Rabljena sedmica

MLJEKARI

Proizvođači mlijeka objavili su da prekidaju prosvjede i odustaju od prijetnji da će ponovno blokirati ceste, ali da svoju borbu nastavljaju pravnim putem. Hrvatskom savezu udruga proizvođača mlijeka, koji okuplja najveći broj mljekara, nije uspjelo da zadrži otkupnu cijenu na dvije kune i sedamdeset lipa, a nije ni pristao na novu cijenu od dvije kune i četrdesettri lipe. “Ne želimo čekati političare i moliti da nas prime, mi ćemo se preustrojiti podignute glave i boriti za svoja prava”, izjavio je Branko Zorić, jedan od vođa prosvjeda. Mljekarima, zapravo, ništa drugo nije preostalo nakon što je postalo izvjesno da Vlada ne kani ni na koji način intervenirati u odnos proizvođača i velikih otkupljivača, niti ima namjeru iz proračuna namirivati razliku od četrdesetak lipa po litri mlijeka. Ništa im drugo, također, nije preostalo nakon što su ostali bez podrške šire javnosti, a bez nje su ostali pošto su novine donijele tekstove koji ozbiljno kompromitiraju nekolicinu vođa mljekarskih prosvjeda. Više u tekstu Dragana Grozdanića na stranicama 6-7.

SRBIJA

Ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica Europske unije preporučili su Europskom vijeću da odobri Srbiji status kandidatkinje za članstvo u Uniji. U preporuci se prima na znanje namjera Europske komisije da počne s izradom studije izvedivosti o mogućnosti da Kosovo započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, bez prejudiciranja pozicije zemalja članica prema statusu Kosova. Ministarsku preporuku pokušala je zaustaviti ili usporiti Rumunjska, inzistirajući na većoj zaštiti prava pripadnika vlaške nacionalne manjine u Srbiji. Kad ovaj broj Novosti već bude na kioscima, bit će poznato što će odlučiti Europsko vijeće, to jest hoće li ministarska preporuka, jednostavno, biti prihvaćena ili će se o njoj voditi rasprava. Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je zaključke shvatio na način da Srbija dobiva kandidatski status.

OBRANA

Vijesti kažu da je Predsjedništvo HDZ-a u utorak pet sati raspravljalo o strategiji obrane od optužbi da je stranka raspolagala novcem koji je stečen ilegalnim metodama. Nakon pet sati, zaključili su ono za što im nije trebalo više od desetak minuta: branit će se tvrdnjom da stranačka tijela, uključujući i Predsjedništvo, nisu znala da novac koji neograničeno pritječe u stranačku kasu izvire iz kriminalnih aktivnosti. To hoće reći da je HDZ odlučio indirektno, ili malo manje indirektno, teretiti bivšeg predsjednika Ivu Sanadera i krug njegovih pouzdanika, jer su, navodno, samo oni bili upućeni u sve tajne nabavke i potrošnje partijskog novca.

POSKUPLJENJA

Ovaj broj “Novosti” imat ćete u rukama kad PDV u Hrvatskoj bude 25 posto, dakle, kad se cijene povećaju i kad srednjem sloju padnu plaće. Također, ponovno će, prema najavama, skočiti cijene naftnih derivata od kojih će neki koštati blizu 12 kuna, a to je cijena na kojoj je ministar financija Slavko Linić najavio nekakvu državnu intervenciju. U Zagrebu, pored toga, drastično rastu cijene javnog prijevoza, a tek nešto manje drastično poskupjet će i voda. U Rijeci su, pak, porasle cijene parkinga. Plaće, međutim, ne rastu, jer se općenito sretnikom počeo smatrati svatko tko za svoj rad prima ikakvu plaću.

PRESUDA

Bivši karlovački policajac Željko Gojak osuđen je na devet i pol godina zatvora zbog ubojstva četrnaestogodišnje Danijele Roknić i njezine tete Dragice Ninković. Ubojstvo se dogodilo 5. listopada 1991. u Sajevcu kod Karlovca. Istog dana ubijen je i Marko Roknić, Danijelin otac i Dragičin brat, ali istražitelji nisu uspjeli pronaći dokaze da je i za tu smrt odgovoran Gojak. “Postupali ste protivno onom kako se trebao ponašati hrvatski branitelj. Ukaljali ste ugled Hrvatske vojske kao cjeline i naškodili ugledu same Republike Hrvatske”, rekao je u presudi Ivan Turudić, sudac zagrebačkog Županijskog suda.