Balkan prolaz

SKOPLJE

Četvorica mladića – Filip Slavkovski, Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski – i jedan stariji čovjek koji je kasnije identificiran kao Borče Stefkovski, ubijeni su u ataru sela Smiljkovci kod Skoplja, a njihova tijela pronađena su u noći između četvrtka i petka. Peterostruko ubistvo koje je šokiralo Makedoniju još nije rasvijetljeno, a policija je ispitala preko stotinu osoba u dosadašnjem toku istrage ovog monstruoznog zločina. Makedonski mediji prenose da su ubijeni mladići, stari oko 20 godina, bili “postrojeni prije nego što je pucano na njih” i da se četiri od pet tijela nalaze jedno pored drugog, što ukazuje na to da je u pitanju bila likvidacija. Prema nezvaničnim informacijama iz policijskih izvora, prvo su ubijena četvorica mladića, a zatim i sredovječni čovjek koji se tu slučajno zatekao.

MOTIVI

Tijela ubijenih pronašli su ribari kod vještačkog jezera blizu skopske obilaznice i vjeruje se da su ubijeni najvjerovatnije bili na pecanju. Brat jednog od nastradalih, vjerovatno najstarijeg ubijenog, za televiziju Kanal 5 izjavio je da im je nezvanično rečeno da su mladići poznavali ubice i da je njegov brat ubijen da ne bi bio svjedok masakra. Još uvijek nisu poznati motivi ovog zločina. Policija je formirala specijalnu jedinicu zaduženu za ovaj slučaj, mjesto zločina obišao je vrh makedonskog MUP-a, predvođen ministarkom Gordanom Jankulovskom. Angažirani su i pripadnici specijalne jedinice makedonske policije. Balkanska istraživačka reporterska mreža (BIRN) je objavila da su neki od okupljenih rekli da vjeruju kako su makedonske mladiće ubili Albanci. Policija ove informacije nije zvanično potvrdila, ali nije ni saopćila bilo kakve detalje o ubistvu. Ministarka Gordana Jankulovska izjavila je da je peterostruko ubistvo bilo organizirano, a da su žrtve slučajno izabrane. “Istraga ide u dobrom pravcu, manji dio podataka već je obrađen, a za potpunu obradu potrebno je nekoliko dana kako bismo izašli s konkretnijom informacijom”, rekla je za Radio Slobodna Evropa.

REAKCIJE

Neposredno nakon objavljivanja vijesti o masovnom ubistvu u blizini Skoplja, uplašeni i revoltirani građani izašli su na ulice, putevi su blokirani, a mediji su izvijestili i o kamenovanju kuća Albanaca. Potom je zapaljen jedan autobus, dok je televizija 24 u svom programu potvrdila da je napadnut njen kamerman i ponovila apel MUP-a za smirivanje tenzija. Kasnije je još nekoliko novinarskih ekipa prijavilo da su njihovi novinari i snimatelji pogođeni kamenicama dok su bili na zadatku. Došlo je i do sukoba policije i huligana, jer im policija nije dozvolila da pređu most Goce Delčev i upute se ka Bit pazaru, mjestu nastanjenom uglavnom pripadnicima albanske zajednice. U petak navečer održan je još jedan protest ispred zgrade Vlade, gdje su zapaljene svijeće za petoricu ubijenih građana. Međutim, i taj protest pretvoren je u nacionalističko i huligansko divljanje po gradu. U saopćenju makedonskog MUP-a navodi se da su protesti nastavljeni povicima i bacanjem kamenica i tvrdih predmeta ka objektu Vlade, pri čemu su polomljena tri-četiri okna. Članovi navijačkih grupa više makedonskih klubova, pored uzvikivanja antialbanskih parola, zapalili su u centru grada i jedan kontejner. Mediji su izvijestili da je policija mirno pratila njihovo divljanje i da nije upotrijebila silu. Privedeno je dvadesetak huligana, od kojih su skoro polovica bili maloljetnici. Povrijeđeno je pet osoba, od kojih su dvojica policajci. Drama se nije zaustavila nakon prve provale nasilja, pa je čak došlo i do sukoba između Makedonaca i Albanaca u okolini Skoplja, tokom kojih je, kako je javio RTS, grupa Makedonaca zapalila kuću čiji su vlasnici Albanci, a razlupano je i nekoliko automobila i autobusa gradskog saobraćaja. U općem ludilu oglasila se i tzv. Armija za oslobođenje okupiranih albanskih teritorija (AOOAT), koja je poručila makedonskoj vladi da se povuče s “okupiranih i koloniziranih albanskih zemalja”, jer će u protivnom napasti makedonske policijske i vojne strukture. Saopćenje ove do sada nepoznate organizacije objavljeno je na albanskom portalu Portalb, kako je navedeno, nakon hitne sjednice “Generalštaba AOOAT-a”, održane u Mitrovici. Makedonske vlasti nisu zvanično komentirale ultimatum AOOAT-a. Ad hoc inicijativa građanskih i mirovnih aktivista Zajedno za mir organizirala je na Kamenom mostu u Skoplju konferenciju za medije i pozvala na mir, prestanak spekulacija te zatražila od vlasti da krenu da hapse one koji šire mržnju i prave tenzije u Makedoniji.

ISTRAGA

Biljana Janevska sa skopskog Instituta za sudsku medicinu izjavila je da je kod ubistva petorice muškaraca u Smiljkovcima upotrijebljeno oružje velike probojne moći, a da je razlog smrti kod svih oštećenje vitalnih organa. Skopski list “Dnevnik” navodi da su ubice koristile vozilo s lažnim registarskim oznakama i još uvijek nije poznato da li je automobil ukraden da bi bio upotrijebljen u ubistvima ili ga je grupa koristila za svoje potrebe. Policija vjeruje da će automobil “Opel omega” tamnocrvene boje, za koji se tvrdi da je bio na mjestu događaja u skopskom selu Smiljkovci, pomoći pronalaženju ubica. Špekulira se da su ubice možda i pobjegle iz Makedonije. Makedonski analitičari upozoravaju da će opasnost od nasilja postojati dok ubistvo ne bude rasvijetljeno – iznesena je teorija da su ga počinili Albanci, sveteći se za ubistvo dvojice sunarodnika u februaru u Gostivaru, koje je počinio policajac. Profesorica skopske Policijske akademije Frosina Remenski, pak, smatra da bi zločin mogao predstavljati odgovor mafije na policijsku akciju “Detonator” u Kočanima, u kojoj su uhapšene 23 osobe osumnjičene za bavljenje reketarenjem, iznudom i prodajom heroina. Među uhapšenima bili su i rođaci poslanika vladajuće koalicije.

MOSTAR

Mostar je i to dočekao: “Dnevni list” javlja kako su Mensud Duraković, voditelj Turističke zajednice Mostara, i njegov sin Ali Hamza u subotnjoj noći nepozvani upali na privatnu zabavu u mostarski kafić “Piramida”, gdje su na nacionalnoj osnovi vrijeđali i udarali nogometaše Veleža koji su se tamo zatekli. Incident je kulminirao tučnjavom u kojoj su bacane stolice i razbijan inventar u kafiću, a jednom je nogometašu razbijena glava. Napadnuti su nogometaši srpske nacionalnosti Milan Knežević i Slobodan Lakičević: Lakičević je brutalno izudaran, dok je Knežević pogođen staklenom bocom u glavu. Brojni očevici ispričali su kako su tučnjavu izazvali upravo Duraković i njegov sin. Oni kažu da je Duraković, inače nekadašnji član Veleža, vrijeđao Kneževića nazivajući ga četnikom, a navodno je bio ogorčen što u Veležu igraju “momci sa strane, a ne domaći dečki”. “Ovo je sramota. Nigdje nisam doživio da me se tako vrijeđa na nacionalnoj osnovi. I da sada to doživim od tog čovjeka, ja ne znam niti bih li ga nazvao čovjekom. Stvarno ne znam zašto sam to doživio od njega, koji je nekad bio u Veležu”, rekao je Knežević. Da se incident dogodio potvrdio je i Veležov trener Mirza Varešanović. Policija je “Dnevnom listu” potvrdila da je morala intervenirati zbog tučnjave, ali protiv napadača je podnesena tek prekršajna prijava.