Sve je lakše uz kulen i rakiju

Negdje pred proljetnu sjetvu, taman kad je Ministarstvo poljoprivrede podijelilo paorima besplatni dizel, objavljeno je da oni dižu bunu. Razlog: nisu zadovoljni uredbom koja reguliše da se subvencije više neće davati po hektaru nego po prinosu. Najavili su pohod traktorima u Beograd i nekoliko hiljada njih je tamo i krenulo. Policija je ovaj put bila primjetno manje revnosna nego ranije i pustila ih da priđu sasvim blizu glavnom gradu, ali ne i da uđu u njega.

Dan ili dva pravila se mala napetost zbog blokada, koja je kulminirala blizu Opova u Banatu, dvadesetak kilometara od Beograda. Grupa od tridesetak momaka sa bejzbol palicama ušla je među traktoriste koji su blokirali put i porazbijala farove i stakla na kabinama. Još se ne zna ko je to uradio niti se neko naročito trudi da se dozna. Ali, taj je napad neodoljivo podsjetio na dane kad je Srbijom vladao Slobodan Milošević.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović ponašao se kao da protesta nema. Sasvim usput je kazao da ne razumije zašto oni protestvuju. Sljedećega dana na scenu stupa ministar policije Ivica Dačić i izjavljuje da će primiti poljoprivrednike, ali samo njih stotinjak, u bivšoj Palati federacije (zgrada SIV-a) i da u Beograd može ući sto traktora. Napomenuo je da će primiti njihove zahtjeve, ne ulazeći u opravdanost podnošenja istih. Uz kamere, stotinjak traktora se parkiralo na ogromnom parkingu ispred te zgrade. Traktoristi su izašli iz kabina i u urednom poretku krenuli ka mjestu gdje ih je Dačić čekao. Tek je tu nastala komedija. Predali su mu, u dobrom raspoloženju, napisane zahtjeve, ali i pršutu i kulen, a on njih pozvao u Vladinu zgradu na banket, zapravo na “ljutu”. Sve je završeno svečarski. Paori što su ostali po putevima i na obodu grada disciplinovano su krenuli svojim kućama.

Sve to sliči na namještenu izbornu propagandu SPS-a, gdje Dačić ispada kao čovjek koji rješava sve probleme. Nema zemlje gdje nezadovoljne poljoprivrednike “na divan” prima ministar policije umjesto ministra poljoprivrede, ali u Srbiji to nije veliko čudo. Šta im je Dačić došapnuo, teško je reći, ali su iz zgrade izašli veoma raspoloženi. Pa nije valjda njih nekoliko hiljada toliki dizel proarčilo, da bi stotinjak njih popilo po rakijicu sa ministrom i darivalo ga pršutom i kulenom. Skupa izborna propaganda, nema šta!

O batinašima što su izveli akciju kod Opova – muk. Kao nekad, u najbolje vrijeme Dačićevog političkog oca.