Prikupljeno 60 posto od potrebnog

Na regionalnoj donatorskoj konferenciji, održanoj 24. aprila u Sarajevu, na kojoj je trebalo prikupiti sredstva za trajno stambeno zbrinjavanje preko 74.000 izbjeglica u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, najavljene su donacije u iznosu od 300 miliona eura, što je nešto manje od 60 posto od očekivanih i potrebnih 583 miliona eura za izgradnju 27.000 stambenih jedinica u te četiri zemlje.

Zemlje regiona ispunile su obavezu i osigurale oko 83 miliona eura. Najveći pojedinačni donator je Evropska komisija, koja kroz instrumente predpristupne pomoći daje 230 miliona eura. Vlada SAD-a donirala je deset miliona dolara, Švicarska, Njemačka, Italija i Norveška donirat će po pet miliona eura, Danska je donirala 1,3, Turska jedan milion eura, dok je Luksemburg osigurao 500.000 eura. Donacije su osigurale i vlade Rumunjske, Mađarske, Cipra, Slovačke i Češke, a među donatorima je i posebna gošća UNHCR-a Sadako Ogata, koja je regionalni projekt podržala sa 25.000 eura.

Iako je prikupljeno 60 posto od potrebne svote novca, domaćin, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić izjavio je da postoje čvrsta obećanja međunarodne zajednice o nastavku podrške projektu, što znači da bi se s vremenom mogao prikupiti i ostatak sredstava.

– U regiji treba završiti sa statusom privremenosti i stoga je važno trajno riješiti pitanje izbjeglica – izjavila je ministarka vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je s vicepremijerom i ministrom regionalnog razvoja Brankom Grčićem bila na konferenciji.

– Protekli ratovi u regiji u status izbjeglica doveli su skoro tri miliona ljudi, pa je važno da je regija odlučila uzeti to pitanje u svoje ruke i riješiti ga – dodala je Vesna Pusić.

Po Grčićevim riječima, program bi trebao osigurati trajno stambeno zbrinjavanje 3.500 porodica s ukupno 8.500 osoba na području Hrvatske.

– Do sada je nešto manje od 16.000 porodica bivših nosilaca stanarskog prava podnijelo zahtjeve za povratak i stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj, od kojih je riješeno 8.300 – rekao je Grčić i dodao da će dio preostalih zahtjeva biti riješen i kroz regionalni program.