Ni za odvjetnike nema pravde

Zamislite da kupujete stan, potpišete ugovor i u šest ujutro trčite u gruntovnicu da biste došli prvi, na šalteru predate sve potrebne dokumente, a onda za desetak dana doznate da je vlasnik stana postao netko drugi. Tada se vratite u gruntovnicu i ustanovite da ste onoga jutra, kada su se pred vama otvorila vrata gruntovnice, zapravo bili treći! Kako to? Zatim ustanovite da je sudsko rješenje koje je doneseno drugom kupcu, doneseno samo tri dana nakon što je predano. Ne znam nikoga tko je bez intervencije na zagrebačkom sudu u gruntovnici napravio prijenos vlasništva za tri dana – riječi su bivše odvjetnice Jerine Malešević, koja godinama vodi spor pokušavajući dokazati da je stan od 61 četvornog metra u Berislavićevoj ulici u zagrebačkoj gruntovnici na svoje ime uknjižila prva. Kupila ga je od poduzetnika Vladimira Debeljačkog, koji je taj isti stan prodao i drugom kupcu, Zvjezdani Sikirić.

Nažalost, pravosudna kalvarija Jerine Malešević i dalje traje, čime je ona postala simbol svih žrtava korupcije u hrvatskom pravosuđu i živi dokaz teze da u ovoj zemlji nitko, pa ni oni čije bi znanje i iskustvo trebali biti jamac njihove sigurnosti pred institucijama, nije siguran.

Ostala bez 50.000 eura

Sporni stan u Berislavićevoj ulici u Zagrebu Jerina Malešević odlučila je kupiti prije nekoliko godina, nakon gotovo 30 godina plodne odvjetničke karijere. Tokom karijere branila je na stotine tzv. malih ljudi, njeni slučajevi nikada nisu bili na naslovnim stranicama, ali se zato može reći da odvjetnici poput nje predstavljaju kičmu te struke u Hrvatskoj. Upravo zato što dobro poznaje prilike u pravosuđu, pogotovo u zagrebačkoj gruntovnici, prilikom kupnje stana bila je spremna na sve, ali ne i na ono što joj je priredio Debeljački.

– Ja sam na kavi u kafiću potpuno slučajno doznala da je Debeljački, nakon što mi je prodao stan, isti stan prodao još dvama kupcima. Tada sam shvatila da se moram prva uknjižiti u gruntovnici, jer ću ostati bez novca. Naime, u Hrvatskoj nije vlasnik onaj koji je prvi kupio stan, nego onaj koji se prvi na njega uknjiži. Upravo je zato moja mlada kolegica, vježbenica, bila prva na šalteru gruntovnice, čim su se njena vrata otvorila. Naravno, Debeljački danas hoda potpuno slobodno, uopće nije kažnjen, a ja sam ostala bez 50.000 eura – govori Jerina Malešević.

Nakon toga krenula je u sudsku bitku. Na sudu je utvrđeno da Debeljački uopće nije bio vlasnik stana, nego da je kao vlasnik bila upisana banka. Čim je to doznala, istoga dana kada je njena kolegica u gruntovnici predala dokumente, Jerina Malešević predala je sve dokumente potrebne za uknjižbu. Riječ je o prijedlogu da se vlasništvo prenese s banke na prijašnjeg vlasnika stana i prijedlog da se ona uknjiži kao vlasnica. Unatoč tome što je sve te radnje napravila u rekordnom roku i što je Zvjezdana Sikirić tek za sedam dana predala prijedlog za brisanje i tabularnu izjavu, sud ne prihvaća njene argumente. Na sudu je utvrđeno da u gruntovnici tvrde kako je dokumente o kupoprodaji stana prva predala Zvjezdana Sikirić, a ne vježbenica Jerine Malešević. Unatoč tome što je vježbenica došla do gruntovnice prije njenog otvaranja, u nju ušla prva, u tom trenutku u njoj bila sama i na jednom šalteru kao prva stranka tog dana predala dokumente, na sudu je utvrđeno da je zapravo došla treća. Tada se na dokumentima nije zapisivalo vrijeme predaje, tako da je jedini dokaz da istinu govori Jerina Malešević, a ne Zvjezdana Sikirić koja je na sudu izjavila da je njen brat u društvu odvjetnika prvi predao dokumente, bio video-zapis, jer je gruntovnica bila opremljena kamerama. No kako kamere nisu radile, sud se morao prikloniti izjavama službenika, koji su za pravo dali Zvjezdani Sikirić.

Sessine intervencije

Kako je moguće da se ovakve stvari događaju u gruntovnici i na sudu, odgovor vjerojatno zna sudac Đuro Sessa, dugogodišnji HDZ-ov kadrovik u pravosuđu, čovjek koji je, zahvaljujući političkoj podršci stranke koja se sada i sama našla na optuženičkoj klupi, godinama nezaustavljivo napredovao u pravosudnoj hijerarhiji. Sessa je, prema tvrdnjama Jerine Malešević, od početka njene pravosudne bitke radio u korist Zvjezdane Sikirić. Dok je bio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, intervenirao je šest puta u vezi spora Malešević-Sikirić. Između ostalog, svoj položaj predsjednika suda iskoristio je kako bi dodijelio spis određenom referentu u gruntovnici, koja je pod ingerencijom suda. Spadaju li takve aktivnosti u opis dužnosti predsjednika suda ili je riječ o nečem drugom, odgovor zna samo Sessa. Dalje, požurivao je predmet tvrdeći da sumnja u prijevaru, ali to kazneno djelo nije prijavio, a nije ni naložio da se s predmetom stane dok se ne utvrdi je li riječ o prijevari.

Za vrijeme trajanja ovog slučaja, Sessa je prešao na dužnost suca Županijskog suda u Zagrebu, gdje se nastavio uplitati u predmet. Vidjevši ovu očitu nepravdu i moć koju u rukama ima protivnička strana, odvjetnica Jerina Malešević povlači jedinstven potez – iz protesta prestaje s odvjetničkom praksom i izlazi iz Odvjetničke komore. Tada joj se u znak podrške priključuje 60-ak kolega, koji su je odlučili besplatno zastupati zbog njene nemoći pred sustavom. Za to vrijeme, Đuro Sessa nastavlja kršiti propise, intervenira na razne načine koji su, prema mišljenju kolega koji zastupaju Jerinu Malešević, suprotni zakonu. Zbog Sessinih intervencija, ona je na kraju protiv njega podnijela kaznenu prijavu. USKOK je prijavu odbacio, a Državno sudbeno vijeće odbilo mu je ukinuti sudački imunitet.

Đuro Sessa danas je sudac Vrhovnog suda Hrvatske, Zvjezdana Sikirić spokojno živi u stanu u Berislavićevoj, Vladimir Debeljački je slobodan, 50.000 eura koje je na prijevaru dobio od Jerine Malešević vjerojatno je odavno potrošio, a bivša odvjetnica, koja je postala žrtva moćnika u hrvatskom pravosuđu, i danas se, zajedno sa 60 svojih kolega, bori za pravdu.