Obećanja, laže i paralaže

Da čovjek ne zna gdje je, pomislio bi da je u zemlji meda i mlijeka. Nakon što su raspisani parlamentarni, pokrajinski (Vojvodina) i lokalni izbori u Srbiji, koji će se održati 6. svibnja (na slavu Đurđevdan), svi su udarili u obećanja, svi nešto grade i rade i tvrde da su baš oni bogomdani da građanima Srbije napokon osiguraju bolji život.

Rok za predaju izbornih lista ističe 20. travnja, ali brojne su stranke to već učinile. Tako je broj jedan na budućem izbornom listiću već zauzela Demokratska stranka predsjednika Borisa Tadića, koja na izbore izlazi s manjim koalicijskim partnerima (Socijaldemokratskom partijom Rasima Ljajića, Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i još nekim manjim strankama). Lista nosi naziv “Izbor za bolji život – Boris Tadić”, a moto će im biti, kako zasad izgleda, “Posao, investicije, sigurnost”.

Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića sa svojim saveznicima (među kojima je i jedna asocijacija malih i srednjih poduzeća, ali i predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić) na izbore, pak, ide sa sloganom “Pokrenimo Srbiju”.

U niskom startu

Socijalistička partija Srbije, kao i prije četiri godine, na izbore izlazi s penzionerskom partijom (PUPS) i Jedinstvenom Srbijom (JS) jagodinskog gradonačelnika Dragana Markovića Palme, vjerojatno sa sloganom “Socijalno pravedna Srbija”. Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice na izbore će s parolom “Za Srbiju – znaš zašto”, Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja s “Biram Srbiju”, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića s “Jaki regioni – jaka Srbija”, a Liberalno-demokratske partija (LDP) Čedomira Jovanovića, kojem se pridružio i Srpski pokret obnove (bar onaj dio koji je ostao uz Vuka Draškovića) ima slogan “Istina”.

Partijama pomažu i javne ličnosti, pa su tako na listi Tadićevog DS-a Ružica Đinđić (bila je i na prošlim izborima, ali nije preuzela neku funkciju nakon toga), genetičar Miodrag Stojković, glumci Branko Cvejić, Vesna Milikić i Marko Stojanović, redatelj Jug Radivojević, kao i “nestranačka osoba”, ministrica pravosuđa i neuspješna reformatorka Snežana Malović. Koštuničin DSS podržava pisac i redatelj Siniša Kovačević, dok je “papa” nevladinog sektora, predsjednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta odlučio pojačati listu “Preokret” Čedomira Jovanovića i Vuka Draškovića.

Već je sada jasno da će se glavna borba voditi između prilično izjednačenih demokrata i naprednjaka, a da će sve kasnije ovisiti o postizbornim koalicijama. Demokrati su već rekli da s naprednjacima u koaliciju neće (opovrgavajući glasine o mogućoj “velikoj koaliciji”), Dačić i umirovljenici će vjerojatno tek nakon izbora vidjeti tko im daje bolju ponudu, a ostali – isto tako. Čak i Mlađan Dinkić, čovjek koji je od 2000. srušio tri vlade i svoj G17 pretvorio u “regionalni pokret”, obećava sve ono što mu nikada nije padalo na pamet dok je bio na vlasti.

Čarobni partijski štapići

To, doduše, obećavaju i ostali: Tadić neumorno hoda po Srbiji, po tvornicama i plastenicima i govori da treba raditi. Usput, pozvao je građane na “samozapošljavanje” i otvaranje vlastitih poduzeća, kao da i sam ne zna da su upravo ta poduzeća pod udarom silnih i nebuloznih propisa i nameta; zato ih je na stotine propalo u posljednje četiri godine. Dinkić, pak, na istom planu obećava naplatu PDV-a tim poduzećima tek po naplati računa, Dačić i ekipa pričaju o stabilnosti mirovina (iako je broj zaposlenih i broj umirovljenika u odnosu jedan naprema jedan), a Nikolić i njegovi biračima nude baš sve, kao da imaju čarobni štapić (ne kažu kako), dok jedino Koštunica u rijetkim istupima u javnosti i dalje priča o Kosovu i dostojanstvu Srbije.

U još su jednoj stvari sve stranke koje su istrčale u boj za glasove sasvim jedinstvene: u osudi ideje o “bijelim glasovima” (praznim ili poništenim listićima) koju proteklih mjeseci zastupaju neke viđenije javne ličnosti, svjesne ogromnog nezadovoljstva građana četverogodišnjom vladavinom koalicije predvođene Demokratskom strankom.

U svakom slučaju, kampanja je tek počela i sam start pokazuje da će biti prljava i žestoka. Valja to preživjeti.