Rabljena sedmica

PAD

Vlasti pada rejting, a ništa bolje ne ide ni opoziciji, odnosno glavnoj opozicijskoj stranci. Prema istraživanju agencije Ipsos Puls za Novu TV, prvi put u proteklih stotinu dana više građana (49 posto) misli da zemlja ide u lošem smjeru, nego što je onih (37 posto) koji vjeruju u svijetlu budućnost. Vlada ima podršku 51 posto ispitanika, a osobni rejting premijera Zorana Milanovića pao je na 64 posto. SDP-ov rejting nije se ozbiljnije urušio, za razliku od HNS-ova: narodnjaci su sad na 3,9 posto podrške, a Radimir Čačić je, čak i među HNS-ovim biračima, na začelju liste pozitivnih političkih ličnosti. Popularnost i dalje raste Lesarovim Hrvatskim laburistima koji su trenutačno na trećem mjestu: ispred njih je SDP, te HDZ koji bilježi rekorde u omraženosti, pa tu stranku podupire svega 17 posto anketiranih. Znatan pad popularnosti, do koje je njemu naročito stalo, zabilježio je i predsjednik Republike Ivo Josipović. U mjesec dana pao je s 84 na 78 posto, što je njegov najniži rejting otkako je izabran za šefa države. Razlog, naravno, valja potražiti u aferi Zamporion o kojoj su, zapravo, pisali samo Index.hr i “Novosti”, dok ju je velika većina mainstream medija naprosto ignorirala.

JANKOVIĆ

Zoran Janković opet je izabran za ljubljanskog gradonačelnika. Nakon što je na nedavnim parlamentarnim izborima Jankovićeva friška stranka Pozitivna Slovenija osvojila najviše glasova, ali ipak nije uspjela formirati Vladu, nesuđeni premijer shvatio je da mu ne leži posao parlamentarnog zastupnika, pa se odlučio vratiti na izvršnu funkciju. Na izvanrednim lokalnim izborima, Janković je dobio više od 60 posto glasova i opet postao prvi čovjek glavnog slovenskog grada. Ostat će i predsjednik Pozitivne Slovenije s kojom će, valjda, imati više sreće na idućim parlamentarnim izborima.

REFERENDUM

Istoga dana kad su Ljubljančani izabrali Jankovića, svi građani Slovenije imali su priliku referendumski se izjasniti o većim obiteljskim pravima homoseksualnih parova, uključujući i pravo na usvajanje djece. Priliku je iskoristilo manje od trideset posto Slovenaca, a od onih koji su glasali, 55 posto izjasnilo se protiv poboljšanja ljudskih prava homoseksualaca, dok ih je 45 posto bilo za. “Razočaran sam i brine me stanje duha u našem društvu. Da smo zakon podržali, pokazali bismo da cijenimo svoju slobodu i slobodu drugih, da znamo povezati vrijednost individualne slobode s vrednotom solidarnosti”, izjavio je Ivan Svetlik, ministar rada i obitelji u prijašnjoj Vladi Boruta Pahora.

ŠAPUTANJE

Mikrofoni su bili uključeni, a predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev za to nisu znali. Susreli su se na marginama konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Seulu, pa je Obama, prije poziranja, Medvedevu prišapnuo ovako: “Ovo su moji zadnji izbori. Nakon ovih izbora bit ću puno fleksibilniji.” Ruski predsjednik uzvratio je da je shvatio i da će prenijeti poruku Vladimiru Putinu. Obama je mislio na američke predsjedničke izbore u studenom, poslije kojih će moći biti “fleksibilniji” u pogledu američkog raketnog štita u Europi, čijem se instaliranju Rusija snažno protivi. Obamu su smjesta napali republikanski kandidati za predsjedničku nominaciju, optužujući ga da vodi zakulisnu politiku i uspostavlja tajne dogovore, na što im je Obama odgovorio da ništa ne skriva, nego da je činjenica da se pitanje američkog proturaketnog štita u Europi ne može riješiti u izbornoj godini. Medvedeva, pak, u Rusiji ismijavaju zbog toga što je svjesno preuzeo ulogu prenositelja poruka Putinu, a on se zasad nije potrudio ni da pokuša opovrgnuti takvo viđenje svoje političke funkcije. Zna da je šutnja zlato.