Forma ispunjena, nedostaje sadržaj

Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama aspirantima za članstvo Eduard Kukan i generalni direktor Direktorata za proširenje EU-a Stefano Sanino poručili su u Podgorici crnogorskim vlastima da otvaranje pregovora sa Evropskom unijom o članstvu nije kraj procesa, već početak dugog i zahtjevnog puta.

– Postigli ste dobre rezultate koje cijene sve institucije EU-a. Drago mi je što vidim da ovaj napredak vodi do otvaranja vrata za početak pregovora o pristupanju. Crna Gora je blizu da započne pregovore i nadam se da će snažnim nacionalnim konsenzusom, političkom voljom i odlučnošću i nastavkom reformi uspjeti u ovom procesu – rekao je Kukan.

Crnogorskim parlamentarcima obratio se i Sanino, koji je ponovio nedavni stav Brisela da Crna Gora treba u narednih nekoliko nedjelja da ostvari napredak u osnovnim oblastima kao što su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije te reforma pravosuđa.

– Tu mislim na borbu protiv korupcije, gdje se nadamo da ćemo vidjeti konkretne rezultate i njihovo poboljšanje. Mislim takođe i na slobodu izražavanja, imajući posebno na umu nedavne napade na neke novinare – kazao je Sanino.

Evropskoj delegaciji obratio se predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, koji tvrdi da je parlament u potpunosti posvećen integracijama, a da je ideja Evropske unije glavna integrativna težnja Crne Gore.

Koliko se zapravo radi na spornim oblastima još nije evidentno, ali ako je suditi po najnovijoj tužbi MANS-a protiv državne tužiteljke Ranke Čarapić, koja zloupotrebljava svoju funkciju, jasno je da se nevladin sektor više od Vlade zalaže za evropske integracije. U prijavi koju je MANS podnio, Ranka Čarapić se sumnjiči da je nevršenjem i zloupotrebom službenih ovlašćenja, direktno i indirektno uticala da se odbace krivične prijave i ne pokrenu krivični postupci protiv lica, od kojih su ona i njena porodica sticali veliku imovinsku korist, a državni budžet pretrpio milionske štete. Sumnja se i da onemogućava da tužilaštvo procesuira bivšeg premijera Mila Đukanovića, nekolicinu bivših i sadašnjih ministara i direktora KAP-a zbog sumnje da su u privatizaciji podgoričkog Kombinata aluminijuma oštetili Crnu Goru za više od 800 miliona eura.