Ekspresno podešen natječaj

Kada su potkraj prošle godine vlasnici tvrtke Lider Express predali ponudu na javni natječaj Zagrebačkoga holdinga kojim se tražio najbolji ponuđač za obavljanje poštanskih usluga sljedeće dvije godine, bili su uvjereni da će pobijediti. Naime, imali su ponudu koja je za pet milijuna kuna bila bolja od konkurencije, CityEX-a i Hrvatske pošte. Toliko su bili uvjereni u uspjeh da su – prije nego što je Holdingov Odjel za javnu nabavu objavio tko je dobio posao – zaposlili sedamdesetak novih radnika u svojoj zagrebačkoj podružnici. Njihova odvjetnica Dijana Brezak tvrdi da su svi argumenti bili na njihovoj strani.

– Tvrtka Lider Express očekivala je pobjedu, jer je na natječaj Zagrebačkoga holdinga poslala valjanu dokumentaciju, kojom je dokazala svoju pravnu i poslovnu sposobnost da bude prihvaćena kao ponuđač za usluge prometa poštanskih usluga na dvije godine. Lider Express je na Trgovačkom sudu registriran za obavljanje trgovačkih usluga, ima i dozvolu za rad Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM-a), a uz to je ponudio pet milijuna kuna bolju ponudu od konkurencije – navodi odvjetnica.

Sumnje u namještanje

Hrvatska pošta ponudila je Holdingu da će poštanske usluge obavljati za ukupno 54.457.859 kuna, CityEX je tražio 29.934.321, a Lider Express 24.789.985 kuna. Međutim, početkom prosinca prošle godine, iz Holdinga je Lideru stigla loša vijest.

– Tvrtka Lider Express dobila je obavijest da je prihvaćena ponuda CityEX-a, iako je pet milijuna kuna skuplja. Lider Express je, prema Holdingovom objašnjenju, odbijen jer nije imao svu potrebnu dokumentaciju. Moram naglasiti da je to jako čudno tumačenje, jer CityEX na Trgovačkom sudu uopće nije registriran za obavljanje poštanskih usluga, a Lider Express ima i registraciju i dozvolu HAKOM-a – još jednom ponavlja Dijana Brezak.

Doista, u sudskom registru trgovačkih usluga nema registracije CityEX-a za obavljanje poštanskih usluga traženih natječajem, tako da je potpuno nejasno zašto to u Holdingu nisu uzeli u obzir i kako je dosad uopće bilo moguće da CityEX za njih obavlja dostavu. Osim toga, u Lider Expressu tvrde da je Holding dosad s CityEX-om sklapao poslove bez javnog natječaja i da se ovaj put samo tražio način da se ta suradnja nastavi, s obzirom na to da nije očekivao da će se neka druga tvrtka javiti na natječaj. Sumnje u namještanje, prema tvrdnjama iz Lider Expressa, pojačava i činjenica da se Hrvatska pošta javila na natječaj bez punomoći osobe koja je zastupa i bez nekih dokumenata, poput potvrde HAKOM-a. Takve pogreške, kažu u Lider Expressu, nisu slučajne, kao što nije slučajno ni da nitko u Holdingu od CityEX-a godinama nije tražio registraciju za obavljanje poštanskih usluga.

U ime Lider Expressa odvjetnica Dijana Brezak podnijela je žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, čija se odluka još čeka. Za to vrijeme, točnije od 1. veljače, CityEX je nastavio poslovati s Holdingom, iako je Lider Express zatražio da se do donošenja odluke o žalbi s njima sklopi privremeni ugovor, a takav je postupak predviđen i zakonom.

Međutim, Holding ih ponovno odbija, iako, tvrde u Lider Expressu, zbog toga svaki mjesec gube oko milijun kuna. Odvjetnica Brezak tvrdi da je u ovom slučaju očito riječ o kaznenom djelu sklapanja štetnih ugovora, ali se u Holdingu, koji grca u dugovima, što građanima Zagreba iz mjeseca u mjesec povećava cijene komunalnih usluga, zbog toga nitko ne uzbuđuje.

Što s radnicima?

Prozvani šef Odjela za javnu nabavu Ivica Pranjić, još jedan iz plejade javnih službenika Milana Bandića koji na neobičan način raspolažu novcem poreznih obveznika, unatoč činjenici da u Sudskom registru nije moguće pronaći dokaz da CityEX ima dozvolu za obavljanje poštanskih usluga iz natječaja, tvrdi da ta tvrtka ima svu potrebnu dokumentaciju i da je njihova ponuda jedina pravovaljana te da su Lider Express i Hrvatska pošta diskvalificirani jer nisu dostavili sve potrebne dokumente, pa najbolje ponude zapravo nije ni bilo, a CityEX-ova je jedina o kojoj se raspravljalo. Doduše, nije želio otkriti koliko Holding mjesečno plaća dostavu posebnih pošiljki, ali je zato na konkretno novinarsko pitanje zašto je na natječaju odbijena najpovoljnija ponuda dao vrlo nekonkretan odgovor.

– Iz priložene potvrde nije razvidno koje ostale poštanske usluge ponuditelj ima pravo obavljati, niti se iz nje može iščitati da ponuditelj ima pravo obavljanja svih ostalih poštanskih usluga – rekao je Pranjić.

Da se u ekonomistu Pranjiću krije i ljubitelj filozofije popularnog Grunfa iz stripa “Alan Ford” dokazuje njegov komentar kako je “državna komisija za kontrolu poslova javne nabave jedina mjerodavna donijeti odluku tko je ovdje u pravu, te da je u sustavu javne nabave nezadovoljan onaj koji gubi, a zadovoljan tko dobije”.

Nakon toga veleumnoga komentara, Lider Expressu vjerojatno jedino preostaje otpustiti onih sedamdesetak radnika koje je zaposlio naivno vjerujući da je dovoljno dati najbolju ponudu i dobiti posao. No, kako je nova vlast ukinula javne natječaje za izbor dužnosnika, ministri još sjede u nadzornim odborima, a korupcija i dalje cvate, čini se da je umjesto zapošljavanja novih ljudi puno pametnije određenu svotu u plavoj kuverti staviti u pravi džep, svakako bolje nego očekivati da se netko vodi interesom građana, koji sve to na kraju plaćaju svojim novcem.