Rabljena sedmica

STRUJA

Potvrdio je i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić: cijena struje u Hrvatskoj od 1. lipnja ili od 1. srpnja bit će osjetno veća. Još se pregovara o preciznom postotku poskupljenja, a pretpostavke su da će mjesečni računi biti uvećani između 15 i 20 posto: definitivno će se znati do kraja mjeseca. Sve se, inače, odvija u trenutku dok Hrvatska bilježi rekordnu stopu nezaposlenosti i dok se broj nezaposlenih penje prema 350.000. Svi se slažu da je poskupljenje struje udar na standard građana, ali navodno se ne može ništa. “U ovom trenutku hrvatsko gospodarstvo stoji. Radimo na tome da se gospodarstvo pokrene. Kada se gospodarstvo pokrene, doći će do porasta broja radnih mjesta i onda u konačnici do pada nezaposlenosti”, kaže ministar rada Mirando Mrsić. “Hrvatska je još uvijek u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi, svako poskupljenje električne energije izazvat će domino-efekt, lančanu reakciju poskupljenja roba i usluga. To će biti udar i na posrnulo gospodarstvo, kojemu treba predah i potpora za izlazak iz krize, a ne da ga ovako potonulog, poskupljenje električne energije dodatno povuče prema dnu”, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Ali nema veze: samo dno nam je granica.

KOMUNALIJE

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy pridružila se Čačiću u najavi poskupljenja: najavljuje poskupljenje komunalnih usluga nakon što Hrvatska 1. srpnja iduće godine postane članica Europske unije. “Viši standardi zaštite okoliša koštaju i logično je očekivati da će dodatne obveze koje će tada imati komunalna poduzeća dovesti do poskupljenja komunalnih usluga u smislu odvoza otpada. Međutim, upravo zbog toga smo u novi prijedlog Zakona o otpadu ugradili i obavezu naplate odvoza otpada prema volumenu, odnosno prema količini otpada, kako bi građane i građanke što je moguće više motivirali da doista revno provode selekciju otpada u svojim kućanstvima”, izjavila je ministrica Holy. Građanstvo sad živi u strahu od svakog novog istupa nekog ministra, jer čim ministar progovori – hvataj se za novčanik! U tom smislu, trenutno najveća opasnost prijeti od ministra prometa, koji bi mogao najaviti poskupljenje cestarina.

SABOR

Predsjedništvo Hrvatskog sabora u utorak se nije uspjelo dogovoriti o ukidanju instituta ispravka netočnog navoda, premda je nepobitno utvrđeno da ti ispravci, uglavnom, ništa ne ispravljaju, nego da je riječ o prikrivenim replikama. Dogovor nije postignut zato što HDZ želi da se zadrži ispravak netočnog navoda, ali predsjednica te stranke Jadranka Kosor nije ponudila nikakvo suvislo objašnjenje vlastite želje. SDP želi izbjeći preglasavanje o tom pitanju, pa će se sporazum pokušati postići idućih tjedana. Predsjedništvo Sabora odgodilo je i raspravu o budućem pokroviteljstvu Sabora nad blajburškom komemoracijom: odluka o tome bit će donesena u utorak, a sva je prilika da Sabor više neće biti sponzor davanja počasti poraženoj vojsci NDH na Bleiburgu.

BREIVIK

Norvežanin Anders B. Breivik (33) bio je, prema novom nalazu sudskih vještaka, mentalno zdrav kad je 22. srpnja prošle godine u Oslu i na obližnjem otoku Utoeya pobio sedamdeset i sedam nedužnih osoba. Novi nalaz kaže da Breivik nije bio psihotičan u vrijeme napada, što proturječi prvoj dijagnozi koja je govorila da je rečenog dana dotični trpio napad paranoidne shizofrenije. Peteročlano sudsko vijeće odlučit će pri kraju suđenja kojem će medicinskom nalazu dati povjerenje, a ako se odluče za opciju po kojoj je ubojica s “križarskom” motivacijom bio uračunljiv, Breivik će biti osuđen na visoku zatvorsku kaznu. Proces, inače, počinje idućeg tjedna i trebao bi trajati oko dva i pol mjeseca.