Rabljena sedmica

POSLODAVCI

Hrvatska udruga poslodavaca kritički je progovorila o ekonomskoj politici Vlade Zorana Milanovića. “Rad i kapital su u Hrvatskoj preopterećeni, radno zakonodavstvo je loše i ograničavajuće, obrazovni sustav nije usklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni sustav je spor i neučinkovit, državna, lokalna i regionalna administracija je teško prohodna i neučinkovita. Sve su to ozbiljni problemi koje do sada poduzete mjere sigurno neće riješiti”, kaže se u saopćenju HUP-a. Jutarnji list donosi i neslužbene informacije iz poslovnih krugova, koje kažu da su se mnogi poduzetnici počeli žaliti Udruzi poslodavaca na “atmosferu straha” koju širi aktualna Vlada, a ta atmosfera sastoji se u tome što Porezna uprava i policija sve češće češljaju poduzetničko poslovanje. Naravno da se žale, jer su poduzetnici – pogotovo ako su bili bliski vodstvu HUP-a – mogli raditi što god su htjeli, a dokaz tome jest i podatak da su u prošlih dvanaest godina državi ostali dužni više od pedeset milijardi kuna na ime poreza, doprinosa i koncesijskih naknada. Udruga poslodavaca nikad nije našla za shodno da se nekim saopćenjem osvrne na tu činjenicu, kao što joj nije palo na pamet da progovori pokoju i o najobičnijim kriminalcima u svojim redovima, ali zato, eto, prigovara državnim tijelima koja su se, konačno, počela nešto ozbiljnije miješati u svoj posao.

ROŠIN

Visoki časni sud HDZ-a poništio je odluku o izbacivanju Jerka Rošina iz HDZ-a. Nije HDZ ništa dobio Rošinovim povratkom u članstvo, kao što ništa nije bio dobio ni njegovim svojedobnim degažiranjem, ali javnost koju zanima ta tema bogatija je za saznanje da Jadranka Kosor više nije svemoćna u najjačoj opozicijskoj stranci, to jest da se bude džepovi otpora njezinoj i Šeksovoj vladavini. Visoki časni sud ustanovio je da u slučaju Rošinova izbacivanja iz stranke nije poštovana procedura, što je mala unutrašnja diverzija koje sigurno ne bi bilo da je autoritet gospođe Kosor neupitan. Rošin je, nakon odluke časnih sudaca, izjavio da je nalog da ga se izbaci iz stranke bila dala predsjednica Kosor, na što je ova kazala da Rošin – laže.

PROTEGA

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, ponovno nije prihvatilo USKOK-ovu optužnicu protiv trojice bivših šefova Hrvatske poštanske banke – Josipa Protege, Ivana Sladonje i Marija Kirinića. Optužno vijeće odbacilo je USKOK-ovu optužbu da se rečena trojka udružila radi počinjenja kaznenog djela, dok je optužba o zloupotrebi položaja i ovlasti plasiranjem rizičnih i slabo osiguranih kredita poslana na dopunu istrage. Na prvu točku sudske odbijenice USKOK se može žaliti Vrhovnom sudu, što je tužiteljica Sani Ljubičić i najavila, a što se tiče dopune istrage, USKOK u idućih osam dana mora donijeti nalog kojim se preciziraju radnje koje će biti provedene u dopunjenoj istrazi. Sva je prilika da će USKOK u ovom slučaju pretrpjeti ozbiljan debakl, ali glavni tužitelj Mladen Bajić zbog toga se neće previše uznemiravati, jer će njegovi medijski pokrovitelji već pronaći neki način da relativiziraju optužni fijasko.

IZBORI

Predsjednik Srbije Boris Tadić raspisao je parlamentarne izbore koji će se održati 6. svibnja. Izbori za Skupštinu Srbije odvijaju se po proporcionalnom modelu u kojemu je čitava država jedna izborna jedinica, a bira se 250 skupštinskih poslanika. Istoga dana održat će se lokalni i pokrajinski izbori, a još se uvijek samo špekulira hoće li predsjednik Tadić idućih dana podnijeti ostavku, pa da se i predsjednički izbori dogode istoga dana kad i parlamentarni. Tadiću, inače, predsjednički mandat istječe u veljači sljedeće godine.