Vladine prljave gaće

Posljednjih mjeseci u Crnoj Gori sve su učestaliji protesti i performansi koji ukazuju na nagomilano nezadovoljstvo građana. Pobune građana u Ulcinju i Bijelom Polju uvertira su za treći veliki protest u Podgorici, čime se nastavlja talas javne demonstracije građanskog otpora vlastima. Građani i bivši radnici propalih preduzeća u tim gradovima ogorčeni su zbog nerješavanja njihovih problema, loših privatizacija i Vladine ekonomske politike. Istovremeno su u deset crnogorskih gradova studenti, radnici i nevladine organizacije održali javne akcije na kojima su poslali poruke Vladi o tome zašto treba da ode.

Sa protesta u Ulcinju poručeno je da je privreda u najjužnijoj crnogorskoj opštini uništena, da je Ulcinj “zaboravljen od Vlade i države” i da je vrijeme da se promijeni politika prema tom gradu. Vlastima je zamjereno što su nekada popularni hoteli danas ruine, a ulcinjska Solana “još jedna sramota, koja umjesto da se valorizuje i iz nje izvuku tone soli, zjapi prazna”.

Svoj revolt izrazilo je i 500 radnika propalih preduzeća u Bijelom Polju, koji su se okupili na glavnom gradskom trgu zbog lošeg ekonomskog stanja, korupcije, sumnjivih privatizacija i siromaštva.

Uporedo sa protestima, aktivisti Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) izveli su performans ispred zgrade Vlade. Tema je bila nedavno objavljena informacija da je tokom boravka premijera Igora Lukšića u Estoniji, u butiku “Zara” kupljeno nekoliko pari veša, čarape i kravata. Informacija koju je objavio dnevni list “Dan” potvrđena je autentičnim računom iz samog butika, a iz Vlade je objašnjeno da se radi o “vanrednom trošku službenika koji je obavio vanrednu kupovinu u okolnostima nastalim uslijed zagubljenja premijerovog prtljaga”. Tim povodom, aktivistkinje MANS-a rastegle su štrik ispred zgrade Vlade, na kojem su zakačile donji veš sa prezimenima članova Vlade. Premijeru je njegovo rublje ostavljeno na prijavnici u sjedištu Vlade, a zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac ostalim je ministrima poručio da sami preuzmu svoje komade veša:

– Premijer je, dakle, na jednom službenom putovanju o trošku građana, ne o trošku Vlade, jer je to naš novac, kupio sebi donji veš. Tako da pretpostavljam da su ovo sada gaće svih nas jer smo ih platili porezom, odnosno da su to jedne službene gaće koje će premijer koristiti samo za službene svrhe.

Da li ovakve akcije i protesti imaju ikakvog uticaja na ozbiljne političke igrače, koji svoj zanat laži, prevara i malverzacija peku već više od dvadeset godina, teško je reći.