Mogući novi parlamentarni izbori

U noći kad je predsednik Srbije postao Tomislav Nikolić, čovek koji se tu i tamo vodi kao četnički vojvoda i Šešeljev kum, a danas kao umiveni nacionalista sa proevropskom orijentacijom, razgovarali smo sa Zoranom Živkovićem, bivšim premijerom Srbije.

Da li vam rezultat predsedničkih izbora predstavlja iznenađenje?

Predstavlja, bez obzira na to što realno sagledavam odnos snaga i reakciju građana na sve ono što se dešavalo u Srbiji poslednje četiri godine mandata Borisa Tadića i vlade. Ovo je pobeda Tomislava Nikolića, ali kao i svuda na Balkanu, ovo je bilo glasanje protiv, a ne glasanje za. U većem broju nego što sam očekivao, kaznili su i Tadića i Demokratsku stranku i Vladu Srbije, jer je realno vrlo malo očekivanja građana ostvareno, a mnogo se nekih stvari iz prošlosti pojavljivalo. Moram da kažem da je i bahata vlast, koja se nije na pravi način odnosila prema problemima građana, dovela do toga da građani traže alternativu. Kao što se 2000. nije glasalo za koaliciju DOS i Koštunicu nego protiv Miloševića, tako se glasalo i danas, naravno, sa različitim porivima. Ni na koji način ne želim da uporedim Miloševića i Tadića. Milošević je najcrnji deo srpske istorije, Tadić je daleko od toga, ali je i on izneverio očekivanja.

Jedan od razloga Nikolićeve pobede je svakako mala izlaznost. Kako to objasniti ako se zna da je u drugom krugu predsedničkih izbora 2008. godine izašlo 68 odsto glasača?

Tadić je tad pobedio sa 2,2 miliona glasova, a sad je Nikolić pobedio sa pola miliona glasova manje. U manjoj izlaznosti vidimo opšte nezadovoljstvo svim političarima. Pred Srbijom je sad veliko iskušenje. Velika kriza oko nas dovodi do toga da nijedna vlada nije stabilna. Pitanje je i da li je moguće u ovakvim uslovima formirati vladu.

Sad je kohabitacija ključna reč. Da li je, po vama, moguća “velika koalicija” između DS-a i SNS-a?

Mislim da je velika koalicija nemoguća. Naravno da je Nikolić u euforiji, ali SNS-u ne treba koalicija sa Tadićem. Ko god da formira vladu, imaće ogromne probleme pred sobom. Ovo šta ću reći možda nije politički pametno, ali mislim da nas očekuju novi izbori. Teško će iko formirati stabilnu vladu, a sa druge strane niko ne želi taj vruć krompir: krize, nestabilnosti, velika očekivanja, problemi sa Kosovom. Nova vlada će morati da smanjuje troškove, penzije… Sve su to stvari zbog kojih sumnjam da će iko da se uhvati za mesto premijera. Eto, i Dačić je rekao da mu to više ne pada na pamet.

Verujete li o opciju da Boris Tadić bude taj?

Rekao je da mu to ne pada na pamet, tako da to nije tema.

Iz izbora u izbore primetan je pad poverenja u Tadića. Mislite li da je ovo možda početak njegovog političkog kraja?

Rano je govoriti o tome, ali je vrlo jasno da je prethodne izbore Tadić dobivao kao jedini pravi predstavnik evropske Srbije. Nikolić je sa formiranjem nove stranke sklonio deo radikalskog backgrounda. Sad više nije dilema da li ste za Evropu ili ne. Koliko je prihvatljiv, videli smo i po gafu čelnika EU-a koji su mu greškom čestitali pobedu tri sata pre zatvaranja birališta. Ovi izbori su bili rasterećeni te dileme. U pitanju je bila socijalna sigurnost i Tadić nije prošao tu proveru.

Za kraj, možemo li upoređivati današnjeg Nikolića sa onim iz perioda kada je govorio: “Ako vidite Zorana Đinđića, kažite mu da je i Tito pred smrt imao probleme s nogom”?

Naravno da ne možemo. On se na rečima promenio, a videćemo narednih meseci da li se promenio i na delima.