Najamninom na kulturu

Za prošlotjednu najavu povišenja cijene najma za 489 prostora koje Grad Zagreb ima u svom vlasništvu javnost je saznala nakon što je Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, smještenom u Meštrovićevom paviljonu na Trgu žrtava fašizma, najamnina sa 5.700 povećana na, ni manje ni više, vrtoglavih 44.071 kunu mjesečno, što znači da je najam četvornog metra skočio s dvije na čak 15 kuna. Razlika koju bi si rijetko koje poduzeće moglo priuštiti značila bi ponovno izbacivanje HDLU-a iz prostora koji mu je izvorno namijenjen.

“Apeliramo na vas da zgrada ne bude i treći put oteta radi popunjavanja gradskog proračuna i neshvaćanja političara razlike između poslovnog prostora (kao što je autosalon) i kulturnog dobra. Također vas podsjećamo da je zgrada izgrađena isključivo sredstvima i djelima hrvatskih likovnih umjetnika, kojima treba i ostati”, poručili su iz HDLU-a zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Retrogradna “čestitka”

Nakon pritiska javnosti, kulturnjaka i civilne scene, koji su – šokirani astronomskim povišenjem cijena bez ikakva obrazloženja – zatrpali kritikama gradske vlasti, uslijedila je izjava gradonačelnika jednom dnevnom listu, u kojoj najavljuje da će grad ipak subvencionirati razliku u cijeni najma za institucije od posebnog značenja za kulturu, što su, po njemu, jedino HDLU, Zagrebački plesni centar i Histrioni. Tako ispada da će grad sam sebi uplaćivati godišnju razliku od pola milijuna kuna, a postavlja se i pitanje što je s ostalim korisnicima gradskih prostora. Jedan od takvih je i Autonomni kulturni centar Medika, u kojem djeluje dvadeset udruga i kojem je najamnina povećana za 300 posto.

Nakon odluke o povišenju cijena, Medika je najavila i mogućnost zatvaranja, čime bi Zagreb izgubio još jedan prostor nezavisne kulture, za koju sadašnja gradska vlast ionako ne mari previše, što je pokazala i rezanjem proračuna. Jedini odgovorni subjekt u Mediki prema gradu je AKC Attack! koji pokriva najveći dio najma i troškova, a ostale udruge i skvoteri plaćaju ostatak. Uz najavu povišenja cijene najamnine, njima je došla i čestitka da retrogradno moraju platiti 37.000 kuna razlike. Dakle, navodno spašavanje pogođenih udruga neće, koliko se zasad zna, obuhvatiti i Mediku.

– Gubitkom Medike grad bi izgubio jedino mjesto s alternativnim predznakom, gdje su svoj dom našle mnoge subkulturne skupine, međusobno se povezale i našle prostor za rad. Mislim da to gradu nije u interesu, misli li pratiti europske trendove. Gradonačelnik Bandić stalno ističe Beč kao primjer, a ondje, kao i u drugim europskim gradovima, postoje centri nastali skvotiranjem, koji su poslije legalizirani, pomažu ih i grad i država, pa nesmetano rade – kaže Sanja Burlović, predstavnica AKC-a Medika.

Medika je dosad organizirala na stotine koncerata, izložbi, događanja, postala je dom mnogim udrugama i pojedincima. No, kako dio svojih aktivnosti financira i kroz naplatu ulaznica i prodaju pića, iako je subvencionirana javnim sredstvima i ima skvoterski predznak, predmet je sporadičnih kritika.

– Hrvatsko narodno kazalište od države i grada dobiva više od 100 milijuna na temelju javnoga interesa, a pritom ga nitko ne pita zašto naplaćuje karte. Programi udruga unutar Medike sufinancirani su s puno manje novca, državne i gradske subvencije pokrivaju tek mali udio cijene programa i održavanja prostora. Kada bi javne institucije u potpunosti financirale naše djelatnosti, ne bismo naplatili nijednu ulaznicu. Ovako se moramo snalaziti, pa program i održavanje prostora pokrivamo volonterskim radom i naplatom ulaznica, pri čemu pazimo da njihova cijena bude prihvatljiva – objašnjava Sanja Burlović.

Što je javni interes?

Ističe da je najveći dio sadržaja u Mediki besplatan i otvoren za javnost, što se često zaboravlja.

– Galerijski prostori, knjižnica, predavanja, video-projekcije, filmski studio, kazalište, radionice i drugo svakako su od javnog interesa. Naravno, ostaje otvoreno pitanje kako definirati zajednički javni interes. Je li to klasična umjetnost ili samo suvremena umjetnost, jesu li to prostori nezavisne kulture ili kulturno-umjetnička društva koja njeguju folklor, kazalište ili kino – pita Sanja Burlović, koja ne vjeruje previše gradonačelnikovim najavama rješavanja problema, iako smatra da bi do uspješne suradnje u budućnosti ipak moglo doći.

Od predstavnika grada nikakve informacije do zaključenja ovog broja nije dobio ni Zagrebački plesni centar: sve što su saznali pročitali su u novinama, kao i ostali građani.

– Službeno od grada nismo dobili nikakav odgovor, iako smo uložili žalbu. U našem slučaju, retroaktivno moramo platiti oko 45.000 kuna, a najamnina nam je povećana 286 posto, sa sedam na 25 kuna po četvornom metru. Mi smo jako štedljiva organizacija i ne razumijemo zašto je poskupljenje toliko i koji su parametri vrijedili pri odlučivanju. Po ugovoru s gradom nemamo pravo žalbe, no ipak smo je poslali. Brinemo za svoju organizaciju, ali i za svoje kolege. Plesna umjetnost je uvijek na dnu bilo kakvog rangiranja i subvencija, pa ne znam tko si to može priuštiti. Možda planiraju nekakav restoran kao zamjenu za centar – kaže ZPC-ova voditeljica Mirna Žagar.

U Mediki smatraju da je jedini razlog ovakvoj odluci punjenje gradske blagajne: od prostora koji sada koriste grad je svojedobno želio napraviti kongresni centar, no za to je, navodno, bio zainteresiran samo jedan investitor. Dok čekaju u kojem će se smjeru stvari razvijati, u Mediki tiskaju osmrtnice i najavljuju proteste za 19. svibnja.