Odlazak Miloševićevog vladike

Na Saboru Srpske pravoslavne crkve, koji će se po najavama održati 15. maja, episkop Filaret (svetovno ime Jelenko Mićević), uz ljubitelja dečaka Pahomija kojem je dodelio orden “Beli anđeo”, kao i vladiku banatskog Nikanora, mogao bi da ode u (ne)zasluženu penziju. Kao razlog se navodi njegova politička aktivnost, ali i brojna druga nedela. Posebno bodu oči sve češće pritužbe sveštenika Mileševske eparhije da, osim što ih vladika Filaret “progoni i proklinje i njih i njihove porodice i malu decu”, naplaćuje im 3.000 dinara svaki put kada napuštaju teritoriju eparhije, pa makar razlog bio i odlazak kod doktora ili na sahranu najbližih članova porodice.

Filaretu se naznaka da bi mogao skoro u penziju nije svidela, pa je seo i pismeno se obratio ministru policije Ivici Dačiću. U pismu je navodno zatražio zaštitu od ministra za kog zna da jednom rečju može da smeni (recimo, upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića), pa valjda očekuje da će moći i obrnuto. Ima tu još par sitnica zbog kojih se episkop obratio Dačiću, ministru kojem je dodelio istoimeni orden kao i Pahomiju, kojeg je samo vreme spasilo od presude za pedofiliju. Dačić je orden zaslužio zbog zabrane Parade ponosa, ali nije samo to. Iako osvedočeni neprijatelj komunista, Filaret je nesebično svoju mantiju stavio u službu naslednika partije iz SPS-a, posebno Slobodana Miloševića, i to u vreme kada se Miloševićeva vladavina dobrano tresla. U Miloševićevo zlatno doba vladika se slikao po ratištima, prevrtao mrtvačku glavu u centralnom dnevniku RTS-a, tvrdeći da je to glava srpskog deteta koju je muslimanska ruka odrubila, pripremao svetkovine prilikom dolaska Vojislava Šešelja itd.

SPC nije reagovao, a nije reagovala ni država Srbija na brojne nepravilnosti oko dogradnje hrama. Crna Gora je, za razliku od Srbije, 2007. Filaretu zabranila pristup, jer mu se ime nekim čudom našlo na spisku Haškog tribunala, zajedno sa zaslužnim građanima koji su pomagali optuženicima za ratne zločine. Tada je rekao: “Kamo sreće da sam imao čast da pomognem Karadžiću i Mladiću, ali Bog me toga nije udostojio” i stupio u štrajk glađu.

Petar Luković se u rujnu 2007. u “Feralu” osvrnuo na Filaretov “štrajk”, pa ga perom zagolicao napisavši da je “pravoslavni fašista”, da je “uniformisani debil koji je kao ratni huškač profesionalno radio tokom svih ratova i sukoba”. Filareta je Perino perce probolo do duše, a tu štetu je procenio na 1.500.000 dinara, odnosno 15.000 evra.

Još nezalačenoj duši sada su obesili i teret potencijalnog penzionisanja. Gde će patrijarhu Irineju duša?