Balkan prolaz

SARAJEVO

Glavni grad Bosne i Hercegovine 6. aprila obilježit će svoj dan i ujedno 20 godina od početka opsade u ratovima devedesetih. Sjećanje na poginule u najdužoj opsadi jednoga grada u suvremenoj historiji bit će obilježeno umjetničkom instalacijom pod nazivom “Sarajevska crvena linija”, tokom koje će se postaviti 11.541 crvena stolica duž Titove ulice u centru Sarajeva – za svaki izgubljeni život po jedna. To crveno gledalište protezat će se dužinom od oko 800 metara. Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo, od 11.541 žrtve stradale u opsadi, 643 bila su djeca. Opsada Sarajeva trajala je 44 mjeseca i smatra se jednom od najdužih u historiji. Većina ljudi ubijenih u gradu pogođena je snajperskim hicima i granatama ispaljenim s okolnih brda. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu osudio je Stanislava Galića i Dragomira Miloševića, dvojicu bivših generala bosanskih Srba, za komandovanje nad opsadom Sarajeva. Oni su proglašeni krivima za teror nad civilima u Sarajevu i osuđeni na doživotnu kaznu, odnosno na 29 godina zatvora. Komemoracija najavljena za 6. april prvi je zvanični program ovog tipa koji Sarajevo organizuje u sjećanje na žrtve opsade.

PIVO

Jedan od vodećih proizvođača piva u svijetu, kanadski Molson Coors, potpisao je ugovor o preuzimanju kompanije Starbev, u čijem sastavu posluje devet pivara i srednjoj i istočnoj Evropi, računajući i nikšićku pivaru Trebjesa, za 2,65 milijardi eura. Preuzimanje Starbeva odgovara ranije najavljenoj Molsonovoj strategiji da poveća portfolio premijum brendova i pojača svoje prisustvo u, kako je to rekao predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Peter Swinburn, “rastućim tržištima širom svijeta”. On je povodom potpisivanja ugovora o preuzimanju ocijenio da je tržište piva u srednjoj i istočnoj Evropi atraktivno, “sa snažnim istorijskim trendovima i potencijalom da regiji vrati predkrizne stope rasta”. Swinburn je naveo da Starbev, u vlasništvu CVC fonda, kao tržišni lider u regiji, pruža Molsonu veliku platformu za rast i odličnu osnovu za širenje njegovih ključnih brendova, kao što je i Carling. Računa se da će Staropramen, Starbevov međunarodni vodeći brend, znatno poboljšati Molsonov portfolio u nekim od postojećih i planiranih tržišta. Osim Trebjese, u sastavu Starbeva posluju pivare u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, BiH i Slovačkoj. Nakon stjecanja dionica u tim pivarama, Molson očekuje da će znatno više prihoda. Od same transakcije se, pak, očekuje da će postepeno doprinijeti prihodima tokom prve godine rada i generirati oko 50 miliona dolara prije oporezivanja.

PODZEMNA

Skoplje, glavni grad Makedonije, dobit će svoju podzemnu željeznicu, dugu 1,3 kilometra. Kako je najavljeno, ukupna vrijednost izgradnje podzemne saobraćajnice, koja će rasteretiti saobraćaj u tom polumilionskom gradu, iznosit će 32 miliona eura, a trebalo bi da bude završena u roku od tri godine. Izrada projektne dokumentacije povjerena je španjolskoj projektantskoj kompaniji Idom iz Bilbaoa. Građevinski projekat za podzemnu saobraćajnicu sa ulazima i izlazima košta 500.000 eura, a vrijednost saobraćajnog projekta iznosi 70.000 eura, zajedno sa revizijom, javljaju skopski mediji. Prema planu, projektna dokumentacija trebalo bi da bude završena do kraja godine, a izgradnja bi trebalo da počne naredne. Prema procjenama, za jedan sat u podzemnoj saobraćajnici moći će da prođe oko 8.000 vozila.

MERKATOR

Članovi Upravnog odbora slovenačkog i regionalnog trgovinskog lanca Merkator podnijeli su ostavku, objavljeno je krajem prošle sedmice na zvaničnoj internetskoj stranici Ljubljanske berze. Peteročlani Upravni odbor odlučio se na ostavku nakon više od šest godina na čelu trgovinskog lanca zbog neslaganja oko prodaje Merkatora hrvatskom Agrokoru. Prvobitno, bilo je dogovoreno da će njihove ostavke na snagu stupiti 30. septembra. Međutim, Upravni odbor izvijestio je Nadzorni da je spreman da se taj period skrati, ako je to u interesu kompanije. Predsjednik uprave Merkatora Žiga Debeljak rekao je za slovenačku novinsku agenciju STA da će uprava ostati na čelu kompanije do kraja septembra ako to od nje budu tražili vlasnici.

KORUPCIJA

Šef posebnog tima za borbu protiv korupcije u Specijalnom tužiteljstvu Kosova Nazmi Mustafa uhapšen je zbog sumnje u povezanost s istragom o korupciji koju vode tužioci EULEX-a u Prizrenu i u Peći, saopćila je Europska misija za vladavinu prava na Kosovu (EULEX). Prema navodima regionalnih agencija, riječ je o šefu Odjela za borbu protiv korupcije u kosovskom Posebnom tužilaštvu koji je formirao kosovski premijer Hašim Tači. Prvi kosovski borac protiv korupcije, kako navodi prištinski dnevnik “Zeri”, uhapšen je u sklopu istrage koju tužilaštvo evropske misije EULEX-a na Kosovu provodi u Peći i Prizrenu. Osim njega, također su uhapšeni njegovi prijatelji Rešat Žerka iz kosovskog mjesta Đakovice i njegov brat Dželadin, koji su osumnjičeni da su po nalogu Mustafe od nekoliko osoba koje su bile pod istragom Odjela, čiji je Mustafa bio šef, tražili novac u zamjenu za njihovo oslobađanje od optužbi.

VOJNICI

Protesti bivših pripadnika Oružanih snaga BiH pred zgradom zajedničkih institucija u centru Sarajeva ušli su u treću sedmicu. Razvojačeni prosvjednici odlučili su i nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva odbrane BiH ostati ispred zgrade institucija BiH, pred kojom kampiraju dvije protekle sedmice. Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović i zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Mirko Okolić, primili su predstavnike otpuštenih vojnika OSBiH-a s kojima su razgovarali o implementaciji zaključaka sjednice Vijeća ministara BiH koji se odnose na prava otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH. Prema pisanju bosanskih medija, najviši predstavnici Ministarstva odbrane predstavnike otpuštenih vojnika OSBiH-a upoznali su s koordinirajućom ulogom tog Ministarstva na aktivnostima izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama, koje će, u saradnji s entitetskim vladama i entitetskim penzionim fondovima, pripremiti izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Jedan od predstavnika penzioniranih vojnika Šemsudin Pojata kazao je federalnoj novinskoj agenciji FENA da su dobili uvjeravanja da će se, u suštini, raditi samo na usaglašavanju i izjednačavanju visine penzije na entitetskim nivoima srodnih kategorija. “Ni oni nisu načisto kako bi u konačnici trebalo da izgleda to rješenje”, kazao je Pojata, dodajući da je bitno da to bude “prihvatljivo rješenje za sve”. Prema njegovim riječima, grupa bivših pripadnika OSBiH ostaje i dalje ispred zgrade institucija BiH jer, u konačnici, ne znaju šta će biti ponuđeno u prijedlogu izmjena i dopuna zakona. “Mislimo da je krajnje vrijeme da se što hitnije radi na rješenju ove situacije kako bi i mi zadovoljni mogli otići kući”, kazao je Pojata. Protest, koji je ujedinio bivše profesionalne vojnike OS BiH neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, započeo je jer im država BiH nije počela isplaćivati mirovine, iako su 2010. usvojene dopune zakona o OS BiH, kada se poslanici u Parlamentu zbog nadolazećih izbora nisu odvažili umirovljenim vojnicima u lice reći da za njihove mirovine novca naprosto – neće biti.