Balkan prolaz

SAVJEST

Dvadesetosmogodišnji Hazir Haziri, kojeg je makedonska policija uhapsila pod sumnjom da je povezan sa monstruoznim peterostrukim ubistvom 12. aprila u blizini Smiljkovaca kod Skoplja, pristao je da u ovom slučaju bude svjedok-suradnik, pobjedonosno su objavile makedonske vlasti. Za pogubljenje četvorice mladića i jednog starijeg mještanina skopskog predgrađa osumnjičena je grupa lokalnih radikalnih islamista, a istražitelji sada smatraju da, uz Hazirijevo svjedočenje, “imaju siguran slučaj”. Makedonska policija je početkom maja podnijela krivične prijave protiv pet osoba osumnjičenih da su na direktan i indirektan način učestvovale u peterostrukom ubistvu kod Skoplja. Dosadašnja istraga utvrdila je da su tri osobe 12. aprila oko 20 časova iz vatrenog oružja ubile petoricu mladića i da su zatim pobjegle sa mjesta zločina, te da su im još dvije osobe pomogle da pređu granicu i odu na Kosovo. Obdukcija je pokazala da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla. Hici su ispaljeni izbliza iz pištolja i automatskih pušaka, najvjerovatnije “kalašnjikova”.

Makedonski list “Fokus” tvrdi kako je Haziri, inače mještanin skopskog naselja Šuto Orizari, istražiteljima ispričao da je ubice dovezao do mjesta zločina, ali da o njihovim planovima nije znao ništa. Haziri je u iskazu rekao da su mu oni rođaci. Jedan od njih je, prema pisanju “Fokusa”, njegov stric, koji je organizovao bjekstvo ubica na Kosovo. Haziri je tokom istrage, navodi dalje “Fokus”, detaljno opisao rutu kojom se automobil kretao, ali kaže da je saznao da je ubistvo planirano tek kada su njegovi saputnici stavili fantomke i izvadili oružje. Haziri se požalio da je nakon tog događaja oslabio 28 kilograma zbog grižnje savjesti.

DOZVOLA

Parlament Albanije prošle je sedmice jednoglasno prihvatio prijedlog zakona kojim se omogućava istraga o “žutoj kući” u kojoj su držani kidnapovani Srbi i nealbanci sa Kosova i gdje su im radi prodaje vađeni organi. Ovim zakonom se Europskoj uniji omogućava provođenje istrage o trgovini organima, o čemu je navode iznio Dick Marty, izvjestilac Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, prenose mediji iz Prištine. Zakon je u albanski parlament došao nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope prošle godine u januaru usvojila rezoluciju kojom se međunarodna zajednica te vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozivaju da preduzmu mjere kako bi se rasvijetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i poslije sukoba na Kosovu. Marty je u svom izvještaju naveo da su kriminalni krugovi oko Oslobodilačke vojske Kosova otimali ljude za vrijeme sukoba na Kosovu 1999. godine i poslije prodavali njihove organe koji su vađeni u ilegalnim klinikama u Albaniji. Zloglasna “žuta kuća” na sjeveru Albanije jedno je od mjesta gdje su, kako je naveo Marty u svom izvještaju, držani kidnapovani. Mediji navode, pozivajući se na izvore bliske Eulexu, da su sada otvorena vrata da glavni tužilac u slučaju trgovine organima, Amerikanac John Clint Williamson, provede međunarodnu istragu, treću po redu.

AKCIJA

Slovenska policija je sprovela najopsežniju policijsku akciju protiv organiziranog kriminala u historiji ove zemlje: pretreseno je oko 60 lokacija u cijeloj zemlji i uhapšeno je oko 50 osoba. Ljubljanski mediji navode da su uhapšeni bili u samom vrhu organiziranog kriminala u Sloveniji. Akcija je povedena na osnovu rezultata istrage koja u Sloveniji traje već skoro dvije godine, ali i pomoću informacija koje su prikupljene u inostranstvu. Zbog toga je u okviru ove akcije uhapšeno i više osoba u inostranstvu, koje su izvodile transporte droge organizovane u Sloveniji. Prema riječima Marjana Fanka, direktora Uprave kriminalističke policije Generalne policijske uprave Slovenije, osumnjičeni su trgovali svim vrstama droge, od kokaina, heroina, amfetamina i hašiša, ali i oružjem. Istragom je utvrđeno postojanje kriminalne organizacije koja je djelovala na području cijelog Balkana, ali i u zemljama Evropske unije. U akciji je učestvovalo 350 policajaca i istražilaca, kao i specijalne policijske jedinice. Prema nezvaničnim informacijama, dio kriminalne organizacije bio je i jedan policijski službenik. Najveća policijska akcija ove vrste u Sloveniji do sada je bila iz 2010, nazvana “Balkanski ratnik”, u kojoj je uhapšeno 17 osoba pod sumnjom da su pripadnici balkanskog kokainskog kartela. Među osumnjičenima iz te grupe je i Dragan Tošić, protiv koga je u toku sudski postupak u Ljubljani. On se tereti da je vođa slovenačkog ogranka kriminalne grupe Darka Šarića. Istraga je pokazala da je postojala kriminalna organizacija koja je uspostavila “balkanski put droge” na području Balkana i Europske unije.

POLUVRIJEME

Predsjednik crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da je nakon 20 godina na najvišim državnim funkcijama došao tek do polovine svog radnog vijeka. “Sada treba da osmislim drugo poluvrijeme. Čini mi se da je najprirodnije da to bude biznis”, rekao je Đukanović za skopski “Dnevnik”. On je naveo da se osjeća ispunjenim u politici, zato što su ostvareni, kako je rekao, “najvažniji politički ciljevi”. Istoga dana je u Podgorici počeo četvrti protest građana koji su se okupili ispred Univerziteta Crne Gore i u povorci uputili pred zgradu Vlade. Demonstranti su nosili transparente “Dosta je pljačke, bagro!” i “Oj, vladari Crne Gore, ne živjeli vi do zore!” Prema ranijoj najavi, u završnici protesta bit će zatražena ostavka Vlade. Janko Vučinić, predstavnik Unije slobodnih sindikata kao jednog od organizatora protesta, ranije je rekao da ne isključuje mogućnost da učesnici protesta uđu u zgradu Vlade. No, sve je prošlo bez incidenata.

PREDSJEDNICA

Borba za novinarske slobode na Kosovu napokon je krenula u pozitivnom smjeru, nakon što je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga nedavno odbacila prijedlog Krivičnog zakona kojim bi se omogućilo krivično gonjenje novinara ukoliko ne otkriju svoje izvore nadležnim organima. Prema navodima portala setimes.com, zakon je vraćen u parlament na doradu. U izjavi za medije, predsjednica je kazala da je prijedlog zakona u suprotnosti sa Ustavom Kosova, a predstavnici novinara pozdravili su ovakvu odluku, prenose beogradske E-novine. Izmjenama krivičnog zakona usvojenim u parlamentu Kosova 20. aprila precizirala se i krivična odgovornost novinara ukoliko ne otkriju svoje izvore. Kosovski su novinari u nekoliko navrata izražavali svoje nezadovoljstvo ovakvim zakonom, pa i bojkotom državnih institucija 3. maja, na Međunarodni dan slobode medija.