Rabljena sedmica

MESIĆ

Prema saznanjima “Jutarnjeg lista” i HRT-a, istražitelji Kriminalističke policije ušli su u Ured predsjednika kako bi prikupili podatke o gostima rečene institucije u vrijeme kad je Hrvatska od finske Patrije kupovala 84 oklopna borbena vozila i kad je predsjednik države bio Stjepan Mesić. Spomenuti mediji pišu, a nitko ne opovrgava, da se knjiga gostiju Ureda predsjednika analizira zbog iskaza izvjesnog Wolfganga Ridela, posrednika u prodaji Patrijinih oklopnjaka Sloveniji i Hrvatskoj, koji je, vjerojatno, pohodio Pantovčak. Navodno se provjerava vjerodostojnost Ridelova svjedočenja, ali nigdje ne piše je li se dotični susretao s Mesićem ili nekim drugim iz njegova ureda, te je li se taj netko privatno okoristio na poslu s Patrijom, poslu teškom 112 milijuna eura. Vlatko Cvrtila, nekoć savjetnik predsjednika Mesića i član komisije koja je 2007. odabrala Patriju, izjavio je da policija neće ništa naći na Pantovčaku. “Istraga koja se provodi zbog sumnji o mogućim nepravilnostima u Sloveniji proširila se u Hrvatsku jer je jedna osoba iz Finske bila zadužena za lobiranje u Hrvatskoj i Sloveniji. Konkretno, ovo je vezano za utvrđivanje činjenica temeljem izjava Wolfganga Ridela iz Austrije koji tvrdi da je dolazio u RH i Ured predsjednika. To što je on dolazio ništa ne mora značiti, jer je puno ljudi tu prolazilo, i temeljem toga se ne može zaključivati o nepravilnostima”, rekao je Cvrtila T-portalu, dodajući da je ponuda iz Finske bila kvalitetnija i, kasnije se pokazalo, jeftinija. Stipe Mesić na odmoru je izvan Hrvatske i zasad ništa nije rekao.

KOMADINA

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina u srijedu je podnio ostavku, koja se očekuje već neko vrijeme. “Usprkos mojoj želji da kao član Vlade doprinesem reformama koje su pred njom, posebno u sektoru prometa i infrastrukture, nažalost, zdravstvena situacija mi to ne omogućava. Odluka je bila teška, ali preporuke liječnika jednostavno više ne mogu ignorirati”, saopćio je Komadina. Ne ulazeći u zdravstvene razloge, sva je prilika da je ministru presudila najava gradnje autoceste do Žute Lokve, najava koju su odmah opovrgnuli i premijer Milanović i ministar financija Linić.

BLEIBURG

Sva je prilika da Hrvatski sabor više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu koja se održava svakog 15. svibnja i na kojoj se redovito ukazuju persone s ustaškim znakovljem e da bi veličale samoproglašenu NDH, a ne da bi se poklonile nevinim žrtvama kojih, uzgred, na Bleiburgu nije ni bilo. Sabor će idućeg tjedna odlučiti kakvoj će vrsti sjećanja na nevine žrtve Križnog puta pružiti pokroviteljstvo, a razmišlja se o dvjema opcijama: prva je da se komemoracija upriliči na Teznom, u Sloveniji, gdje su žrtve masovno ubijane, a druga je da se taj dan obilježi isključivo u Hrvatskoj. Koja god od ovih solucija prevagnula, desnica neće biti zadovoljna, premda svoje nezadovoljstvo može argumentirati jedino time da je Bleiburg postao simboličkim mjestom sjećanja na poslijeratne masovne likvidacije vojnika NDH i civila koji su se povlačili s poraženom vojskom, te da to ne bi trebalo mijenjati.

TADIĆ

Predsjednik Srbije Boris Tadić u srijedu je obavijestio javnost kako podnosi ostavku i svjesno skraćuje svoj mandat da bi se i predsjednički izbori, zajedno s parlamentarnim i pokrajinskim, održali 6. svibnja. Naveo je da je i za građane i za državni proračun najbolje da se svi izbori održe jednog dana. Tadićev najveći konkurent bit će Tomislav Nikolić, šef Srpske napredne stranke, jednako kao što će Tadićevoj Demokratskoj stranci najozbiljniji protivnik biti Nikolićeva partija.