Predizborni pronalazak škriljaca, zlata i investitora

Redovni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće održani 6. maja. Cijela država živi u tom znaku najmanje pola godine, mada političari do sada, što zbog zakona a što zbog pristojnosti, nisu o tome mogli otvoreno govoriti. Ima, naravno, onih koji su to mogli. To su, prije svega, mediji, a oni su apsolutno pod Vladinom kontrolom. Bar ono medija što se gleda i sluša.

Ankete pokazuju da trka između glavna dva takmaca – Demokratske stranke Borisa Tadića i Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića – nesmiljeno teče i da se fortuna sve češće naginje ka SNS-u. Ankete u ogromnoj mjeri govore kako SNS vodi po rejtingu. To se vidi i na ulici, u trgovini, na parkingu, reklo bi se svuda.

Strategija laži i obmane

DS i njegovi mediji imaju strategiju kako ostati na vlasti, a da Srbija ne krene nikamo. Zapravo, da ostane na mjestu. Iz stranačkih propagandnih kuhinja i iz medijskog šešira izvučene su nevjerovatne stvari. Ponekad to zvuči zabavno, ali u konačnici je tragično, jer sadrži ogromnu količinu laži koja ljude dezorijentiše.

Tako su se DS-ovi spin majstori sjetili da kritike upućene ministru Oliveru Duliću za nekompetenciju i rastrošnost pretvore u vrlinu. Ustvrdili su da je baš u tom sektoru došlo do velike i kvalitetne promjene. Otkriveno je da u Srbiji postoje nalazišta uljnih škriljaca koja mogu garantovati energetsku bezbjednost cijeloj državi. Koliko god to zvučalo budalasto, velik broj ljudi je u to povjerovao. Kada je ministru Duliću tako dobro pošlo sa škriljcem, prebacio se na zlato. U istočnoj Srbiji, prema medijima, gotovo nije bilo varoši a da u njoj nije nađena neka “ogromna rezerva zlata”. Sa toliko zlata i uljnih škriljaca možemo pregurati – bila je poruka.

No, izborna trka i kampanja traže “borbu neprestanu”. Više nisu bili dovoljni škriljci i zlato. Izvađen je ozbiljniji argumenat, pripreman četiri godine. To je “Fiat L500”, koji se proizvodi u Kragujevcu i koji je prikazan prvi put na sajmu u Ženevi. Lično ga je predstavio predsjednik Tadić. Niti jedan “Fiat” još nije prodan niti će se to, uz svu pompu, dogoditi do jeseni. Država je u taj projekat uložila ogroman novac, ali se ugovor o partnerstvu ne može vidjeti zbog navodne mogućnosti da se “oda državna i poslovna tajna”. A kada se u Srbiji neko zalaže za čuvanje tajni, onda možete biti sigurni da iza toga stoji lopovluk.

Predizborni investitori

Dok Srbija nije dobila status kandidata za EU, išla je surova medijska kampanja u kojoj se tvrdilo da su nagrnuli strani investitori. Predsjednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić čak je izjavio kako se “on ne može braniti od investitora” što, naravno, nije imalo veze sa realnošću.

Tadićeva politička opcija učiniće sve da izbore dobije. Ako se to ne dogodi, odnosno ako ne dobije relativnu većinu, Tadić bi mogao pristupiti velikoj koaliciji uz objašnjenje da štiti državni i nacionalni interes. Za obje političke strane to je najbolje rješenje, a za građane bi morala biti velika glavobolja. U protekle četiri godine, previše je bilo gledati Tadića i Dačića zajedno na vlasti, a kako li će tek strašno izgledati ako se toj grupi pridruže još Nikolić i Vučić… Neće biti simpatično, pa taman da objave kako su iz Zastave izvezli 300.000 “Fiata L500”. I kada bi ih kojim čudom izvezli, niko im ne bi vjerovao.