Balkan prolaz

MADONNA

“Istraga međunarodne organizacije istraživačkih novinara Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) otkrila je dokumente koji bacaju ozbiljnu sumnju na planove male balkanske države Crne Gore da se pridruži Europskoj uniji.” Ovim dramatičnim uvodom BBC News najavljuje priču o porodici Đukanović, koju je objavila spomenuta novinarska mreža. U najkraćem: prema nalazima novinara OCCRP-a, Prva banka Crne Gore, koju kontroliše porodica Đukanović, platila je pet miliona i 300.000 eura za koncert koji je pop pjevačica Madonna održala 2008. u Budvi. Zvanično, iz Vlade Crne Gore u to je vrijeme plasirana informacija da je iz državnog budžeta za koncert izdvojeno pola miliona eura, da je Opština Budva dala isto toliko, a da je ostatak obezbijeđen od sponzora i prodatih ulaznica. Međutim, podaci do kojih su došli novinari pokazuju kako su zapravo poreski obveznici, odnosno građani Crne Gore, a ne Prva banka, isplatili za Madonnin koncert spomenuti vrtoglavi iznos. Miranda Patrucić, novinarka OCCRP-a koja je istraživala ovaj slučaj, rekla je za BBC da su “Đukanović i njegovi saučesnici tretirali Prvu banku kao bankomat – divan izvor gotovine”. Uz hiljade građana koji, marširajući pod žutim parolama na kojima piše “Vrijeme je” i tražeći Đukanovićevu krivičnu odgovornost, u sve većem broju izlaze na ulice glavnog grada Crne Gore, da se zaključiti da zabrinute tvrdnje BBC-ja nisu nimalo neosnovane.

RADITE!

Dok regionalni i europski mediji prenose najnovije istraživačke nalaze o porodičnom biznisu bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića, on sam još uvijek ležerno i samouvjereno nastupa u javnosti. Lider Demokratske partije socijalista (DPS) tvrdi da trenutno nema ambicija da bude kandidat na izborima za predsjednika Crne Gore, ali i da “u potpunosti ne isključuje tu mogućnost”. “Više sam nego zadovoljan kvalitetom svog političkog aktivizma iz pozicije predsjednika DPS-a. Budući da sam dio političkog života Crne Gore, ne mogu se u ovom trenutku ni zaklinjati, ni govoriti ni – da, ni – ne, ali, u ovom trenutku, zaista ne razmišljam o nekom drugom mjestu sa koga bi bio uključen u politički život”, rekao je Đukanović. Termin redovnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori je početak proljeća naredne godine, ali se u javnosti sve više govori o tome da bi se oni mogli održati na jesen. Đukanović je negativno spominjanje svog imena na građanskim protestima u Podgorici, na kojima se skandira “Milo lopove”, prokomentirao da kao javna ličnost “apsolutno dobro podnosi i kritike i pohvale”. Zauzvrat, poručio je svojim sugrađanima da zasuču rukave: “Uvijek su opravdani zahtjevi ljudi da žive bolje, ali se do kvalitetnijeg života ne dolazi preko noći, već su za to potrebne godine rada.”

KUPOVINA

Priča o kupovini glasova koja se mogla vidjeti u bosanskohercegovačkim medijima odmah nakon općih izbora 2010, u kojoj su osumnjičeni članovi Narodne stranke Radom za boljitak, mogla bi napokon dobiti sudski epilog. Policija istražuje slučaj, a kako izvještava Al Jazeera, u različitim općinama Federacije BiH zabilježen je veći broj slučajeva gdje su poljoprivredne poticaje primali građani koji se uopće ne bave poljoprivredom. Prema prvim saznanjima istrage, na izborima se jedan glas za NSRzB plaćao 50 eura. A oni koji novac nisu dobili od stranke, isplaćivani su naknadno – iz entitetskog budžeta namijenjenog razvoju poljoprivrede. Al Jazeera navodi slučaj Dese Koprivice iz Kiseljaka, kojoj je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo jednokratnu pomoć od 400 eura “za poticaj poljoprivredi”. Desa Koprivica je kazala za Al Jazeeru da je od tog novca dobila 100 KM, tj. 50 eura, a toliko je, kaže, na izborima koštao glas za Narodnu stranku Radom za boljitak. Slučaj je otkriven kada je uplašena građanka, misleći da će morati vraćati novac koji nije ni dobila, cijeli slučaj prijavila policiji. Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede Federacije BiH i jedan od osnivača Narodne stranke Radom za boljitak, odgovorio je na ove optužbe: “Glasanje je tajno i niko ne zna ko je za koga glasao, tako da su sve spekulacije samo spekulacije.” Tužilaštvo BiH je do sada podiglo jednu optužnicu protiv dvojice aktivista Lijanovićeve stranke zbog malverzacija i kupovine glasova tokom izbornog procesa, tj. krivično djelo povrede slobode opredjeljenja birača.

NEDOPUSTIVO

Iako će većina građana Bosne i Hercegovine situaciju u svojoj zemlji nazvati neizdrživom, nekih većih protesta protiv vlasti nije bilo. Najozbiljniji ovogodišnji ulični prosvjed okupio je prošloga petka oko pet hiljada nezadovoljnika, koje je mobilizirao Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Demonstranti su se okupili u blizini sjedišta parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, a zatim i ispred federalne vlade, pred kojom su predstavnici granskih sindikata iznijeli optužbe o iznevjerenim predizbornim obećanjima, teškom ekonomskom oporavku i odlučnijim mjerama socijalne politike kojima bi se štitila prava radnika. Protestima sindikalista zaposlenih u privredi pridružili su se i granski sindikati prosvjete, zdravstva i policije. Ovi potonji su upozorili su da je nedopustivo da se od njih traži da riskiraju živote za prosječnu mjesečnu plaću od 350 eura.

LJAJIĆ

Svoju prvu utakmicu na sportskom terenu – onu prijateljsku protiv nacionalne selekcije Španjolske – novi selektor srbijanske reprezentacije Siniša Mihajlović je izgubio, a ni na političkom planu nije propustio zabiti autogol. Naime, Mihajlović je otjerao iz ekipe vezistu Adema Ljajića zato što je mladi nogometaš Fiorentine odbio pjevati himnu “Bože pravde”. Kako navode E-novine, Ljajić se nije želio povinovati tzv. Sporazumu o ponašanju članova državnog tima, odnosno dijelu Sporazuma u kome je novi selektor predvidio obavezu pjevanja himne. Etničko čišćenje srbijanske nogometne reprezentacije podržao je i Fudbalski savez Srbije, iz kojeg je stiglo saopćenje da će novom selektoru pružiti svu podršku na putu uspostavljanja novih pravila ponašanja u reprezentaciji, “pa i ovom prilikom”. “Pevanje nacionalne himne Srbije uoči utakmica je jedna od tačaka Sporazuma, a Ljajić je njegovim potpisom prihvatio da će se svih odredaba i pridržavati, što u subotu nije učinio”, dodaje se u saopćenju FSS-a.

Tim prije je začuđujuća reakcija oca mladog nogometaša, Sahmira Ljajića, koji je u sinovljevo ime odmah po izbijanju skandala uputio javno izvinjenje što njegov sin nije želio pjevati himnu. Prema objašnjenju Ljajića seniora, mladi Adem nije pjevao himnu “jer nije znao riječi”! “Želim se ovom prilikom izviniti svima koji su se našli uvrijeđeni činom mog sina Adema i molim da me shvate kao roditelja. Molim sve roditelje, pa i Sinišu Mihajlovića, kome sam neizmjerno zahvalan za sve što je učinio kao trener za mog sina. Adem od svoje desete godine igra za reprezentaciju Srbije, odbio je ponude mnogih reprezentacija i patriotizam je time sigurno pokazao”, dodao je stariji Ljajić. Nije rekao hoće li Adem sada savladati tekst himne, ali to se valjda iz njegovog izvinjenja samo po sebi podrazumijeva.