Rabljena sedmica

SUĐENJE

Počelo je suđenje za aferu Fimi-Media, suđenje u kojem je na optuženičkoj klupi i jedna politička stranka, i to ni manje ni više nego Hrvatska demokratska zajednica, najbrojnija i dojučer vladajuća partija u Hrvatskoj. Osim HDZ-a i agencije Fimi-Media, optuženi su Ivo Sanader, bivši predsjednik te stranke, Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade, Mladen Barišić, nekoć šef partijskih financija i ravnatelj državne Carine, Branka Pavošević, bivša HDZ-ova blagajnica, i Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi-Media. Potonjih troje priznalo je krivnju na početku suđenja, dok su Sanader, Maček i HDZ-ov pravni zastupnik Damir Sesvećan izjavili da se ne osjećaju krivima. Optužnica kaže da su se navedene persone, pod zapovijedanjem Ive Sanadera, udružile u operaciji nezakonitog izvlačenja oko 70 milijuna kuna iz nekolicine državnih i javnih tvrtki, e da bi tim milijunima napunili što stranačku kasu, što vlastite džepove. Bude li osuđen, HDZ-u bi se moglo dogoditi da u državni proračun mora vratiti 31 milijun kuna, pa se špekulira da bi i ta stranka, nakon što izabere novo vodstvo, mogla priznati krivicu i nagoditi se tako da plati što manji novčani iznos. Obranu su postavili ovako: stranka i njezina legalna tijela nisu imali pojma što radi i kako milijune dobavlja predsjednik Sanader, zajedno s krugom povjerljivih lica koja su spadala u tzv. paralelni sistem moći u HDZ-u. Odvjetnici najjače opozicijske stranke najviše će se morati pomučiti da dokažu kako je to Ivo Sanader – u istoj osobi, u isto vrijeme i na istim funkcijama – uspijevao biti i legalni šef HDZ-a i šef paralelne strukture moći koja je ilegalno donosila novac istom tom HDZ-u. Prema najavama upućenih, suđenje teško može biti okončano do kraja ove godine.

BLEIBURG

Predsjedništvo Sabora odlučilo je da ta državna institucija više neće pružati pokroviteljstvo svibanjskoj komemoraciji na Bleiburgu, s tim da će još ove godine biti isplaćeno pola milijuna kuna za tu namjenu, dok će političko pokroviteljstvo biti odmah ukinuto. “Radi se o tome da smatramo da su žrtve do kojih je došlo bile žrtve na Križnom putu kroz Hrvatsku i Sloveniju, da su se na Bleiburškom polju odvijale završne i legitimne borbe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i već tada gotovo poraženih Pavelićevih snaga i da je tamo došlo do stradanja s obje strane, ali nije bilo nevinih žrtava”, obrazložio je predsjednik Sabora Boris Šprem, i dodao: “SDP ne mijenja mišljenje, SDP razmatra što se događalo ovih zadnjih 12 godina, a događale su se zloupotrebe i manipulacije. Kao što znate, ikonografija ustaška, fašistička dominirala je upravo na vašim ekranima, niste mogli to zaobići. Želimo to promijeniti, želimo učiniti to da se žrtve Križnog puta obilježavaju u Hrvatskoj, da se obilježavaju na dostojanstven i primjeren način.” Sabor će na jesen raspravljati o djelomičnom redefiniranju sustava blagdana, neradnih i spomen dana, pa će se još vidjeti kojih ćemo se žrtava prisjećati kojega datuma.

NASILJE

U selu Krstinji kraj Vojnića, na kućnom pragu, mrtav je nađen sedamdeset petogodišnji Momčilo Španović koji je sam živio u svojoj kući: prema policijskim informacijama, Španović je zadavljen, a ubojica mu je na glavi ostavio partizansku kapu s petokrakom. Još uvijek nije utvrđeno je li kapa ostavljena kako bi se zločin zakamuflirao u međunacionalni sukob.

U Zagrebu su, pak, zaredali napadi na učenike Pravoslavne gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković”. Napadači su neki polaznici susjedne Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija: u dva nacionalno motivirana napada, prošlog petka i utorka, jedan učenik Pravoslavne gimnazije lakše je ozlijeđen, a više njih pretrpjelo je gađanje jajima, seksualno uznemiravanje, uvrede i dobacivanja. O svemu je obaviještena i policija koja je, s najviše razine, najavila pojačanu prisutnost u blizini dviju škola.