Prozirna predizborna gesta

Devet godina nakon što je haški optuženik Vojislav Šešelj dobrovoljno otišao put Haškog tribunala, država Srbija je – ničim izazvana – odlučila ponuditi tom sudu jamstvo za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

“Sam Šešelj nije formalno i zvanično tražio te garancije od države, ali je u svojoj završnoj riječi tražio da ga Tribunal pusti na privremenu slobodu. Rukovodeći se tim zahtjevom izrečenim pred sudskim vijećem, ali i činjenicom da je lider Srpske radikalne stranke lošeg zdravstvenog stanja, odlučio sam da se obratim predsjedavajućem”, objasnio je Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, svoje motive slanja pisma sudskom vijeću i njegovom predsjedniku Jean-Claudeu Antonettiju.

Neki bez garancije

Ovaj je obećao da će Šešeljev eventualni zahtjev za privremenu slobodu biti razmotren (ako zahtjeva bude) i da će u tom slučaju tražiti od Srbije da se izjasni da li jamstvo i dalje vrijedi. U tom eventualnom slučaju, i Šešelju i sucu Antonettiju bolje bi bilo da požure i sa zahtjevom i s odlukom, jer ponuda države – iako to nitko nije zvanično rekao – važi do 20. svibnja, kada će se održati (s velikom izvjesnošću) drugi krug prijevremenih predsjedničkih izbora.

Naime, Srbija već neko vrijeme odbija dati garancije drugoj dvojici haških optuženika, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Ranijih godina, oni su te garancije dobivali i dolazili u Srbiju na privremenu slobodu koju, bar koliko se zna, nisu zloupotrebljavali i ponašali su se u skladu s haškim pravilima za privremeno oslobođene boravka u Scheveningenu. Sada su garancije izostale, a činjenica je da ni jedan od njih dvojice, za razliku od Šešelja, ne može pomoći Tadiću i njegovoj Demokratskoj stranci da zadrže vlast.

Šamar naivčinama

Zašto se “vojvoda” Šešelj najednom omilio demokratima i njihovoj vladajućoj koaliciji, nakon punih devet godina? Odgovor je jednostavan: onako mahnit, dobro bi došao u predizbornoj kampanji, da naruši izborni rejting Tadićevog glavnog rivala Tomislava Nikolića i njegove Srpske napredne stranke, koja prijeti da uzme najveći broj skupštinskih mandata. Usput, Nikolić će u drugom krugu predsjedničkih izbora biti takmac Tadiću; razlika s kojom ga je Tadić pobijedio na prošlim izborima jedva je 120.000 glasova.

Šešelj zasad šuti i čeka hašku presudu, ali je odgovorio kandidaturom svoje supruge Jadranke Šešelj za predsjednicu Srbije, čime je lupio šamarčinu onima koji su smislili prozirnu gestu navodno dobre namjere i dobrohotnosti vladajućih prema njemu.