sam Schulte-Strathaus koji je priznao kako sumnja da će se, zbog političkih razloga, logično regionalno povezivanje aviokompanija na Balkanu dogoditi. Države u regiji spremne su ustrajati u svojim nacionalnim politikama i po cijenu velikih poslovnih gubitaka.

Paulina Arbutina

Umjesto od Vlade, za planiranu fleksibilizaciju rada saznali smo od rejtinške agencije

Fitchfirić iz Banskih dvora

Nismo službeno upućeni što je to premijer Zoran Milanović koncem veljače obećao vrlim analitičarima kreditno-rejtinške agencije Fitch, jedne od tri kuće koje nalik na tri mitske sestre Suđenice – u antici Moire ili Parke – upredaju i presijecaju nit života. E, tako nekako svekolika Hrvatska drhti pred sudom sestrinskih agencija, među kojima se po dosadašnjoj angažiranosti ovdje izdvaja upravo rečeni Fitch.

A glavni Fitchov analitičar za novu Europu Michele Napolitano kazao je ovih dana za Bussiness.hr ono što nismo mogli čuti od vlastitog premijera, mada smo se naveliko raspitivali – nabacivalo se time po raznim medijima, nagađalo u sindikalnim središnjicama, naklapalo po saborsko-opozicijskim kuloarima. Napolitano se poziva na Milanovića riječima da vjeruje u njegove namjere, a koje uključuju “veću fleksibilnost tržišta rada i jačanje poslovnog okruženja te porezni sustav koji će pogodovati korporativnom sektoru i stranim investitorima”.

I, naravno, nismo time osobito zatečeni. Već dugo traje jedna te ista monotona igra, u kojoj se tzv. fleksibilizacija radnog zakonodavstva svaki put iznova obznanjuje kao nova alkemijska formula za pretvaranje šljake u plemenitu kovinu. Ali, nećemo biti lakomisleni: ne vjeruje Napolitano zato što ga je obasjala mistična svjetlost jedinstva s Duhom Svetim, nego zato što je od bližnjih saznao ono što mi nismo.

On pouzdano znade kako sadašnje Milanovićevo otezanje s udarom na radno zakonodavstvo ima samo funkciju mekšeg uvođenja radnog naroda u gora vremena. Razgovarao je s njim, zacijelo bez rukavica, za razliku od nas ostalih koji od svoje Vlade dobivamo strogo kontrolirane i dozirane informacije, frizirane i selektirane još otprije izbora. Pa i dalje slušamo bajke o povjerenju i očekivanjima banaka i korporacija, no dugo već sluteći tko će na koncu za sve platiti ceh.

Igor Lasić

Zahtjevi da se spriječi širenje fašističke ikonografije ostali bez odgovora

Vlast slijepa na ustaštvo

Hrvatska vlast i dalje se pravi mutava na zahtjeve Saveza antifašističkih boraca i Margelovog instituta od kraja februara, kojima je od Sabora zatraženo da se odrekne pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu, ali i na prijedloge da se spriječe neki drugi vidovi isticanja ustaških simbola.

Antifašistički borci istaknuli su da je Sabor više od decenije pokrovitelj okupljanja koje se od samog početka pretvorilo u okupljanje ustaša, njihovih potomaka i istomišljenika kako bi slavili propalu NDH i slali poruke mržnje na račun Narodnooslobodilačke vojske, a direktor Margelovog instituta Alen Budaj podsjeća da su Centar “Simon Wiesenthal” i židovska zajednica Austrije tražili i od austrijskih vlasti sprečavanje održavanja te manifestacije zbog tamošnje ustaške simbolike, no ni oni nisu dobili odgovor.

Budaju nije odgovorio ni ministar pravosuđa Orsat Miljenić, od kojeg je tražio da poduzme nešto povodom odluke Prekršajnog suda u Kninu da se prodajom ustaških suvenira ne krše propisi, kao i povodom nesmetanog držanja misa za Antu Pavelića.

Dosad je reagirao jedino ministar policije Ranko Ostojić, koji je Budajev zahtjev za uklanjanje obilježja NDH s brojnih zagrebačkih ormarića za semafore proslijedio zagrebačkoj policiji, no ta je reagirala kao i kninski sud. Odgovorila mu je da iz samog izgleda, oblika i sadržaja obojanih ormarića ne proizlaze elementi nekog od prekršaja iz područja javnog reda i mira niti nekog drugog prekršaja iz nadležnosti policije, pa zaključila kako su te stvari u domeni komunalnih redara.

– SDP je po pitanju stava spram ustaštva deklarativan jednako kao i HDZ, a po pitanju djelovanja možda još i gori – kazao nam je Budaj.

Nenad Jovanović

Tribina “Trebamo li šutjeti” poručila da vjeronauk diskriminira i indoktrinira

Pogon za uzgoj boljih Hrvata

Pozivao je građane da glasaju za određene opcije, blagoslivljao postignuća Ive Sanadera, godinama dozvoljavao služenje mise za Antu Pavelića, a na koncu oduzeo svećenička prava don Ivanu Grubišiću zbog političkog aktiviranja. To su neki segmenti političkog djelovanja nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića, a prije nekoliko dana na tribini “Trebamo li šutjeti” citirana je i njegova sljedeća izjava: “Vjeronaukom treba djecu odgajati da budu bolji Hrvati i katolici.”

Na toj se tribini uz teologe i udruge za zaštitu građanskih prava raspravljalo o smislu održavanja vjeronauka u školama, a zaključak je da su malobrojna djeca koja ga ne pohađaju diskriminirana i da imaju osjećaj manje vrijednosti. Indoktrinaciju je zabilježio novinar Drago Pilsel, čija je anketa među školarcima pokazala da njih 75 posto ide na vjeronauk upravo zato da bi bili bolji Hrvati.

Istraživanje Foruma za slobodu odgoja, objavljeno prošle godine, pokazalo je da vjeronauk pohađa 93,57 posto učenika osnovnih i 75,36 posto učenika srednjih škola.

“Vjeronauk nije samo još jedan školski predmet, već je upravo zbog pritiska koji konstantno dolazi iz Crkve postao izbor identiteta”, kazao je Boris Stanojević iz udruge David.

S time se slaže i don Ivan Grubišić, koji kaže da bi po ustavnim načelima država i crkva trebale biti odvojene.

– Ja sam za vjeronauk u crkvi ili u privatnim školama, ali ne u građanskim školama i protivim se diskriminaciji djece koja ga ne pohađaju. Crkva od države nije odvojena, pa se građanske škole, svjesno ili ne, koriste za indoktrinaciju djece. Drugo je pitanje što nadbiskup Barišić uopće razumije i koliko razumije narod – kaže Grubišić.

Dragan Grozdanić

Kratko & jasno

Sanja Bilač, HDZ-ova vijećnica u Splitu

Keruma je spasio Jurjević

Opozicija u Gradskom vijeću Splita nije na sjednici uspjela izglasati raspisivanje referenduma za smjenu gradonačelnika Željka Keruma, kao ni smjenu predsjednice Vijeća Nevenke Bečić. HDZ je zamjerio SDP-u što ga nije podržao u smjeni Nevenke Bečić, a SDP krivi HDZ da je napuštanjem sjednice spasio Keruma. Zašto vaši vijećnici nisu ostali na sjednici?

– Vijećnici HDZ-a nisu htjeli biti sudionici farse u režiji SDP-a na čelu s Marinom Jurjevićem i Keruma, kojoj je cilj ostanak aktualne vlasti do kraja mandata. Prvo su manipulirali temom sjednice, predstavljajući je u javnosti kao sjednicu za smjenu Keruma, no zapravo su je sazvali s jednom točkom dnevnog reda – vremenske neprilike u Splitu. Zato sam u ime Kluba vijećnika HDZ-a na početku zatražila dopunu dnevnog reda s točkom o smjeni Nevenke Bečić. Očekivala sam da će i SDP predložiti dopunu točkom o glasovanju za raspisivanje referenduma o smjeni gradonačelnika. U tom trenutku bila je prisutna oporbena većina od 13 vijećnika i tada je bilo moguće sve to izglasati. No SDP nije predložio dopunu, a još je glasao protiv mog prijedloga. HDZ je tada napustio Vijećnicu, a SDP je zatim, kada više nije bilo oporbene većine i kada su bili sigurni da im prijedlog ne može proći, glasovao o njemu, i time Kerumu osigurao ostanak na vlasti do kraja mandata.

Je li i HDZ spasio Keruma jer nije glasao o referendumu za njegovu smjenu?

– Objektivno, po sadašnjem zakonu bilo bi teško očekivati uspješnost referenduma. SDP-ov ministar Arsen Bauk ima sve mehanizme da zakon promijeni, a tu priliku mora realizirati prije isteka zadnje godine mandata gradonačelnika, do kraja svibnja, pa SDP tako može potvrditi svoju želju za Kerumovom smjenom.

Što je moglo ispasti drugačije?

– Prihvaćanjem dopune dnevnog reda i glasanjem o smjeni Nevenke Bečić i raspisivanju referenduma za smjenu gradonačelnika, građani su mogli dobiti priliku da kažu što žele, a Gradsko vijeće više ne bi vodila osoba koja je u cijeloj regiji osramotila naš grad i ujedno se narugala ozlijeđenim građanima.

Mirna Jasić