Balkan prolaz

HEROJI

Imena dvojice policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine ovih dana krase stupce svjetskih medija: Mišo Kesić i Goran Šušnja, članovi mirovne misiji u Južnom Sudanu, zajedno sa još dvoje kolega, napravili su herojski podvig i spasili 11 života nakon avionske nesreće na aerodromu Yambio. Iz Ministarstva sigurnosti BiH je saopćeno kako je avion u kojem su bili humanitarni radnici najprije sletio s piste i potom se prevrnuo i zapalio, a prvi su u pomoć pritekli spomenuti heroji Kesić i Šušnja. Rizikujući svoje živote jer je prijetila opasnost od eksplozije – kaže zvanična verzija događaja – uspjeli su da ugase požar na avionu, izvuku putnike, pruže im prvu pomoć i evakuiraju ih na sigurno. Ponosnim policajcima odmah je stiglo pismo zahvalnosti od lokalnih vlasti, a upućen je i prijedlog Specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN-a za Sudan da ih javno odlikuje za iskazanu hrabrost i profesionalizam.

RAKUŠ

Peter Rakuš, kojega su slovenski mediji još tokom prvoga procesa iz 2009. prozvali “slovenskim Fritzlom”, osuđen je u Ptuju na 20 godina zatvora. Sud je 65-godišnjeg Rakuša u procesu zatvorenom za javnost osudio zbog spolnog nasilja nad vlastitim kćerima u vrijeme kad su bile malodobne. Rakuš se već tri godine nalazi u zatvoru na osnovu pravomoćne presude kojom je dobio 17 godina zatvora, od čega 15 zbog spolnog nasilja nad jednom od vlastitih kćeri, koja mu je rodila dijete kad je imala samo 15 godina, te dvije godine zbog nasilja nad vlastitom suprugom. Mediji u Sloveniji navode da je Rakuš sada osuđen na sedam godina jer je prije više od 20 godina više puta silovao svoju najstariju kćer, koja danas kao odrasla osoba živi u Njemačkoj, te na zatvorsku kaznu od jedne godine zbog spolnog nasilja nad najmlađom kćerkom u vrijeme kad je imala samo šest godina. Advokat Rakuševih žrtava potvrdio je kako je Rakušu sud u Ptuju, uvažavajući raniju zatvorsku presudu, u utorak odredio jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina zatvora, što je maksimalna kazna koju slovenski zakoni predviđaju za tu vrstu zločina.

ERDOGAN

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetio je protekle sedmice Sloveniju, gdje se sastao s premijerom te zemlje Janezom Janšom. Turska i Slovenija prošle su godine u Ankari potpisale dokument o zajedničkoj strategiji. Trgovinska razmjena između Turske i Slovenije u 2011. iznosila je 966 miliona dolara i ne postoji niti jedan razlog da se ne iskoriste svi potencijali ekonomske saradnje i ova razmjena poveća u narednom periodu, prenijela je turska agencija Anadolija riječi svojega premijera, koji se tokom posjete svom domaćinu zahvalio “na konstantnoj podršci na evropskom putu Turske”. Erdogan se požalio kako Turska ubrzano napreduje na putu ka priključenju EU-u, ali da se pred nju stalno postavljaju novi uvjeti, koji do sada nikome nisu postavljani. “To je kao sa sportskom utakmicom. Pravila igre se ne mijenjaju usred utakmice. Ali, izgleda da je Turska iznimka”, rekao je Erdogan, a prenosi Anadolija. Jedno od pitanja koje je za Tursku konstantno otvoreno je ono genocida na Armencima s početka 20. stoljeća. Erdogan, kao predstavnik vlasti koja i danas, sto godina kasnije, sistematski negira počinjeni genocid, odgovara kako je “to stvar i predmet historičara, a ne političko pitanje”. “Arhiv Republike Turske je otvoren i na uvid se može uzeti na milione dokumenata. Neka dođu historičari, politolozi, pravnici i svi drugi eksperti, neka formiraju komisiju i istraže to pitanje. Neka se pregleda i arhiv Armenije ili bilo koje treće zemlje. Mi smo spremni da se suočimo sa svojom historijom”, poručio je turski premijer.

MIROVINA

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pronašao je način kako da se nastavi baviti poslom kojim se i do sada bavio, a ipak istodobno primati mirovinu. Što bi rekao ovogodišnji crnogorski predstavnik na Euroviziji – zreo je za penziju. Crnogorski mediji navode kako je mitropolit ispunio sve uvjete i podnio zahtjev za odlazak u državnu penziju, ali će i dalje nastaviti da obavlja službu. Koordinator Pravnog vijeća mitropolije Velibor Džomić je objasnio: “Pravoslavni sveštenik i episkop je u svom činu od momenta rukopoloženja do smrti. Dakle, državna penzija ne utiče na kanonski status sveštenih lica, pa oni i dalje, u skladu sa crkvenim pravilima i potrebama, obavljaju versku službu.” Džomić je za portal www.cafemontenegro.com rekao da je crkva redovno, kao i u svim drugim slučajevima, i za mitropolita Amfilohija uplaćivala doprinose, koji su regulisani zakonskim propisima. “Na radost pravoslavnih vjernika, mitropolit Amfilohije će i dalje biti pravoslavni mitropolit crnogorsko-primorski, jer državna penzija ne utiče na njegov kanonski status i mitropolitsku službu. Red je da mu se i država Crna Gora oduži i na taj način ispuni svoje obaveze”, rekao je Džomić i dodao da će mitropolit Amfilohije, kad dobije prvu penziju iz budžeta Crne Gore, morati – da časti.

ŠTAFETA

Krenula je još jednom štafeta mladosti! Povodom 120. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita, iz Nikšića preko Srbije do Makedonije krenula je “štafeta bratstva i jedinstva”, a zamišljeno je da, baš kao i u vrijeme kad se nosila s puno više ozbiljnosti, obiđe “cijelu Jugoslaviju”. Crnogorska štafeta, najavili su organizatori – Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore – trebalo bi da se prije 25. maja u Smederevu sretne sa jednom štafetom iz Slovenije. Prema planu, jedna bi onda bila ostavljena u Muzeju 25. maja u Beogradu, a druga u Titovoj rodnoj kući u Kumrovcu. Slovenačka štafeta će proći kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dok će crnogorska obići Srbiju i Makedoniju. Rođendan predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji se slavio 25. maja, već više godina obilježava nevladina organizacija Generalni konzulat SFRJ iz Tivta. Televizija Crne Gore je povodom 32. godišnjice Titove smrti, 4. maja reprizirala svoju dokumentarnu emisiju od prije dvije decenije o Titovom boravku u Crnoj Gori.

UBICE

U namjeri da se u ekspresnom roku obračuna s počiniteljima peterostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera, koje je prošlog mjeseca prestravilo građane Makedonije i cijele regije, Sud u Skoplju proširio je istragu u spomenutom slučaju i podnio krivičnu prijavu za terorizam protiv Hakija Hazirija, jednog od uhapšenih u akciji kodnog naziva “Monstrum”. Haziri, kome je određen pritvor do 30 dana, bio je krivično gonjen zbog organizovanog kriminala i korupcije i u tom slučaju stekao je status zaštićenog svjedoka, ali je u žalbenom postupku izgubio taj status, saopćeno je iz skopskog suda. Osim Hazirija, krivične prijave za terorizam ranije su podnesene protiv još petero osoba koje se povezuju s masakrom. Makedonski MUP ranije je objavio imena i fotografije petorice uhapšenih koji su označeni kao direktni izvršioci pogubljenja petorice muškaraca 12. aprila kod Smiljkovskog jezera. MUP je objavio fotografije Afrima Ismailovića (32), Agima Ismailovića (33) i Alila Demirija (27), označivši ih kao izvršitelje, ali je u policijskoj akciji “Monstrum” priveden samo Agim Ismailović, dok su ostala dvojica u bjekstvu. Za njima su, u svjetlu podizanja optužnice za terorizam, raspisane i međunarodne potjernice. Prijave su podnesene i protiv Fejzija Azirija (54) i Ramija Sejdija (24), koji su označeni kao pomagači, saopćio je makedonski MUP. Makedonski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, javljaju da su dvojica uhapšenih, osumnjičeni da su pomagali ubistvo petorice Makedonaca, dali iskaze pred istražnim sudijom, dok se osumnjičeni kao direktni izvršilac ubistva, Agim Ismailović, branio ćutanjem jer je, kako je objasnio njegov advokat Naser Raufi, “previše umoran i psihički opterećen”.