Balkan prolaz

KATASTROFA 1

Petorica Banjalučana poginuli su u avionskoj nesreći koja se dogodila u nedjelju u naselju Zalužani nedaleko Banje Luke. Banjalučke “Nezavisne novine” objavile su da su stradali članovi Padobranskog kluba Banja Luka, pilot Alen Crnalić, zatim dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja, instruktor Stefan Karanović, te padobranci Nikola Stević i Srđan Kosić kojima je to trebalo da bude prvi pravi skok. Da tragedija bude veća – ako je to ikako moguće – nesreća se dogodila doslovce pred očima roditelja i rođaka poginulih, koji su u očaju u jednom trenutku svojim vozilima pokušali da guraju olupinu aviona kako bi izvukli svoje najmilije iz njega. Dežurna tužiteljica Hana Vranješević izjavila je nakon nesreće da uzrok pada sportskog aviona nije poznat.

Iz Padobranskog kluba, čiji su nastradali bili članovi, kazali su da je to bila jedna od najdužih obuka kada je u pitanju padobranstvo, a da je avion bio stariji, ali ispravan. “Avion se gleda prema broju sati koliko leti, ovaj avion je bio ispravan, a vremenski uslovi su bili idealni. Uistinu nikome nije jasno šta je pošlo po zlu. Prema onome što smo čuli, najvjerovatnije je pilot odmah uočio probleme, te je nakon polijetanja napravio krug kako bi se vratio na pistu i tako izbjegao da padne u naseljeno mjesto”, ispričao je za “Nezavisne novine” jedan od članova Padobranskog saveza RS-a.

Željko Karan, specijalista sudske medicine, izjavio je da su nastradali poginuli nakon udara aviona u zemlju i prije nego što je avion zahvatio požar. “Uzrok smrti su višestruki prelomi i povrede vitalnih organa koje je prouzrokovao pad s velike visine. Za razliku od ostalih, čija su tijela ugljenisana do neprepoznatljivosti, Nikola Stević je iskočio iz aviona, no padobran se sa niske visine nije ni otvorio”, naveo je Karan, dodavši kako je Stević pao s visine od oko 50 metara. Prijatelji nastradalog Nemanje Goronje, koji je držao balkanski rekord po broju padobranskih skokova u jednom danu, ispričali su kako je on prije mjesec dana dobio dijete.

Ovo je bila druga avionska nesreća u regiji u samo pet dana – prošle srijede srušio se mali avion kod mosta Rogotina, na lijevoj obali Neretve, kada su poginuli Stjepan Vlahović Pače iz Komina i Matea Bebić iz Metkovića, inženjerka aeronautike, te apsolventkinja diplomskog studija aeronautike.

KATASTROFA 2

Albanija je u utorak proglasila dan žalosti, nakon što se autobus pun studenata survao u 80 metara duboku provaliju na jugu te zemlje. Tom je prilikom 12 studenata poginulo, dok je 22 povrijeđeno. Prema pisanju albanske štampe, dva autobusa napustila su centralni grad Elbasan sa 40 i 35 studenata (mada su se pojavile i spekulacije da je u jednom autobusu bilo 55 studenata), koji su krenuli na dvodnevno studijsko putovanje. Nesreća se dogodila u blizini mjesta Himare, u južnom dijelu albanskog primorja. Prema medijskim navodima, na toj lokaciji nesreće su česte, redovno sa smrtnim ishodom.

GREŠKA

Tužiteljstvo Tribunala u Haagu u utorak je saopćilo kako je sa objelodanjivanjem svih dokumenata koje je namjeravalo koristiti protiv Ratka Mladića, bivšeg generala i današnjeg osumnjičenika za genocid i zločine protiv čovječnosti, zakasnilo zbog “tehničke greške do koje je došlo prije nekoliko godina, prilikom pravljenja baze podataka koja sadrži 100.000 dokumenata”. “Zbog te greške, kako se pokazalo, Tužilaštvo je vjerovalo da je objelodanilo hiljade dokumenata, kojih u stvari nema u bazi podataka”, navodi se u podnesku Haškog tužilaštva. Također, u podnesku se naglašava da je tokom dodatnih istraga baze podataka utvrđeno postojanje “ograničenog broja dodatnih grešaka”.

Mladićevi advokati u međuvremenu su tražili odlaganje početka suđenja najprije za tri, a zatim za šest mjeseci, ali je pretresno vijeće te zahtjeve odbacilo. Tužiteljstvo, koje je praktično imalo 16 godina da se spremi za suđenje najmasovnijem ubici u novijoj europskoj historiji, iznijelo je uvodnu riječ 16. i 17. maja, nakon čega je Pretresno vijeće Tribunala prekinulo suđenje i na neodređeno vrijeme odložilo početak dokaznog postupka, koji je prethodno bio zakazan za 29. maj.

SONJA

“Kod Sonje”, jedan od najozloglašenijih logora iz proteklog rata u BiH, napokon će biti dostojno obilježen. Zvaničnici Općine Vogošća, jedan kantonalni ministar i predstavnici kantonalnog i općinskog saveza logoraša, dogovorili su 19. maja s vlasnicom objekta Sonjom Beganović plan za izgradnju spomen-obilježja stradalima. Zloglasni logor “Kod Sonje” bi tako, prema postignutom sporazumu, postao historijski muzej u sjećanje na zatvorenike vogošćanskih logora, kroz koje je u periodu od 1992. do 1995. prošlo oko 800 ljudi, žena i djece. Logor “Kod Sonje” najpoznatiji je po silovanjima žena i djevojčica, koje su poslije i ubijane. Pripadnici vojske VRS-a Borislav Herak i Srećko Damjanović, osuđeni ratni zločinci, priznali su da su “Kod Sonje” odlazili “dva-tri puta nedjeljno”, dok je Herak logor opisao kao “zatvor za žene i bordel za srpske borce”. Zločinac je priznao i da je, pošto ih je prethodno silovao, ubio šest djevojaka – Anisu, Fatimu, Mairu, Sabinu, Senadu i Šubulu. Kao šeficu zatvora spomenuo je Miru Vuković. “Imali smo naređenje da silujemo zatvorenice zbog jačanja morala srpskih vojnika”, glasilo je Herakovo objašnjenje na suđenju.

UGROŽENOST

Navršilo se šest godina otkako je Crna Gora na referendumu obnovila svoju državnu samostalnost. Prema analizi koju objavljuje Radio slobodna Evropa, Crna Gora je u tom periodu ostvarila brži ekonomski rast, više stranih ulaganja i više koraka prema integraciji u Europsku uniju. Međutim, analiza upozorava da su ostvarena i predviđanja koja su nagovještavala slabost institucija, centralizaciju vlasti, podijeljenost društva i pojačanog zaduživanja. I pored ovako sumornog bilansa nezavisne Crne Gore, danas je jasno da su čak i najistaknutiji zagovarači povratka te zemlje u državnu zajednicu sa Srbijom revidirali svoje stavove, što bi u konačnici moglo voditi ka manjim zloupotrebama teze o “ugroženosti nezavisnosti” od strane vladajućeg DPS-a. “To može samo da služi kao propaganda vlasti pred naredne izbore”, zaključuje Predrag Bulatović, visoki funkcioner Socijalističke narodne partije. “Te priče o ugroženosti nezavisnosti Crne Gore su bez ikakvog smisla”, tvrdi Bulatović.