Radikalske prijetnje naprednjaka Nikolića

Iako će 20. svibnja, u drugom krugu predsjedničkih izbora, Boris Tadić vrlo vjerojatno pobijediti svog protukandidata Tomislava Nikolića – tako barem pokazuju rezultati istraživanja, a tu je i činjenica da je Tadić u prvom krugu dobio više glasova – predizborna atmosfera u Srbiji je napeta. Naime, nekoliko dana nakon izbora na svim razinama 6. svibnja, lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izišao je s optužbama da su izbori pokradeni i zatražio njihovo poništavanje. Kao dokaz donio je punu crnu vreću za smeće i ispred Skupštine Srbije istresao glasačke listiće: nađeni su u jednom kontejneru, a savjesni građanin ih je donio u Srpsku naprednu stranku, tvrdio je Nikolić, ne želeći otkriti iz kojeg su točno grada. Odbio je to reći i predati izborni materijal policiji, koja je po nalogu tužiteljstva stigla u sjedište stranke; nadležni su uspjeli zadatak obaviti tek sutradan.

Odbacio umiveno lice

Ispostavilo se da su listići ukradeni u Pančevu (jedne dnevne novine optužuju za to jednu radikalku i jednog naprednjaka koji su bili članovi izbornog odbora na tom biračkom mjestu), i to nakon što su glasovi izbrojeni i nakon što je potpisan zapisnik o izborima na tom mjestu.

Kako god, naprednjak Nikolić odbacio je svoje umiveno lice i verbalno se vratio u dugogodišnju radikalsku kožu. Danima je prijetio da će od nedjelje, 12. svibnja po gradovima Srbije organizirati prosvjede i da će tek odlučiti da li će “trčati” drugi krug predsjedničkih izbora. “Vrijeme je da nešto učinim za sebe”, izvalio je tih dana. No, na kraju su se samo jedne večeri naprednjaci i njihovi pristaše ispuhivali vozeći se u nekoliko gradova automobilima, mašući zastavama i skandirajući standardni repertoar, poput “Lopovi, lopovi”, “Krađa” i slično. Nakon “konzultacija s narodom”, kako je to sam rekao, Nikolić je ipak objavio da će ići u drugi krug izbora i da će sve ostalo prepustiti institucijama.

“Tko gubi, ima pravo da se ljuti”, bio je komentar mnogih proteklih dana. Većina analitičara ocjenjuje da je Nikolić zaprijetio ulicom zbog svoje vlastite frustriranosti. Godinama je bio samo zamjenik Vojislava Šešelja, potom je prije tri godine napravio vlastitu stranku, umio se i navodno evropski usmjerio, pa očekivao velik trijumf na izborima računajući na nezadovoljstvo građana “žutom koalicijom” koju predvodi Tadićeva Demokratska stranka. Ispalo je drukčije: iako je SNS pojedinačno najjača stranka (kao što je to ranije bila i Srpska radikalna stranka, dok je Nikolić bio zamjenik predsjednika), Nikoliću nedostaje “koalicijski potencijal”, kako se to popularno kaže, tako da sasvim sigurno neće dobiti ponudu da formira vladu. O tome su se već načelno dogovorili Tadićevi demokrati i socijalisti Ivice Dačića, pitanje je samo tko će biti treći blok, regionalisti Mlađana Dinkića ili liberali Čedomira Jovanovića.

Nikoliću se dobro ne piše, kako stvari stoje, ni na predsjedničkim izborima. Ranije je, dvaput, u prvom krugu bio ispred Tadića, koji ga je dobivao u drugom, a ovaj je put Tadić, iako tijesno, dobio i prvi krug izbora.

Ljut i na novinare

Ljut je Nikolić i na medije. Gostujući na državnom RTS-u vrijeđao je medije i novinare i bahato rekao da će, kada pobijedi na izborima, on određivati što i kako će mediji izvještavati. Usput je tužio i neke novine, tabloid “Kurir” i dnevnik “Blic”, te funkcionarku Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandru Jerkov, tražeći odštetu od dva milijuna eura zbog pitanja koja su postavili o njegovoj diplomi jedne poslovne škole i sumnjivom načinu na koji ju je stekao. Probao je poslije, kada su to mediji objavili, reći da je cifra pogrešna (faksimili tužbi kažu da nije) i da on nema s tim ništa, već da su krivi advokati, ali badava, jer su mediji i dalje nastavili istraživati detalje njegove akademske naobrazbe.

Valja sačekati 20. svibnja, pa vidjeti da li su pokušaji da se izbori prikažu kao krađa i prijetnje neredima i prosvjedima Nikoliću donijeli neke glasove ili su, pak, otrijeznili neke od onih građana kojima se dosadašnja vlast smučila, pa su demonstrativno glasali za nekoga drugoga ili su poništili svoje glasačke listiće (takvih je bilo više od četiri posto). Oni koji slute zlo, najavljuju mogućnost nereda i na samim biralištima 20. svibnja, pozivajući se na Nikolićevu izjavu da će se boriti za svaki glas i da će se i tući ako bude trebalo.

U svakom slučaju, ovogodišnji izbori u Srbiji nisu nikakav “praznik demokracije”, a s obzirom na sve što se dogodilo između dva kruga predsjedničkih izbora, teško je vjerovati da će se bilo što praznično događati i samog 20. svibnja.