Neizvjestan duel Tadića i Nikolića

Ustavna pozicija predsjednika Srbije ne nosi veliku vlast. On predstavlja zemlju prema van, komanduje oružanim snagama, predsjedava Savjetom za nacionalnu bezbjednost i ukazom proglašava zakone koje donosi parlament. Postoje i nadležnosti u vanrednim okolnostima, ali one se upotrebljavaju u izuzetno rijetkim situacijama i po strogo definisanoj proceduri. Vlada ima mnogo veća ovlaštenja – ona definiše i vodi politiku zemlje. No, kako se predsjednik bira direktno, njegov autoritet proizilazi iz te činjenice.

U Srbiji predsjednik države može vršiti i funkciju predsjednika stranke, što bitno komplikuje formalne nadležnosti, stvarnu moć i podjelu vlasti ako se poklopi da predsjednikova stranka vodi vladu.

Mnoštvo kandidata

Boris Tadić podnio je ostavku na predsjedničku funkciju i tako za godinu dana skratio svoj mandat, da bi se predsjednički izbori mogli održati zajedno sa parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim. Do toga je došlo zato što je njegov tim zaključio da bi istovremeno održavanje svih izbora moglo koristi vladajućoj Demokratskoj stranci i da bi joj Tadić, koji je popularniji od stranke, mogao donijeti koji procenat glasova više na parlamentarnim i lokalnim izborima. Da li je takva računica dobra znaćemo već 6. maja, za kada su raspisani izbori, ali ne treba sumnjati da su u DS-u dobro analizirali istraživanja javnog mnijenja i političke trendove kada su se odlučili na ovaj potez.

Glavni Tadićev takmac je Tomislav Nikolić, predsjednik Srpske napredne stranke, najveće opozicione partije, a reklo bi se i njegov omiljeni protivnik, jer ga je Tadić do sada pobijedio dva puta. U istraživanjima javnog mnijenja SNS stoji bolje od DS-a, ali to ne znači da Nikolić stoji bolje od Tadića, pogotovo onda kada se uđe u, sasvim izvjestan, drugi krug.

Ova situacija i spajanje izbora natjerali su i lidere drugih stranaka da se upuste u trku. Lista kandidata će biti dugačka i na njoj će se naći još lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, vođa Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije, kandidat Ujedinjenih regiona Srbije Zoran Stanković, Jadranka Šešelj ispred Srpske radikalne stranke, koju je suprug kandidovao iz Haga, Vladan Glišić iz pokreta Dveri i još neki. Naravno, većina iz ovoga niza kandidata ne očekuje ulazak u drugi krug, ali su njihove kandidature racionalan politički potez. Na taj način oni grupišu svoje biračko tijelo na parlamentarnim i lokalnim izborima i pokušavaju spriječiti odliv ka krupnijim i brojnijim strankama.

Čekajući drugi krug

No vratimo se glavnim kandidatima, Tadiću i Nikoliću. Oni su se direktno “sudarali” već dva puta. Oba puta u drugom krugu kao pobjednik je izašao Tadić, mada je Nikolić u prvom krugu imao više glasova. U Tadićevom izbornom štabu očekuju i ovoga puta nešto slično, mada je izvjesnost takvog rezultata mnogo manja nego što je to bila 2008. godine. Naime, u januaru 2008. Tadić je u drugom krugu bio bolji od Nikolića za stotinjak hiljada glasova. Međutim, od tada do danas mnoge su se stvari promijenile. Ekonomska kriza je prodrmala Srbiju. Velika je nezaposlenost, a životni standard u konstantnom padu. To su okolnosti koje nikako ne idu na ruku Tadiću, mada ne postoji uvjerenost u biračkom tijelu da je Nikolić ličnost koja bi mogla nešto suštinski da mijenja.

Kada se racionalno uporedi ono što ova dvojica favorita govore, tu se ne vidi neka osobita razlika, čak bi se moglo reći da govore isto. Problem DS-a je u tome što se u kampanji skoro ne dotiče loše svakodnevice, nego priča ili o budućnosti ili o prošlosti. Time iritira sve one koji nisu za tu stranku, što u drugom krugu može biti presudno, mada srpskom biračkom tijelu nisu nepoznati mogući Nikolićevi dometi. Ovoga puta ne bi bilo iznenađenje da izađe dovoljan broj birača, ne da bi nagradio Nikolića, nego da bi kaznio Tadića.

Isto tako, biće od velike važnosti preporuka onih kandidata koji otpadnu u prvom krugu za koga da se glasa u drugom. Već između dva kruga doći će do razgovora o formiranju vlade i nekih interesa koje sada ne možemo precizno utvrditi. Sada bi se samo moglo kazati da je krajnji rezultat potpuno neizvjestan i da drugi krug čeka Nikolića i Tadića.