Zvjezdane tajne vladara

Astrologija je od svog nastanka povezana s religijskim i državnim institucijama. Prije otprilike 5.000 godina, na području Mezopotamije svećenici su savjetovali vladare o najprikladnijim aktivnostima vezanim uz upravljanje državom. U to vrijeme postojalo je vjerovanje o bliskoj povezanosti bogova s planetima i zvijezdama, pa je u tom smislu nebo služilo za prenošenje božjih zapovijesti. Slična praksa postojala je i u ostalim drevnim civilizacijama, gdje su vladari uz pomoć neba dobivali kredibilitet u narodu. Kolika je bila važnost praćenja nebeskih fenomena govori priča o tragičnoj sudbini dvojice carskih astrologa u Kini. Njih dvojica su zaboravili predvidjeti pomračenje Sunca, zbog čega su javno pogubljeni kao primjer svima ostalima.

Od Rima do Berlina

U rimsko doba pozicija astrologa ovisila je o simpatijama ili antipatijama aktualnog imperatora. Primjerice, Oktavijan je bio veliki poklonik astrologije, pa ja čak stavio svoj Mjesečev znak Jarca kao simbol na novčiće, dok su Neron i Kaligula koristili svaku priliku da pogube nekog od uglednih astrologa.

Astrologiju je slično tretirala i Katolička crkva: neki su se pape aktivno bavili njome, a drugi je prozivali kao đavolju znanost. Zanimljivo je da je Konstantin, koji je kršćanstvo uzdigao na nivo službene rimske religije i potaknuo njegovu globalnu prihvaćenost, od samog početka imao neprijateljski stav spram astrologije kao dijela poganske zaostavštine. U svom ediktu iz 321. godine Konstantin osuđuje sve Kaldejce i Mage – mezopotamske narode poznate po proučavanju neba i prakticiranju astrologije – i njihovim pristalicama prijeti smrću. Mage susrećemo i u Novom zavjetu, kada s Istoka dolaze trojica predstavnika tog naroda prateći Isusovu zvijezdu. Dakle, Konstantinov edikt je kontradiktoran jer osuđuje one koji su prvi prepoznali znakove rođenja Spasitelja. Kako bi se zakamuflirala ta nelogičnost, ta trojica postaju tri kralja, koji nemaju veze s izučavanjem nebeske znanosti.

Uz Isusovo vrijeme vezano je i pojavljivanje grupa gnostičkih kršćana koji iniciraju neku vrstu kopernikanskog preokreta u religiji. Po njima, bog koji vlada ovim svijetom uopće nije pravi bog i on ljude drži zarobljene pomoću nebeskih utjecaja. Istinski dobar bog nalazi se izvan ovog svemira i nema veze s materijalnom stvarnošću. Gnostički kršćani, baš kao i pripadnici mnogih drugih religijskih pokreta u prošlosti, veliku su pažnju posvećivali astrologiji. No za razliku od ostalih, oni je nisu proučavali kako bi slijedili božju volju, nego u svrhu oslobađanja od utjecaja lažnog boga.

Tijekom srednjovjekovnog inkvizicijskog zatiranja svih nepoćudnih znanja, astrologija je postala dio učenja koja su prenosila različita tajna bratstva. Budući da su članovi tajnih bratstava bili predstavnici najbogatijih i najutjecajnijih slojeva, astrologija je ostala prisutna među onima koji su vladali državama, samo što ta sprega javnosti nije bila tako očigledna.

U Drugom svjetskom ratu kratkotrajnu i tragičnu slavu stekao je švicarski astrolog Karl Ernst Krafft. Istinski vjerujući u Hitlerovu viziju novog svijeta, on se povezao s fašistima i pokušao im pomoći svojim astrološkim znanjem. Njegove iluzije o svrsishodnom povezivanju astrologije i politike bile su vrlo skoro uklonjene. Hitlerova propagandna mašinerija Kraffta je iskoristila u svrhu manipuliranja javnim mnijenjem, tiskajući tekstove u kojima Krafft dokazuje Hitlerovu nebesku predodređenost. No uskoro su njemački fašisti izgubili zanimanje za Kraffta, tako da je poslan u koncentracijski logor Buchenwald, do kojeg nikada nije došao jer je umro još prilikom transporta.

Masoni i u Hrvatskoj

Prilikom naseljavanja Amerike, na Novi kontinent prešla su i različita tajna društva. Poznata je činjenica da je među istaknutim američkim povijesnim ličnostima dvije trećine njih javno iskazivalo svoju povezanost s masonskim pokretom. Gledajući američke državne simbole i arhitekturu, masonski utjecaj vidljiv je na svakom koraku.

U svim tajnim društvima, bilo da je riječ o masonima, iluminatima ili pripadnicima društva Skull and Bones, astrologija igra veoma važnu ulogu. Zbog toga se opravdano može pretpostaviti kako se i dalje primjenjuje prilikom vladanja narodnim masama. Iako velike korporacije u svom poslovanju redovito koriste usluge takozvanih financijskih astrologa, malo će tko od njihovih vodećih ljudi biti spreman pričati o tome u javnosti. Slična stvar vrijedi i za političare, koji vjerojatno sami nemaju puno veze s tempiranjem donošenja važnih odluka. Time se bave oni čiji identitet nije javno poznat. Istina, u novinama se dosta pisalo o tome da su Nancy Reagan, supruga američkog predsjednika Ronalda Reagana i pokojna princeza Diana koristile usluge astrologa, ali tu se radilo o privatnim konzultacijama koje nisu imale neku veću političku važnost.

Povezanost hrvatskih političara s tajnim društvima nije nešto o čemu će se rado javno govoriti. Nakon osamostaljenja Hrvatske, 1997. osnovana je Velika masonska loža Hrvatske, u sklopu koje djeluju tri manje lože, Grof Ivan Drašković, Tri svjetla i Hrvatska vila. Uz masonske lože, u Hrvatskoj postoji i nekoliko templarskih i rozenkrojcerskih udruženja. S obzirom na to, možda nije nemoguće da je netko iz vrhova hrvatske vlasti uključen u neku od ezoterijskih grupa. S druge strane, gledamo li djelovanje onih koji vladaju Hrvatskom kroz prizmu astrologije, možemo konstatirati da nisu pretjerano upućeni u njezine tajne, jer uglavnom odabiru trenutke koji nisu pogodni za ono što žele ostvariti. Možda s vremenom i na tom planu dođe do pozitivnih pomaka.