Romi mogu da se sele u Belgiju

Beogradski gradonačelnik i potpredsjednik vladajuće Demokratske stranke, Dragan Đilas, zvijezda je u usponu na srbijanskom političkom nebu. Vlast i moć od njega su učinile arogantnu, čak bahatu osobu, koja ne vodi računa o političkoj korektnosti, a politički instinkt ga upućuje da to koristi i za povećanje popularnosti. Poznato je da je prošle godine imao homofobične istupe i bitno uticao na to da se u Beogradu ne održi Parada ponosa, braneći svoj stav bezbjednosnim razlozima, ali i savjetujući homoseksualne osobe kako je najbolje da svoju prirodu i opredjeljenje manifestuju “u četiri zida”.

Bahata prepiska

“Istakao” se i odnosom prema Romima: kada je trebalo da se zbog nekih infrastrukturnih projekata Romi i njihova nehigijenska naselja presele na druge destinacije, Đilas je to radio sa brutalnom odlučnošću. Obezbijedio bi dovoljan broj kontejnera, smjestio ih na neku livadu na obodu grada i Romima dao rok za preseljenje. Nakon tog roka, u njihova bi naselja ulazili bageri i druge građevinske mašine i naselje bi netragom nestalo.

Početkom marta vršene su pripreme za eliminaciju jednog takvog naselja na Novom Beogradu, pa se pismom javio gradonačelnik belgijskog grada Larnea, Ignas de Berdemaker, zabrinut načinom na koji Đilas rješava “romsko pitanje”. U pismu je od Đilasa zahtijevao da zaustavi “sva nasilna iseljenja iz neformalnih gradskih naselja, uključujući i ona od strane Direkcije za razvoj Beograda” i tražio da osigura “adekvatno obezbeđenje i da ta iseljenja proteknu u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, uključujući i Principe i uputstva UN-a za raseljenja lica”.

Đilas je brzo, u kerumovskom stilu, odgovorio belgijskom kolegi, držeći mu ironičnu lekciju, jer se javlja kao gradonačelnik mjesta od 12.000 stanovnika koji bi da savjetuje gradonačelnika grada od 1,7 miliona stanovnika, te istakao da bi daleko korisnija bila finansijska podrška i pomoć u rješavanju romskog pitanja. Osim toga, napisao mu je kako je spreman da mu ustupi Rome, pa i to “da će im platiti prijevoz” do maloga Larnea.

Posipanje pepelom

Nevjerovatno, ali ovakav je stav u srpskoj javnosti naišao na veliku podršku i Đilasov rejting je dodatno skočio. No, očito je da je van Srbije njegovo pismo zgrozilo branitelje ljudskih prava i liberalne političke krugove, pa je Đilas, zajedno sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, prije nedjelju dana, a u pratnji šefa delegacije EU-a u Srbiji Vensana Dežera i predstavnika ambasada Norveške i Švedske, kao i predstavnika UN-a, bio prisiljen da “pegla” efekte svoga odnosa prema Romima. Obišli su zadrugu za sakupljanje sekundarnih sirovina na gradskoj periferiji, u kojoj je zaposleno 20 Roma. Tom prilikom su Đilas i Cvetković naširoko elaborirali kako se trude svakoga dana da poprave položaj Roma i da će se u tome i dalje truditi.

Teško da bi se oni toga poduhvatili, ali Srbija je zemlja čiji državljani prednjače po zahtjevima za azil u zemljama EU-a, a upravo su Romi ogromna većina tražilaca azila, pa to ugrožava bezvizni režim koji je Srbija dobila prije dvije godine.