Prevlaka na dnevnom redu

Ambasador Evropske komisije u Podgorici Leopold Maurer izjavio je da bi Crna Gora trebalo da nastavi dijalog u cilju regionalne stabilnosti i riješi pitanje Prevlake. Odlaganje rješenja ovog gotovo istrijskog spora moralo je doći na red. Ranije su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore predlagali rješenja od kojih je jedno bilo da Hrvatskoj pripadne Prevlaka, odnosno kopno, a Crnoj Gori more, odnosno ulaz u Bokokotorski zaliv.

Hrvoje Kačić, penzionisani univerzitetski profesor iz Hrvatske i stručnjak za pomorsko pravo, kazao je za Radio Slobodna Evropa da se rješenje tog pitanja bespotrebno prolongira.

– Radi se samo o utvrđivanju granične crte na moru, a budući da i tu postoje u međunarodnom javnom pravu rješenja kojima se to regulira, onda ne bi trebalo da bude teškoća ni da se napravi adekvatna identifikacija te crte – smatra Kačić.

Ministarstvo vanjskih poslova i dalje se zvanično ne oglašava povodom ove aktuelizovane prepreke na putu ka kandidaturi. Iz Ministarstva su podsjetili da je već formirana mješovita komisija, na čelu sa ministrima vanjskih poslova dviju zemala, koja će ubrzo nastaviti rad.

Obje strane su vješto ubjeđivale javnost da se oko Prevlake vodi konstruktivan dijalog i da je postignuta saglasnost da mješovita komisija iznađe dogovor o tome šta je predmet razgraničenja. Poslije toga je navodno taj dogovor trebalo da verifikuju parlamenti dviju država i da se taj spor proslijedi na odlučivanje nekoj od međunarodnih pravnih institucija. Takve priče nisu potvrđene i rezultatom, tako da je na snazi privremeni sporazum koji je potpisan 1992. i koji, prema tvrdnjama Zagreba i Podgorice, funkcioniše bez problema.

Ne može se sa sigurnošću predvidjeti epilog ove priče, a da li će susjedi oprostiti napad na Dubrovnik, koji su crnogorski dobrovoljci podržali upravo sa Prevlake, uskoro će se vidjeti.