Smrt kriminalu, sloboda Crnoj Gori

Novinarka podgoričkog lista “Vijesti” Olivera Lakić napadnuta je ispred svoje zgrade u centru Podgorice. Kako se podigla velika fama oko napada, koji je samo još jedan u nizu ataka na slobodu govora u Crnoj Gori, policija je uhapsila Ivana Buškovića kojeg je novinarka prepoznala kao napadača. Podstaknuti incidentom, kolege novinari i pojedini građani uspjeli su da sakupe 1.400 potpisa za peticiju pod sloganom “Smrt kriminalu, sloboda Crnoj Gori”, koja je poslata na adresu najviših zvaničnika Evropske komisije u Briselu.

Olivera Lakić u protekloj je godini bila meta prijetnji i uznemiravanja, koje su počele lani u februaru, nakon što je pokušala da istraži priču i direktnije stupi u kontakt sa predstavnicima famozne fabrike cigareta “Tara” u Mojkovcu. Poslije serije tekstova o fabrici, stigle su prve indirektne, a potom i vrlo otvorene prijetnje na račun novinarke i njene porodice. Trenutno se vodi postupak protiv dvojice predstavnika firme “Montenegro Tobacco Company” za ugrožavanje sigurnosti ekipi “Vijesti”, a nedavno je Milan Grgurević iz Danilovgrada osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio novinarki lista.

Napad na Oliveru Lakić i reakcije koje su uslijedile samo su repriza ranijih sličnih događaja i fizičkih nasrtaja na novinare u Crnoj Gori koji nisu procesuirani. Ubistvo glavnog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića prije osam godina bio je samo početak serije zločina prema novinarima, što je bio uvod za kasnije napade na Tufika Softića, Mladena Stojovića, Jevrema Brkovića, Željka Ivanovića i Mihajla Jovovića.

Potpisnici peticije “Smrt kriminalu, sloboda Crnoj Gori” očekuju od predstavnika Evropske unije da zatraže od crnogorskih državnih organa obračun sa organizovanim kriminalom i zaštite novinare koji se usuđuju da slobodno misle i govore. Novinari u Crnoj Gori već godinama žive i rade u okruženju u kome su lake mete i gdje za napade na slobodu govora niko ne snosi odgovornost. Na to u pismu, koje su uputili predsjedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barosu i komesaru za proširenje Evropske unije Štefanu Fileu, upozoravaju potpisnici peticije za slobodu govora u Crnoj Gori.

Povodom napada na novinarku “Vijesti” novinari i građani okupili su se ispred zgrade MUP-a u Podgorici i stavljajući mete na glavu uputili poruku predsjedniku države, parlamenta, premijeru, ali i šefu DPS-a Milu Đukanoviću koga su prozvali da je najodgovorniji za kreiranje ambijenta u kome stradavaju novinari.

“Nikada više ubijeni novinari, nikada više, nikada više napadnuti novinari, nikada više sudske presude, reketirani mediji. Nikada više linč koji sprovodite preko medija koje kontrolišete zajedno sa organizovanim kriminalom”, poručili su.

Da li će napadač na Oliveru Lakić biti procesuiran i da li će akcije nevladinih, državnih i stranačkih struktura uspjeti nešto da promijene ostaje da se vidi, ali sve to može biti dobra uvertira za proteste zakazane za 18. mart.