Osvrt na jednu konstrukciju

U inače vrlo zanimljivom ogledu Branimira Stojanovića objavljenom u travanjskom broju priloga Aktiv nalazi se konstrukcija na čiju proizvoljnost i neutemeljenost treba upozoriti čitatelje. Autor teksta pod naslovom “Jednim udarcem dve muve”, a riječ je o predavanju o praxis-filozofiji održanome 4. ožujka 2010. u Domu omladine u Beogradu  (unatoč mom upozorenju da mu teza ne stoji), bez ikakvih argumenata tvrdi da je Gajo Petrović u svom, kako kaže, “političkom testamentu” ustvrdio i to da praxis-filozofija “nikad ničemu drugom nije težila nego demokratiji i demokratskom parlamentarizmu”.


Budući da Gajo Petrović nije tako nešto tvrdio ni u jednom javnosti poznatom tekstu, autor bi bio dužan da upozna čitatelje s tim “testamentom” i da objasni kojom je hermeneutičkom, dijalektičkom, sofističkom ili drugačijom metodom izveo spomenuti zaključak, no nije se potrudio ni da iznese podatke o izvoru.

Evidentno je ipak da je riječ o tekstu “Priznajem”, posljednjem tekstu Gaje Petrovića objavljenom za njegova života, i to u Nedjeljnoj Dalmaciji u prilogu Profil od 3. veljače 1993. godine. Bio je to odgovor na niz difamatorskih napisa objavljenih prethodno u Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji i drugim novinama. (No, vremena su bila takva da je i sam taj tekst poslužio za sramotni napad, prepun laži, koji je u istom prilogu 24. veljače objavio sada već također pokojni Branimir Donat. Donatov je napad zajedno s priloženom ilustracijom “Praxisova groba” kasnije temeljito
razobličio
Borislav Mikulić.)

U svakom slučaju, u tzv. “političkom testamentu” Gaje Petrovića nema ničega sličnog spomenutoj tvrdnji, u što se svatko može uvjeriti na internetskoj stranici:

http://www.ffzg.hr/filoz/article.php?id_art=286.

(Napomena: Ondje je u uvodu pogrešno navedeno da je tekst Gaje Petrovića objavljen 23. veljače 1993.)