Najskuplja moneta za potkusurivanje

Vlada Srbije upozorena je od evropskih partnera i SAD-a da paralelne izbore za lokalnu vlast u kosovskim opštinama ne provodi, dok su od Vlade u Prištini dolazili čvrsti stavovi da će to biti spriječeno. Što se tiče parlamentarnih i predsjedničkih izbora, tu je stav bio pomirljiv i interpretiran u smislu da međunarodne organizacije takve izbore mogu organizovati za državljane Srbije, kao i u svakoj drugoj zemlji.

Na sjeveru Kosova, odnosno u nekoliko srpskih općina saopćeno je da će one same provesti izbore. Iz Prištine je poslano upozorenje da je bolje da im to ne pada na pamet. Partije u Srbiji, sve redom osim LDP-a koji je oduvijek bio protiv aktuelne politike Beograda vezano uz Kosovo i takve izbore, tražile su štošta, od toga da se lokalni izbori održe, preko nejasnog stava da bi ih trebalo održati, do pitijskih poruka da će tamo “ostati organi srpske države”. I započeli su incidenti kojima se zapravo drži tenzija u javnosti.

Dan vojske preko noći

Kosovska policija je 28. marta uhapsila četvoricu funkcionera paralelnih srpskih lokalnih vlasti pod optužbom da podrivaju ustavni poredak, jer su kod njih pronađeni birački spiskovi. Potom je, istoga dana, ministar srpske policije Ivica Dačić, u sklopu svoje kampanje, najavio “recipročna hapšenja”. Dva dana kasnije, u graničnom pojasu kod Merdara srpska žandarmerija je “zarobila” dva kosovska policajca, uredno snimivši operaciju, što se moglo vidjeti na svim TV kanalima.

Ubrzo su pušteni i funkcioneri paralelnih institucija i kosovski policajci. No, 21. aprila u okolini Lipljana, na prijavu lokalnih Srba kosovska policija je uhapsila dva funkcionera paralelnih institucija koji su prijetili lokalnim mladićima da “moraju izaći na izbore jer će u protivnom biti hapšeni kada dođu u Srbiju”. Nakon dvodnevnog zadržavanja, i oni su pušteni na slobodu i čekaju odluku tužilaštva.

Šef najveće opozicione stranke, Tomislav Nikolić, u okviru izborne kampanje održao je veliki skup u Kosovskoj Mitrovici i poručio okupljenima da će izbora biti. Nekoliko dana kasnije, potpuno je promijenio stav i kazao da bezbjednosni uslovi nisu adekvatni. Potom su ponovo proradile barikade na sjeveru i u kraćem sukobu povrijeđena su dvojica, jedan Albanac i jedan Srbin.

Da bi utisak bio kompletniji potrudio se državni vrh, koji je nedavno, uklapajući sve to u izbornu shemu, 23. april proglasio Danom vojske i priredio vojnu paradu u Leskovcu, nedaleko kosovske granice, uz specijalne jedinice, topove, helikoptere i avione. U govorima održanim tom prilikom posebno je naglašeno da “neće biti dozvoljeno prelivanje terorizma”.

Lovci na glasove

Reagujući na vještačko podizanje tenzija, njemačka vojska je saopštila da će razmjestiti na Kosovu nekoliko stotina pripadnika svojih snaga za brzo reagovanje, kako bi ojačala tamošnju NATO misiju uoči predstojećih izbora u Srbiji.

– Oko 550 njemačkih i 130 austrijskih vojnika biće raspoređeno zaključno sa 1. majem na zahtjev NATO da bi se pojačale trupe KFOR-a na Kosovu – rekao je Hoke Bunks, portparol njemačke armije u izjavi za Asošijeted pres.

Utisak je da stvar ipak ide ka smirivanju i da lokalnih izbora neće biti, a onda ni nemira. Prosto, “lovci na glasove” donekle su postigli svoj cilj. Ali, teško je na Balkanu bilo šta zasigurno tvrditi kada su politikantski interesi u pitanju.